Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. októbra 2018, 10:03
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Zambia chce vyzabíjať cez 2 000 hrochov, lebo si s nimi po premnožení vraj nevie poradiť

ZAUJÍMAVOSTI AFRIKA ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Na krajinu sa už zniesla veľká vlna kritiky.

Africká krajina Zambia po dvoch rokoch obnovila svoj kontroverzný plán na kontrolované vyzabíjanie 2 000 hrochov.

Už pred dvomi rokmi svet vládu skritizoval za to, že nedokázala predstaviť žiadne vedecké dôkazy, ktoré by vedeli plán utratiť toľko hrochov obhájiť, a tak bol nápad zastavený.

Čas však podľa vlády ukázal, že zastaviť zabíjanie bola chyba, a tak s ním chce opätovne začať. Odstránenie dvoch tisícok hrochov by samozrejme neprebehlo naraz, ale v rozmedzí piatich nasledujúcich rokov. 

Krajina argumentuje, že v jej východnej časti momentálne žije viac ako 13-tisíc hrochov, aj keď prírodné podmienky vraj vedia poskytnúť útočisko a obživu len piatim tisícom z nich.

Ochranári preto pred rokmi navrhovali alternatívu, vďaka ktorej by mohli byť hrochy premiestnené, lenže podľa vlády by bol transport zvierat príliš drahý.

Najväčším problémom je pobyt hrochov pri koryte rieky Luangwa, ktorej vodná hladina údajne nepostačuje na pokrytie potrieb všetkých hrochov.

Svetové ochranárske organizácie už pri prvotnom návrhu kričali, že Zambia chce na zabíjaní zvierat iba zarobiť a umožniť lovcom, aby za legálny odstrel hrochov štedro zaplatili. 

Zambia chce vyzabíjať cez 2 000 hrochov, lebo si s nimi po premnožení vraj nevie poradiť
Zdroj: Pixabay
Domov
Zdieľať
Diskusia