Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. októbra 2018, 11:18
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Až 75 percent Benátok zaliala voda pri náhlej povodni. Surreálne fotografie akoby predpovedali budúcnosť

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Talianske mesto doplatilo na svoju polohu.

Taliansko zasiahli v posledných dňoch silné búrky a prietrže mračien. Mnohé mestá museli pozastaviť svoje každodenné aktivity a zatvorené zostali aj školy, aby sa predišlo zbytočným zraneniam či stratám na životoch. Možno najviac na lejaky a vietor doplatili Benátky, ktoré sa po svete preslávili svojou architektúrou a najmä kanálmi.

Kanály vyzerajú nádherne, ale pri vyčíňaní počasia dokážu mesto paralyzovať. Miestni obyvatelia odhadujú, že včera zostalo pod vodou až 75 percent Benátok, na čo určite neboli pripravení turisti a tak celkom ani majitelia obchodov v historickom centre.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený VeneziaToday (@veneziatoday),

Benátčania sú pritom na povodne párkrát do roka pripravení, pretože vietor z času na čas spôsobí príval vody z lagúny, ale tentoraz vodná hladina stúpla až na úroveň 156 centimetrov.

Štatistiky hovoria o tom, že úroveň vodnej hladiny nebola taká vysoká od roku 2008, takže Benátky práve zasiahli najväčšie povodne za posledných desať rokov.

Samotné mesto má vo svojich plánoch pripravenú výstavbu podvodných zábran, ktoré by vedeli záplavám predísť, ale dokončenie projektu už viackrát stroskotalo na byrokracii či korupčných podozreniach.

Na sociálnych sieťach hneď začali pribúdať fotky priamo z Benátok, kde turisti pózujú na Námestí Svätého Marka, pričom voda im siaha nad kolená. Búrky však zasiahli aj ďalšie časti Talianska, pretože priamo v Ríme museli zostať zatvorené pamiatky ako Koloseum a Forum Romanum.

Mnohí ľudia sa na fotografie z Benátok pozerajú skepticky a pripomínajú, že pri súčasnom trende klimatických zmien skončí talianske mesto trvalo zatopené v nasledujúcich desaťročiach a nepomôžu mu žiadne zábrany.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Paolo Gambini (@paolodavenezia),

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený ❀ A L I C E ❀ (@totoali92),

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený FSP POLIZIA MILANO (@fsp_polizia_milano),

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený IGCLUB ☆ VENICE (@igclub_venice),

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený (@zaravsm),

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený LaBussolaFreeTours (@labussolafreetours),

Domov
Zdieľať
Diskusia