Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. januára 2019, 17:19
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

3. a 1. séria True Detective je spojená do jedného sveta. Ako sa nám zatiaľ pozdáva?

3. a 1. séria True Detective je spojená do jedného sveta. Ako sa nám zatiaľ pozdáva?
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY TRUE DETECTIVE
Uložiť Uložené

Postava Mahershala Aliho žije vo svete, v ktorom sa odohral prípad z 1. série.

S príchodom 2. série na čele s Colinom Farrellom a ďalšími troma hlavnými postavami sme sa presunuli do úplne odlišného prostredia, než aké nám v 1. sérii predstavila dvojka Matthew McConaughey a Woody Harrelson. Prípad Wayna Haysa (Marheshala Ali) z 3. série ale svojím prostredím a formou rozprávania deja náramne pripomína začiatky seriálu.

Podobnosť s 1. sériou nie je ale vôbec náhodná. Prvá časová línia 3. série sa odohráva v roku 1980, druhá v roku 1990 a posledná v roku 2015, a teda približne 3 roky po záverečných udalostiach z 1. série. 

Čo tieto 2 svety zatiaľ prepája? V 2. epizóde dokumentaristka Elisa (Sarah Gadon) spovedá starého detektíva Wayna (Mahershala Ali) a spomenie jeden prípad, v ktorom boli zahrnuté obrazy zakrivenej špirály, čím naráža na udalosti z 1. série. Na obrázku nižšie môžeš vidieť spomínanú špirálu na jednej z obetí v rámci 1. série.

3. a 1. séria True Detective je spojená do jedného sveta. Ako sa nám páčili prvé časti?
3. a 1. séria True Detective je spojená do jedného sveta. Ako sa nám páčili prvé časti? Zdroj: HBO

Výkonný producent seriálu Scott Stephens potvrdil, že sa obidva príbehy odohrávajú v rovnakom fiktívnom svete. Podľa všetkého by ale malo ísť len o nenápadné žmurknutie na divákov 1. série, takže sa zrejme nemáme tešiť na akési ďalšie spojenia jednotlivých sérií. Samozrejme, nemôžeme vylúčiť ani možnosť, že Stephens zámerne zavádza.

Odporúčané
Herec Finn Bennett z True Detective pre Refresher: Natáčali sme v úplnej tme (Rozhovor) Herec Finn Bennett z True Detective pre Refresher: Natáčali sme v úplnej tme (Rozhovor) 20. februára 2024, 9:00

Ako som už spomínal, stredobodom nového prípadu je postava Mahershala Aliho. Ten spoločne so svojím kolegom Rolandom Westom (Sephen Dorff) hľadá dvojicu zmiznutých detí.

Tvorcovia opäť vsádzajú na tajuplnú atmosféru amerického vidieku, kde panujú značne odlišné pomery než v moderných mestských oblastiach. Ľudia sú zvláštni, tajnostkárski a ich vzájomné vzťahy nemožno označiť za práve príkladné.

3. a 1. séria True Detective je spojená do jedného sveta. Ako sa nám zatiaľ pozdáva?
Zdroj: HBO

Výnimku tvorí azda len vyšetrovateľ Hays a jeho budúca žena, ktorá o celom prípade v neskoršom období napíše knihu. V priebehu prvých troch častí v kontraste s 1. sériou pozorujeme len málo rozdielov. Jedným z nich je ale práve hlavná postava Haysa, ktorý (aspoň zatiaľ) pôsobí ako uvedomelý detektív snažiaci sa plniť svoju povinnosť.

Oproti nemu bol na druhej strane Rust Cohle (Matthew McConaughey) pomerne zvláštnou osobou. Druhý detektív Roland West (Sephen Dorff) ale bohužiaľ za postavou Aliho výrazne zaostáva, čo však môže byť aj tým, že mu tvorcovia zatiaľ nedali priestor, v ktorom by sa mohol individuálne prezentovať.

Samotné vyšetrovanie stratených detí je ale pomerne napínavé a napriek tomu, že HBO oproti 1. sérii prináša divákovi do nového prípadu len málo zmien, s výsledkom novej série som predbežne po troch epizódach pomerne spokojný a dávam jej osem bodov z desiatich.

Odporúčané
True Detective v novej sérii vyšetruje nadprirodzené úmrtia vedcov na Aljaške. Prečo zamrzli nahí v ľade? True Detective v novej sérii vyšetruje nadprirodzené úmrtia vedcov na Aljaške. Prečo zamrzli nahí v ľade? 22. januára 2024, 18:00

V ďalších piatich častiach by som však uvítal zameranie sa na pozadie postavy Stephena Dorffa a určite by potešil aj prvý veľký zvrat, ktorý by pomalšie tempo úvodných častí poriadne nakopol.

Domov
Zdieľať
Diskusia