Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júla 2019, 11:27
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Ľudia sa vraždili už pred 33 000 rokmi. Lebka, ktorú našli v Rumunsku, má zranenia po útoku kameňom či palicou

ZAUJÍMAVOSTI VRAŽDA
Uložiť Uložené

Vedci sa domnievajú, že dôvodom vraždy bol interpersonálny konflikt.

Lebka, ktorú našli vedci ešte v roku 1942 v Rumunsku, má tri zranenia. Fraktúry boli spôsobené tupým predmetom, palicou alebo kameňom, informuje Newsweek.

Ľudia sa vraždili už pred 33 000 rokmi. Lebka, ktorú našli v Rumunsku, má zranenia po útoku kameňom či palicou
Zdroj: journals.plos.org

Dospelý muž bol pravdepodobne člen skupiny lovcov. Dva menšie zranenia a jedno väčšie zranenie na hlave spôsobili mužovi smrť. Miesto zranení naznačuje, že fraktúry boli spôsobené po priamej konfrontácii. To, že to bola vražda, naznačuje aj fakt, že zranenia neboli liečené.

Odporúčané
Ľudia zrejme fajčili trávu už pred 2 500 rokmi. Vedci sa domnievajú, že kmeň si marihuanu dokonca pestoval Ľudia zrejme fajčili trávu už pred 2 500 rokmi. Vedci sa domnievajú, že kmeň si marihuanu dokonca pestoval 14. júna 2019, 9:43

„Zistenia sú dôkazom toho, že ľudia boli už vtedy schopní násilia a vraždy,“ povedala vedkyňa Katerina Harvarti z nemeckej univerzity Eberhard Karls Universität Tübingen. Zistenia naznačujú, že vraždy boli súčasťou života tzv. mladého paleolitu (35-tisíc – 8 000 rokov pred Kr.). „Smrť môže byť dôsledkom jedného alebo viacerých konfliktov, páchateľov mohlo byť viacero. Interpersonálny konflikt je teda hypotéza, ktorá je najpravdepodobnejšia.“

Ľudia sa v tomto období ešte stále živili lovom, chodili však už v tlupe. Vo výrobe nástrojov sa používala nová technika – takzvaný mäkký otĺkač (napr. kolík z tvrdého dreva). Hlavný tvar predmetov bola v tej dobe čepeľ, časom pribudli aj škrabadlá, pílky, dlátka, nože či oštepy.

Domov
Zdieľať
Diskusia