Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. júla 2019, 10:42
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Šváby bude takmer nemožné zabiť. Rýchlo si vyvíjajú imunitu proti silným chemikáliám

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Nepríjemný hmyz si vytvára imunitu skôr, ako vedci očakávali.

Švábom stačí jediná generácia na to, aby sa stali imúnnymi na spreje proti hmyzu. Nová štúdia z Purdue University zisťovala, ako sa šváby dokážu prispôsobovať novým životným podmienkam, ktoré im ľudia vytvárajú, upozornilo Live Science.

Výskumníci sa zamerali na švábov s latinským názvom Blattella germanica a odolnosť živočíchov testovali v niekoľkých budovách v amerických štátoch Illinois a Indiana, ale aj v laboratóriách. Výsledky nikoho nepotešia.


Vedci použili viacero bežne dostupných sprejov proti hmyzu nielen na jednu, ale hneď niekoľko generácií švábov. Zistili, že tento druh švábov sa vie chemikáliám prispôsobiť v priebehu jedinej generácie, takže keď „otca s matkou“ postriekaš silným sprejom, mláďatá vyliahnuté z vajíčok samičky už môžu byť na rovnaký sprej viac či menej imúnne.

„Netušili sme, že takéto niečo sa môže udiať tak rýchlo. Šváby budujúce si odolnosť proti niekoľkým druhom insekticídov naraz spôsobí, že kontrola týchto škodcov bude takmer nemožná, ak proti nim budeme používať len chemikálie,“ vyjadril svoje znepokojenie jeden z autorov štúdie Michael Scharf. Máme sa preto pripraviť na zabíjanie švábov pomocou pascí a vysávačov.

Domov
Zdieľať
Diskusia