Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júla 2018, 20:41
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Aké je Ektorove, Bennyho, Marpove, Yzomandiasove či Restove najúspešnejšie video na YouTube? Niektorí už prekročili 10 miliónov zhliadnutí

HUDBA BEN CRISTOVAO DANIELA NÍZLOVÁ
Uložiť Uložené

Rozhodli sme sa prebádať YouTube kanály českých raperov.

Už roky nie je abslútne žiadnym tajomstvom, že rapový žáner ovláda Slovensko a Česko pravdepodobne viac, než by bolo zdravé. Aktuálne by sme len veľmi márne hľadali toľko reprezentantov inej hudby, ktorí sa tešia takej veľkej a intenzívnej pozornosti, dôkazom čoho sú čísla predajov, zhliadnutí na YouTube alebo umiestnenia v rebríčkoch na streamovacích službách.

Prvé z týchto čísel, žiaľ, k dispozícii nemáme a skutočne relevantný a dôveryhodný zoznam snáď ani neexistuje, a tak sme sa rozhodli pre zaujímavosť zostaviť rebríček najväčšíeho počtu views jednotlivých interpretov v Česku. Tých slovenských sme už hodnotili a ako to dopadlo môžeš skontrolovať v tomto článku.

Hneď na úvod by som chcel zôrazniť, že sme vyberali vždy len najsledovanejšiu skladbu. Samozrejme, platí skutočnosť, že každý z lepšie umiestnených interpretov má na konte viacero trackov a videoklipov s väčším počtom views ako tí na nižších priečkach. Napríklad, Ben Cristovao zaznamenal hneď niekoľko desaťmiliónových videí, vyberáme však vždy len to najsledovanejšie a zvažujeme aj cudzie kanály. 

Na niektorých skladbách sa vyskytujú aj hostia, ktorí sa bezpochýb o výsledné číslo zaslúžili, no opäť ide len o šikovnosť autora so schopnosťou vybrať si k sebe správneho a pokojne aj známejšieho kolegu. Všetky čísla sú aktuálne k 7. júlu 2018 a možno si pre vás o ďalšiu dekádu pripravíme článok, kde zhodnotíme, akým spôsobom jednotlivé pozície v rebríčku narástli.


Snažili sme sa prejsť skutočne celý slovenský YouTube, no ak nám niečo ušlo, pokojne nám daj vedieť v komentároch.




15. Calin - Play Time (3 417 906 zhliadnutí)

Calin je českým členom slovenskej crew Comebackgang, ktorého hlavou je známy Pil C. Práve on ako prvý nahlas poukázal na talent mladého speváka a rapera z Brna ešte v časoch, keď boli mnohí aj terajší fanúšikovia skeptickí. Play Time je Calinovym debutom pod CBG a nám bolo už po prvom vypočutí jasné, že veľmi dobre vie, čo robí. Jednoduchá a zároveň kontroverzná vec nesie mnoho chytľavých prvkov a aj kvôli krátkej minutáži si ju máme tendenciu pustiť pokojne pár krát v rade, výsledkom čoho je skoro 3 a pol milióna views za veľmi krátku dobu.

14. Sergei Barracuda ft. Pil C - Agent 47 (3 972 767 zhliadnutí)

Sergei B. má na konte viacero sedemciferných videoklipov, no Agent 47 výrazne vyčnieva. Dôvodom bude určite Pil C-ho prítomnosť aj bangrovitý charakter skladby, ktorá funguje výborne aj na živých vystúpeniach. Rolu samozrejme zohráva aj sprievodný videoklip, keďže bez neho ľudia často nie sú ochotní pustiť si nahrávku opakovane. Sergei mimochodom aktuálne chystá nový album Pouliční Ekonomická 3 a my dúfame, že by sa na ňom mohol objaviť aj Pil C.

13. Viktor Sheen - Věčný (4 697 305 zhliadnutí)
 
V tomto prípade by sme radi poznamenali, že Viktor má aj jednu o niečo málo úspešnejšiu skladbu na kanále bývalého labelu, no rozhodli sme sa vybrať radšej tú sólovú, čo určite ocení aj on sám. Predsa len, Instantní Čubky II síce majú 5,2 milióna views, no skladba vyslovene nepatrí Sheenovi. Věčný je akýmsi prechodom medzi jeho kariérou pred Blakkwoodom a akutálnym sólo pôsobením a za slušné čísla ďakuje vkusnému videoklipu a téme, ktorú obľubuje väčšina rapového publika.
 
 

12. AK ft. Ektor - Cizí tváře (5 067 147 zhliadnutí)

Okrem Sergeia ako sólo interpreta si pozornosť zaslúži aj zoskupenie AK, kde pôsobí tiež Pastor a DJ Bussy. Ich najúspešnejšou skladbou sú Cizí tváře, pričom sa na spolupráci objavuje veľmi blízky pražský kamarát Ektor. Veľa fanúšikov sa bezpochýb našlo v téme, ktorá pojednáva o falošných priateľoch. Aj keď v prípade týchto troch raperov ide skôr o lojalitu spojenú s nelegálnym biznisom. Veľmi autentické podanie má na svedomí aj niekoľko zimomriavok, čo vyústilo až v 5-miliónový úspech.

11. Annet Charitonova - TAKTOMABYT ft. Ben Cristovao (5 165 499 zhliadnutí)

Niektorí možno budú namietať, ale áno, Annet v tejto skladbe rapuje. A dokonca lepšie, ako niektorí jej kolegovia, ktorí to skúšajú už niekoľko rokov. Síce sa nepokúšala o žiadne prevratné texty a zásluhou piatich miliónov je nepochybne aj prítomnosť Bena Cristovaa, no podarilo sa jej vydať chytľavú a modernú vec s veľkým úspechom Prijateľný je aj pomer lajkov a dislajkov, keďže zo 60-tisíc reakcií ohodnotilo spoluprácu negatívne len 2-tisíc.

10. Blakkwood: MAAT ft. Ben Cristovao - Pod hladinou (5 312 336 zhliadnutí)

Za Blakkwood víťazí dvojica Fosco Alma a LD so skladbou Pod Hladinou, kde zároveň nájdeme aj Bennyho Crista. Nebude náhoda, že práve on je menovateľom pri viacerých úspešných počinoch, no teraz sa dokonca vraciame až do roku 2014, kedy sa tešil podstatne menšej pozornosti. Dnes by už MAAT s niečim podobným ani náhodou neuspeli, dobu sa im však podarilo trafiť na jednotku a my aspoň máme možnosť vidieť, kam sa rap posunul. 

 

9. Marpo - Jsi Nebezpečná (5 683 460 zhliadnutí)

Ešte o niečo lepším dôkazom je táto pieseň od Marpa, ktorá je stará 6 rokov a my sme presvedčení o tom, že ani sám autor by sa dnes za ňu nepostavil. Dobrou správou je, že aj v jeho kariére tak môžeme pozorovať posun správnejším smerom po všetkých stránkach. 

8. Vladimir 518 - Planeta Praha ft. Martin Svátek & Mike T (5 784 243 zhliadnutí)

Ôsme miesto patrí hymne Prahy od rezidenta Vladimia 518. Je nepopierateľné, že práve on je interpretom povolaným vzdať úctu hlavnému mestu týmto spôsobom a fanúšikovia dokázali jeho spojenie so spevákom Martinom Svátkom patrične oceniť. Pochvala patrí všetkým zúčastneným a tiež autorovi klipu Pavelovi Raevovi, ktorý sa zaručil o ikonický a pravdepodobne už nesmrteľný vizuál.

7. Řezník - Soudní Proces (5 785 191 zhliadnutí)

Řezník to má vďaka svojej kontroverzii v textoch a videoklipoch schovaných za masku o niečo jednoduchšie. Práve zvedavosť už určite prilákala veľa jeho fanúšikov a v prípade Soudního Procesu to nebude inak. Sám v popise tvrdí, že track vznikol ako reakcia na "mediálnu a policajnú šikanu okolo klipu Konečný Řešení z roku 2008, ktorý zdvihol mandle nejednému pochcánkov". Ak ste počin náhodou ešte nevideli, tak určite odporúčame.

6. Rest - Čas Hulit (7 209 805 zhliadnutí)

Restovi sa už viac krát vyplatilo spraviť hymnu pre trávičkárov, no skutočný stred trafil až pred dvomi rokmi, kedy vydal Čas Hulit. V tomto prípade vlastne ani nie je čo riešiť, Rest je pre všetkých fanúšikov český Bob Marley a keď povie, že je správny čas dať si jointa, tak mu to jednoducho veríš. Samohrajka s veľkou pravdepodobnosťou časom predbehne niektoré z nasledujúcich priečok a je jasným dôkazom, že nová škola má stále v tej starej konkurenciu. 

5. PSH - Můj rap, můj svět (7 296 679 zhliadnutí)

Z celého rebríčka patrí prívlastok legendárna práve tejto skladbe z roku 2010, ktorú asi nie je potrebné približovať. Bolo by zaujímavé sledovať, ako by na niečo podobné reagovali ľudia, ak by to bola novinka, no nadčasovosť výsledku uprieť nemôžeme. Stále funguje na koncertoch a široké spektrum poslucháčov českej hudby ju dokážu zaradiť po pár sekundách, čo sa nestáva až tak často.

4. Yzomandias ft. Lvcas Dope - Holly Molly (7 396 831 zhliadnutí)

Jeden z najväčších bangrov existencie labelu Milion Plus dala dokopy dvojica Yzomandias a Lvcas Dope ešte predtým, ako narazili na spoločný konflikt. Ten je už snáď zažehnaný, keďže by sme v budúcnosti podobnú spoluprácu radi privítali. Holly Molly hrávajú v rámci svojich vystúpení naživo obaja zainteresovaní interpreti a fanúšikovia to dokážu zakaždým patrične oceniť. 

3. Paulie Garand ft. Ego, Lvcas Dope - Runway (9 918 396 zhliadnutí)

Top trojku otvára Runway. Áno, platí, že túto vec nájdeme na Egovom debutovom albume Precedens, no on sám priznal, že pôvodným majiteľom práve Paulie Garand z Ty Nikdy, ktorého poprosil, či by v nej nemohli účinkovať spolu. Veľký kus práce odviedol na refréne Lvcas Dope, pričom sme presvedčení o tom, že práve on má na tomto výsledku najväčšie zásluhy. Paulie zaznamenal aj veľa ďalších úspešných skladieb, no práve táto má potenciál za pár rokov na dlho obsadiť prvú priečku.

2. Ektor - Jak Jinak (11 603 919 zhliadnutí)

Veta "někdo mi hodil něco do pití" od vydania skladby doslova zľudovela a používajú ju už snáď aj tí, ktorí nevedia, odkiaľ vlastne pochádza. Najúspešnejšia Ektorova skladba je samozrejme o ženách, teda konkrétne negatívne pojednáva o ich správaní. Práve táto téma je pražskému raperovi veľmi blízka, čo bude mať za následok, že ju čoskoro predbehne Prázdnej sex s o 2 roky neskorším dátumom vydania a 9,5 miliónmi views.

1. Ben Cristovao & Cavalier - Těžký Váhy (22 646 394 zhliadnutí)

 
Aj pre nás bolo prvé miesto prekvapením, no prítomnosť Benna Cristovaa by sme predpokladať asi mohli. Těžký Váhy sú venované všetkým nadšencom pre cvičenie a cieľom autorov je v prvom rade poslucháča motivovať, aby podal lepší výkon. S prihliadnutím na všetky okolnosti je asi pochopiteľné, že Čechom sa páči práve tento tradičný štýl tvorby a celý dnešný rebríček je vlastne zrkadlom vkusu fanúšikov, takže bude najlepšie, ak si názor utvoríte sami. 
Domov
Zdieľať
Diskusia