Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. júla 2018, 16:06
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Ľudská činnosť mení ročné obdobia. Jar podľa vedcov začína skôr a leto je často neznesiteľne horúce

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Čoskoro planétu úplne zničíme.

Vyzerá to tak, že ľudstvo má na rováši ďalší problém. Klimatológovia si totiž prebrali dáta z posledných štyridsiatich rokov a majú jasné dôkazy, že sme sa postarali o naozaj veľké zmeny na našej planéte. Vedci totiž zistili, že ľudstvo posunulo ročné obdobia.

Experti z oblasti klimatológie si všimli, že teploty sú čoraz častejšie mimo toho, čo by sa od daného obdobia očakávalo. Vedci hľadali stopy ľudskej činnosti v moriach, na Arktíde i v bežnom prostredí a je viac než nad slnko jasné, že sa ročné obdobia rýchlo menia. Kedysi rovnomerne rozdelené štyri obdobia v miernom podnebnom pásme už dávno nie sú realitou, ako sa popisuje v štúdii od vedcov z Lawrence Livermore National Laboratory.

Ľudská činnosť mení ročné obdobia. Jar podľa vedcov začína skôr a leto je často neznesiteľne horúce
Zdroj: Global Jet

Leto nastupuje omnoho rýchlejšie než kedysi a vzduch v prechode z jari na leto zohrieva omnoho rýchlejšie ako pri prechode zo zimy na jar. Všetko majú na svedomí skleníkové plyny. Aj jar však začína skôr. Stromy a kvety kvitnú omnoho skôr a začiatok jari je vždy signalizovaný teplou vzduchovou vlnou, ktorá sa v atmosfére kumuluje. Zima tak vždy končí prudko a pokiaľ sa to stane napríklad vo februári, sneh sa vráti už len zriedkavo.

Čoraz bežnejšie sú aj nepredvídateľné vlny studeného a horúceho vzduchu, ktoré často prinášajú rekordné teploty pre dané dni. Ešte pred 40 rokmi sa tieto vlny vyskytovali len málokedy, dnes ich je viac a rozdiely medzi teplotami sú omnoho intenzívnejšie.

Veľkým problémom však nie je len samotná zmena klímy, no nesprávne vnímanie situácie verejnosťou. Ľudia si totiž pod fenoménmi ako globálne otepľovanie predstavujú len zvyšovanie teploty, no v skutočnosti ide o návaly horúceho a studeného vzduchu a až priemerná teplota je vyššia, než tomu bývalo. Nárazové teplá však majú omnoho škodlivejší vplyv na planétu (ľadovce, živočíchy) než pomaly stúpajúca teplota.

Domov
Zdieľať
Diskusia