Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júna 2017, 9:38
Čas čítania 0:00
Simon K.

Celulitída: Nočná mora postihujúca viac ako 85 % žien, ktoré ju považujú za nechutnú chybu na ich tele

ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Celulitída je strašiak žien, médiami je označovaná ako chyba a mnohí si neuvedomujú niekoľko faktov.

Neboj sa, nie si v tom sama. Celulitída postihuje 85 - 98 % žien po puberte. Ak máš celulitídu aj ty, už po tejto vete by si sa mala cítiť nie ako vyvrheľ spoločnosti, ale ako úplne normálna žena. Dnes sa dozvieš o celulitíde niečo viac, nevynecháme ani účinnosť rôznych prípravkov na jej zbavenie a dávka faktov a reality ťa jednoducho neminie. Celulitídu ani nemôžeme považovať za nejaký problém. Je to jednoducho normálna funkcia, respektíve spôsob, akým sa ženy vysporadúvajú s tukom. Celulitídu majú vegánky, súťažiace v bikini fitness, celebrity, modelky, tučné ženy, štíhle ženy... jednoducho takmer všetky. Ale prečo? A ako sa jej zbaviť?

Celulitída: Nočná mora postihujúca viac ako 85 % žien, ktoré ju považujú za nechutnú chybu na ich tele
Zdroj: health.clevelandclinic.org

V prvom rade, celulitída má tendenciu byť dedičná. Ak má celulitídu tvoja mamina či súrodenci, je dosť pravdepodobné, že ju budeš mať aj ty. Veď to poznáš. Niečo ako výška, vlasy či farba očí. Možno je to riadna podpásovka, ale genetika tu zohráva obrovskú úlohu. Ovplvňuje to, ako máš distribuovaný tuk a kde sa ukladá o niečo viac. Niektoré ženy môžu byť poriadne tučné, no celulitída ich takmer obišla, pričom iné môžu byť relatívne štíhle a pomarančovej koži na stehnách sa nevyhli.

Kde sa toto prekliatie žien zrodilo, prečo a čo to vlastne je?

Ak sa povie celulitída, automaticky si to spojíme so ženami a ono to nie je náhoda. U mužov sa môže objaviť len zriedka a je to kvôli zloženiu ľudskej kože. Koža a jej tkanivo má tri základné vrstvy. Vrchná vrstva sa skladá z tkaniva nazývaného dermis. Chráni telo pred vonkajšími kontaminantmi. Stredná vrstva je tvorená vláknitým spojivovým tkanivom, ktoré môžeme označiť aj ako povrchová fascia. Je silnejšia než dermis a pôsobí ako vnútorná zložka v rámci podpory kože. Spodná vrstva je tvorená z tukového tkaniva. Takisto má svoje funkcie, či už ide o izoláciu tela, vypchávanie vnútorných orgánov či poskytovanie zdroja energie.

Spomínaná povrchová fascia, ktorá je zodpovedná za držanie telesného tuku na mieste, je u mužov usporiadaná ako taký krížový vzor, ktorý je silný a konzistentný. Tuk je pod kožou a tá je jednoducho hladká a elastická. U žien je však táto fascia značne nepravidelná a má vertikálnu distribúciu, kvôli čomu sa vytvára na koži taký ten "včelí plást" pod dermisom, teda vrstvou kože zloženej zo spojivového tkaniva, ktorá chráni telo pred poškodením. Keď sa nahromadí tuk, smerom ku pokožke sa pohybuje v zhlukoch, čo dáva pokožke hrudkovitý vzhľad, čiže inými slovami - vzniká celulitída. Tá sa ďalej zhoršuje lokalizovanou akumuláciou lymfatickej tekutiny a výskumy hovoria o tom, že obsahuje veľa tzv. glykozaminoglykánov, ktoré priťahujú vodu do tukových tkanív, čo spôsobuje ešte rozsiahlejšie "opuchy" v oblastiach postihnutých celulitídou, a tak môže byť ešte výraznejšia.

Celulitída: Nočná mora postihujúca viac ako 85 % žien, ktoré ju považujú za nechutnú chybu na ich tele
Zdroj: www.cnewsmatin.fr

Keďže celulitída súvisí so štrukturálnou kompozíciou spojivového tkaniva, je asi každému jasné, že nejaké krémiky a mastičky sú jednoducho vyhodené peniaze. Ako povedal Brad Schoenfeld: „Nie je možné, že nejaké takéto vonkajšie aplikovanie môže preniknúť do kože a "prekonfigurovať" podkladové spojivové tkanivo.“ Hovorí o tom aj minuloročný súhrn, v ktorom sa výkumníci vyjadrili jasne. „Neexistuje žiadna neinvazívna (bez akéhokoľvek zásahu do tela, napr. ihlou) metóda pre zbavenie sa celulitídy.“ Máme tu ďalší súhrn poukazujúci na to, že žiadny z tých fancy produktov na zbavenie sa celulitídy nefunguje.

A ako sa jej teda zbaviť? Až sa hanbím za takéto klišé, no pomôže cvičenie a stravovanie. Nejde o metódy, ktoré raz a navždy odstránia celulitídu, ale umožnia, aby bola menej viditeľná. Potrebuješ jednoducho schudnúť nejaký ten tuk a nabrať svalovú hmotu, no a s tým ti pomôže rezistentný tréning a poriadna strava.

Ak som na začiatku spomínal, že celulitídu nemôžeme označovať ako problém, tak som sa vlastne mýlil. Môžeme. Ale psychický problém. Často je to len akási snaha o perfekcionizmus, ktorý neexistuje. Médiá a vyphotoshopované modelky motajú ženám hlavy a tie si myslia, že ich celulitída je niečo, za čo sa musia hanbiť. Dokonca ani chlapi to neberú tak negatívne ako samotné ženy. V reálnom živote tí normálni muži vedia, že nejaké tie strie a znaky celulitídy sú jednoducho u žien normálne a nejde o nič dychvyrážajúce a hrozné. To, že ide o chybu, sa nám snažia nanútiť len médiá a presviedčajú každú jednu ženu, že dokonalosť existuje, celulitída je chyba a... a.. poď si kúpiť tento gélik, potrebujeme zarobiť. Každý muž, ktorý posudzuje hodnotu ženy na základe nejakej celulitídy je pravdepodobne hlupák, pretože všetci dobre vieme, že v reálnom svete nie je Photoshop, nie je dobre vyzerajúca fotka, vždy najlepšie svetlo zvýrazňujúce naše svaly, filtry či dokonalé uhly. Muži by mali ženu ceniť kvôli tomu aká je a nie kvôli nejakým značkám na stehnách či zadku.

Bavia ťa články na Fitculte a chceš vedieť, prečo využiť aj náš Online Coaching, resp. poradenstvo? 10 dôvodov nájdeš v tomto článku a zistíš, že možno toto je konečne pre teba tá správna spolupráca, ktorú hľadáš a potrebuješ. Ak chceš, môžeš sa stať aj Premium užívateľom, podporiť našu prácu a získať ešte viac faktov a zaujímavostí.
Domov
Zdieľať
Diskusia