Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. augusta 2019, 16:32
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Španielski dovolenkári nakrútili padajúcu stíhačku. Pilot neprežil

TECH LIETADLO ŠPANIELSKO
Uložiť Uložené

Stroj sa vyrába od roku 1980 a armáda ho plánovala úplne vyradiť.

Španielske ministerstvo obrany uviedlo, že v blízkosti letoviska La Manga stratilo svoju cvičnú stíhačku CASA C-101, ktorá slúži hlavne na výcvik pilotov pred letmi s inými strojmi.  

Lietadlo zo základne San Javier sa zrútilo do Stredozemného mora, pričom tento pád zachytil jeden z dovolenkárov na videu zo svojho smartfónu. 

Airlive.net najprv odkazoval na oficiálne vyjadrenie armády, podľa ktorého sa pilot pred pádom stihol katapultovať, denník El Mundo ale píše, že inštruktor Francisco Marin Nuñez pri nehode zomrel. Moment, kedy by malo prísť ku katapultovaniu, video nezachytáva. Naopak, v posledej fáze vidno mierne zníženie uhlu klesania. 

Stroje CASA C-101 Aviojet boli navrhnuté už v roku 1980. Španielske letectvo ich v rokoch 2021 až 2022 plánovalo kompletne nahradiť. 

Nejde pritom o jedinú leteckú nehodu v Španielsku za posledné dni. V nedeľu sa na Malorke zrazilo malé lietadlo s helikoptérou. Zahynulo päť ľudí, vrátane dvoch detí. 

Domov
Zdieľať
Diskusia