Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. marca 2019, 9:14
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Bratislavský bikesharing zdražie, počet bicyklov sa zdvojnásobí

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Ak chceš Slovnaft bajk využívať aj počas blížiacich sa teplých dní, budeš musieť rátať s novinkami.

40 000 zaregistrovaných ľudí si počas uplynulých mesiacov vychutnávalo jazdy na žltých bicykloch od Slovnaftu. Počas teplých dní nimi bola zaplavená celá Bratislava a nájsť voľného „tátoša“ bol niekedy problém aj počas nedávnej zimy. Čas však plynie, a preto sa chystajú prvé väčšie zmeny.

Čím viac je vonku slnka, tým viac „žltých cyklistov“ je v meste

Bratislavský bikesharing zdražie a počet bicyklov sa zdvojnásobí
Bratislavský bikesharing zdražie a počet bicyklov sa zdvojnásobí Zdroj: REFRESHER / Tomáš Blahuta

Najvýraznejšími z nich sú zvýšenie poplatku a zavedenie 3 cenových skupín - študent, klasik a prémium. Podľa toho, kam sa zaradíš, nezaplatíš už len 1 €, ako tomu bolo doteraz, ale oveľa viac. Cenové rozpoloženie sa bude pohybovať od 19 € do 40 € ročne, informujú tvnoviny.sk.  Napríklad, ak si zaplatíš prémium, jazdiť bez strhávania centov za prebytočné minúty môžeš až dvojnásobne dlhšie, a to teda celú jednu hodinu.

Navýšenie ceny môže vyvolať rozličné reakcie. No na druhej strane má zmena potenciál donútiť ľudí si jednotlivé bicykle vážiť o čosi viac. Zároveň by tak mohlo menej dochádzať k situáciám, kedy ľudia nechávali bicykle v pivniciach bytových domov alebo kdesi pod diaľničným mostom bez ďalších jázd. Potom chýbali ďalším cyklistom.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Práve prázdne stanice v rušných lokalitách boli jedným z najväčších problémov pri používaní bratislavského bikesharingu. Podobný pohľad sa cyklistom naskytoval veľmi často

Bratislavský bikesharing zdražie a počet bicyklov sa zdvojnásobí
Bratislavský bikesharing zdražie a počet bicyklov sa zdvojnásobí Zdroj: REFRESHER / Tomáš Blahuta

Konštrukčných zmien sa dočkajú aj bicykle. Spevní sa predná vidlica a upraví sa aj citlivosť zámku. Zároveň sa našiel priestor aj pre lepšie sedačky. V súčasnosti je v uliciach hlavného mesta 250 bicyklov. V priebehu apríla sa ich počet zdvojnásobí. Pribudnú aj nové stanice, resp. doky.

Odporúčané
Porovnali sme bratislavský a nitriansky bikesharing Porovnali sme bratislavský a nitriansky bikesharing 16. októbra 2018, 17:30

Bicykle stále nepatria v našich mestách k najpopulárnejším druhom dopravy. Cyklisti sú obmedzovaní predovšetkým zlou infraštruktúrou a nedostatočným počtom cyklotrás, poprípade ich biednym stavom. Veľa miest na Slovensku si však uvedomuje, že ide o dôležitú súčasť života nielen vo veľkých, ale aj malých sídlach.

Domov
Zdieľať
Diskusia