Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. októbra 2019, 17:53
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

15-ročného Slováka s rakovinou nemá kto operovať. Nemocnice sa totiž nevedia dohodnúť

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Mladík potrebuje urgentnú pomoc. Tá sa mu však kvôli sporu kliník nedostáva.

Bratislavské nemocnice sa medzi sebou nedokážu dohodnúť, kto bude operovať 15-ročného pacienta s nádorom v mozgu. Mladý chlapec urgentne potrebuje reoperáciu, avšak doposiaľ sa jej nedočkal. Kliniky už dokonca vyzvali ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú, aby v prípade začala konať.

Neurocentrum Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH), Neurochirurgická klinika Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (LF UK) a Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) aktuálne riešia, ktorá klinika a akým spôsobom by mala mladého pacienta operovať.

„Keďže táto situácia nie je ľahká pre všetkých zúčastnených a v hre je osud nielen tohto pacienta, ale aj ďalších, chcel by som touto cestou veľmi pekne poprosiť ministerku zdravotníctva o stanovisko,“ uviedol generálny riaditeľ národného ústavu Ladislav Kužela s dôvetkom, že tím NÚDCH je pripravený prípad riešiť.

15-ročného Slováka s rakovinou nemá kto operovať. Nemocnice sa totiž nevedia dohodnúť
Zdroj: TASR/Martin Baumann

15-ročného chlapca operovali v NÚDCH ešte v júni tohto roku. Keďže je však nutná reoperácia, musia ho previezť medzi dvoma budovami. To však šéf NÚDCH vyhodnotil ako „priveľmi rizikové.“  

NÚDCH prišlo s dvomi riešeniami: buď neurochirurg Juraj Šteňo príde operovať na detskú kliniku, kde mu poskytnú ním žiadané špecializované pracovné nástroje alebo ho operujú na klinike pre dospelých. Detský ústav si však dáva podmienku, aby sa na tom istom pracovisku následne realizovala aj starostlivosť o chlapca.

Ministerka necháva rozhodnutie na matke pacienta

Kalavská pre tento prípad odvolala hlavného odborníka ministerstva pre neurochirurgiu Juraja Šteňa. Oznámila to na brífingu.

Na ňom sa tiež vyjadrila, že v tomto prípade podľa nej veľmi zlyhala komunikácia. Lekári sa vraj mali dohodnúť  na spoločnom riešení. Rozhodnutie, kde budú chlapca operovať preto necháva na matke. Dodala tiež, že urobí všetko preto, aby sa podobná situácia v budúcnosti už nezopakovala.

Domov
Zdieľať
Diskusia