Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. marca 2020, 15:43
Čas čítania 1:04
Matej Krajčovič

WHO radí: namiesto ibuprofénu na horúčku spôsobenú koronavírusom naozaj radšej užívaj paracetamol

NEWS
Uložiť Uložené

Správa o štúdii skúmajúcej súvislosť s úmrtiami na COVID-19 a ibuprofénom je hoax, určité pochybnosti ale v medicínskej obci existujú.

Sprievodnými symptómami koronavírusového ochorenia COVID-19 môžu byť okrem suchého kašľa a bolesti svalov aj vysoké horúčky. Tie sa obvykle zrážajú paracetamolom alebo ibuprofénom, no práve ibuprofén vraj môže byť pri aktuálnej epidémii nebezpečný.

Nad jeho užívaním teraz zdvíha varovný prst aj Svetová zdravotnícka organizácia WHO. "V rámci samoliečby odporúčame paracetamol, nie ibuprofen," povedal podľa ORF jej hovorca Christian Lindmeier. 

Odporúčané
Na vlastnej koži: Ako sa vytúžená dovolenka nášho redaktora zmenila kvôli koronavírusu na zložitú cestu domov, do karantény Na vlastnej koži: Ako sa vytúžená dovolenka nášho redaktora zmenila kvôli koronavírusu na zložitú cestu domov, do karantény 16. marca 2020, 19:56

Ibuprofén (obsiahnutý napríklad vo voľne predávaných liekoch Ibalgin alebo Brufen) sa v súvislosti s COVID-19 negatívne spomína už niekoľko dní. 

Pred jeho užívaním vystríhal ako jeden z prvých francúzsky minister zdravotníctva. Potom sa objavila nahrávka, ktorá kolovala aj medzi slovenskými používateľmi WhatsAppu. Tá ale odkazovala na údajnú správu univerzity z Viedne, ktorá oficiálne vyvrátila, že by akúkoľvek podobnú štúdiu realizovala. 

Domov
Zdieľať
Diskusia