Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
25. júla 2018, 11:16
Čas čítania 0:00
Sona O.

Nestihol si ráno dopiť šálku kávy? Na aktiváciu mozgu ti stačí iba jej vôňa

ZAUJÍMAVOSTI KÁVA
Uložiť Uložené

Pitie kávy nám pomáha zostať bdelými, lepšie sa sústrediť aj podávať lepšie výkony. Platí to však aj o jej vôni?

Koľkí z nás by ráno nikdy neodišli z bytu bez teplej šálky voňavej kávy? Práve jej vôňa však úplne stačí na to, aby ťa nakopla. Aspoň tak to tvrdia vedci zo Stevens School of Business, Temple University a Baruch College v štúdii publikovanej v Journal of Environmental Psychology.

Do pokusu zaradili stovky študentov z obchodnej akadémie. Rozdelili ich na dve skupiny, jednej dali písať testy pri bežných školských podmienkach, no druhú skupinu počas celého testovania sprevádzala vôňa čerstvo uvarenej kávy. Podľa odborníkov dosiahla druhá skupina výrazne lepšie výsledky. Pritom nápoj vôbec nemusel obsahovať kofeín.

Nestihol si ráno dopiť šálku kávy? Na aktiváciu mozgu ti stačí iba jej vôňa
Zdroj: pexels.com

Aby experti potvrdili priaznivé účinky arómy, po testovaní sa zúčastnených spýtali, či si myslia, že vône môžu naozaj ovplyvniť výkon človeka. Väčšina sa zhodla na tom, že s arómou kávy v miestnosti by sa im písalo ľahšie.

Ako je to možné? S najväčšou pravdepodobnosťou ide o placebo efekt. Kávová vôňa spôsobila v študentoch očakávanie, a tak sa ich telo pripravilo na poriadnu dávku kofeínu, hoci žiadnu nedostali. 

Ak teda nebudeš najbližšie ráno stíhať dopiť si šálku kávy, celkom ti postačí jej vôňa a pracovný či školský deň môže byť hneď lepší. 

Domov
Zdieľať
Diskusia