Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. júla 2018, 20:05
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Slovenský film Ostrým nožom s Molochom a Momom preskúma nefunkčný policajný systém. Inšpiruje sa vraždou Daniela Tupého a Jána Kuciaka

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Film inšpirovaný skutočnými udalosťami by mal už tohto roku zatriasť slovenskou spoločnosťou.

V období vraždy mladého, len 21-ročného študenta Daniela Tupého, bol režisér pripravovanej snímky Ostrým nožom približne v jeho vekovej kategórii. Film však nebude detailným opisom skutočnosti. Naopak, malo by ísť o fiktívny príbeh inšpirovaný tragickými udalosťami.

Tak, ako aj v prípade Daniela Tupého, aj tu pôjde  o smrť mladého človeka. V prípade filmovej verzie z činu obvinili štyroch neonacistov. Tí sa ale chybou sudkyne dostávajú na slobodu. Otec zosnulého, ako hlavná postava filmu, sa zo všetkých síl snaží vyhrať boj so skazeným systémom, vrátane nečinnej polície, skorumpovaného súdnictva a mafie.

Film by sa mal podľa všetkého dostať do slovenských kín už koncom tohto roka, presnejšie 1. novembra 2018. Filmári si už dnešným letným dňom pre nás pripravili napínavú upútavku. V krátkom, ale určite veľmi výstižnom videu sledujeme hlavného hrdinu, ktorý robí všetko preto, aby bolo spravodlivosti učinené zadosť.

 

Rolu otca si vo filme zahral Roman Luknár, matku stvárnila Ela Lehotská a úloha syna pripadla Davidovi Hartlovi. Ďalej vo filme privítame hercov, ako Miroslav Krobot, Marián Mitaš, Táňa Radeva či Jana Oľhová. Okrem nich sa však vo filme objavia aj raperi Moloch Vlavo a Momo.

Ostrým Nožom režíroval Teodor Kuhn, ktorý už v minulosti stál za množstvom krátkometrážnych projektov. V tomto prípade pôjde o jeho celovečerný debut.

K filmu sa vyjadril nasledovne: „Pôvodne som plánoval nakrútiť film o prípade Daniela Tupého. Film o rodine, ktorá stratí syna a nefunkčný právny systém jej znemožní dosiahnuť spravodlivosť.

Ale znepokojivé udalosti posledných mesiacov, vražda novinára a jeho snúbenice či ďalšieho nevinného mladého muža v centre hlavného mesta, ukázali, že tento vzorec sa na Slovensku opakuje aj dnes. A odkaz nášho filmu začína byť znovu nepríjemne aktuálny.“

„Náhodné tragické útoky sa totiž budú vyskytovať vždy. Ale ´systém´, ktorý zabraňuje ich vyšetreniu, je omnoho komplikovanejší problém. A práve upozorniť na tému spravodlivosti a jej dostupnosti pre bežného ´neprivilegovaného´ občana je našou ambíciou,“ dodáva k svojim slovám režisér.

Domov
Zdieľať
Diskusia