Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. septembra 2019, 8:35
Čas čítania 0:00
Vl Mi

NASA si nevšimla obrovský asteroid rútiaci sa k Zemi. Teraz plánuje vo vesmíre teleskop za 600 miliónov

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Teleskop by mal zachytiť 90 % asteroidov širších ako 140 metrov.

NASA chce chrániť Zem pred asteroidmi, ktoré by mohli spôsobiť obrovské škody. V pondelok agentúra oznámila, že plánuje postaviť a vyslať do vesmíru špeciálny teleskop. Ten by si mal „všimnúť“ potenciálnu hrozbu. Malo by sa tak stať do roku 2024, informuje planetary.org s odvolaním sa na NASA.

Odporúčané
Elon Musk už onedlho prezradí viac o vesmírnej rakete Starship. Opäť má dostať človeka na Mesiac Elon Musk už onedlho prezradí viac o vesmírnej rakete Starship. Opäť má dostať človeka na Mesiac 27. septembra 2019, 13:46

Teleskop by mal využívať infračervený detektor na zachytenie tepelných signálov asteroidov, ktoré sa priblížia k našej planéte. Mal by zachytiť 90 % z nich, ak budú asteroidy širšie ako 140 metrov a majú šancu zasiahnuť Zem do 10 rokov. V súčasnosti monitorujeme len tretinu z nich. Zatiaľ nás žiadny nezasiahol, no ak by sa tak stalo, nedalo by sa to porovnať so žiadnou prírodnou katastrofou, ktorú ľudstvo doposiaľ zažilo. Bolo by to výrazne horšie.

NASA chce mať vo vesmíre do roku 2024 špeciálny teleskop. Ten odhalí asteroidy, ktoré by mohli ohroziť Zem
NASA chce mať vo vesmíre do roku 2024 špeciálny teleskop. Ten odhalí asteroidy, ktoré by mohli ohroziť Zem Zdroj: NASA

„Môže to byť najlepšia investícia, akú doposiaľ NASA uskutočnila,“ uviedol v tlačovej správe Bill Nye, generálny riaditeľ The Planetary Society. „Včasné odhalenie a odklonenie asteroidu by mohlo zachrániť nespočetné množstvo životov. Teleskop „loviaci“ asteroidy pripraví svet na akékoľvek potenciálne hrozby.“ Teleskop by mal stáť 600 miliónov dolárov.

Domov
Zdieľať
Diskusia