Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. septembra 2018, 16:30
Čas čítania 0:00
Sona O.

Šedá zóna LGBTI. Bisexuáli prehovorili o najhorších mýtoch na adresu ich orientácie

ZAUJÍMAVOSTI LGBT+
Uložiť Uložené

Je to iba fáza, ktorá prejde alebo skutočná sexuálna orientácia?

V poslednej dobe nastal obrovský boom LGBTI kampane, ktorá chce v ľuďoch rozšíriť povedomie o komunite sexuálnych menšín. Ešte aj dnes je homofóbia celkom rozšírená záležitosť, no situácia sa určite zlepšuje aj vďaka aktivite mnohých iniciatív či združení, ale aj jednotlivcov ako takých. Za svoju sexualitu sa už viac nemusia hanbiť tak veľmi, ako tomu boli v minulosti. 

Hoci toho veľa z nás vie čo to o gayoch či lesbičkách, stále existujú určité šedé zóny, ktoré nám nie sú až tak známe. Jednou z nich sú aj bisexuáli, ktorí častokrát musia svoju orientáciu vysvetľovať. Ľudia totiž veria mnohý mýtom a dezinformáciám, ktoré vznikli neprávom a bisexuálov vykresľujú v nesprávnom svetle. 

Šedá zóna LGBTI. Bisexuáli prehovorili o najhorších mýtoch na adresu ich orientácie
Zdroj: Instagram lesbian.oof

Stále prevládajú názory ako, „bisexuáli sú iba zmätení" alebo „je to iba obdobie, ktoré prejde" , pritom si ale neuvedomujú, že bisexualita je skutočne citlivou témou a je to sexuálna orientácia rovnako ako heterosexualita, homosexualita, pansexualita či asexualita. 

Čo to vlastne znamená byť bisexuálom? Bisexuáli sú ľudia, ktorých priťahujú obidve pohlavia. Niektorých priťahujú viac ženy, niektorých viac muži a niektorí sú naozaj tí ortodoxní, ktorým prídu obe pohlavia úplne rovnako atraktívne. 

Šedá zóna LGBTI. Bisexuáli prehovorili o najhorších mýtoch na adresu ich orientácie
Zdroj: unsplash.com

Bisexuáli sa na sociálnych sieťach rozhodli, že už viac nebudú mlčať a zbúrajú mýty, ktoré o ich sexualite prevládajú.

„Sexualita nebola nikdy čiernobiela, je to spektrum a častokrát to chce dávku trpezlivosti, než zistíte, s čím sa identifikujete a v prípade našej spoločnosti aj veľa sebavedomia," vyjadrila sa na svojom účte na Twitteri Kehlani.

„Bisexualita nie je fáza alebo nerozhodnosť. Bisexualita je skutočná a bisexuáli si zaslúžia uznanie a rešpekt," povedala užívateľka.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Gay.girlsssssssss (@gay.girlssssssssss),

„Áno, bisexualita je skutočná. Nie sme napoly gay a napoly hetero. Nie sme lakomí ani zúfalí, nie sme transfóbni a toto nie je iba obdobie. Nečakáme na to, kým sa priznáme, že sme gay. Sme bisexuáli, sme na to hrdí," napísala Camila na svoju nástenku.

„Nie je to žiaden fetiš, nepáči sa mi každý. To, že mám priateľa, zo mňa ešte nerobí heterosexuálku. To, že mám priateľku, zo mňa nerobí lesbičku. Áno, som skutočná, som bi a som na to hrdá," priznala sa Meg svojim followerom. 

„Vymazanie bisexuálov z komunity LGBTI patrí medzi jej najväčšie problémy. Čiastočne je to preto, lebo ľudia okamžite nevidia našu sexualitu na základe pohlavia nášho partnera," upozornil na závažný problém Raj. 

Šedá zóna LGBTI. Bisexuáli prehovorili o najhorších mýtoch na adresu ich orientácie
Zdroj: Instagram Twisted Love

„Všetkým bisexuálom posielam veľa lásky. Či už ste o svojej orientácii povedali iným alebo nie, ste ozajstní a naša komunita by bez vás nebola rovnaká," podporil bisexuálov Tom. 

Vo svojej podstate neexistuje nič, čo by externe charakterizovalo bisexuálov, okrem ich vlastného pocitu príťažlivosti k obom pohlaviam. Mnohí však nechápu, ako bisexualita v realite vyzerá. 

Ak si randil iba s mužmi, no páčia sa ti aj ženy, stále si bisexuál. Ak si randil iba so ženami, ale páčia sa ti aj muži, stále si bisexuál. Ak si randil s oboma, stále si bi. Mal si sex iba s mužmi, no vieš, že so ženou by sa ti to páčilo rovnako? Si bisexuál. Mal si sex iba so ženami, no vieš, že by si si to rovnako užil aj s mužmi? Stále bi. 

Šedá zóna LGBTI. Bisexuáli prehovorili o najhorších mýtoch na adresu ich orientácie
Zdroj: unsplash.com

Sexuálna orientácia sa netýka iba našich skúseností, ale atrakcie ako takej, ktorú skrátka buď cítiš, alebo nie.

Domov
Zdieľať
Diskusia