Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júna 2018, 9:53
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Za používanie jednorazového plastu môžeš skončiť vo väzení. V Bombaji ťa nové nariadenie vie pripraviť aj o slušné peniaze

ZAUJÍMAVOSTI INDIA
Uložiť Uložené

Inšpektori už tvrdo zasahujú proti ľuďom, ktorí nariadenie nerešpektujú.

Boj proti plastom nabral v posledných mesiacoch silu. Najnovšie sa do zoznamu miest a krajín, ktoré zakázali používanie jednorazových plastových výrobkov zaradilo aj obrovské indické mesto Bombaj. Nové regulácie začali platiť od pondelka a inšpektori okamžite tvrdo pracujú na tom, aby všetci obyvatelia nariadenia dodržiavali. Tresty nie sú vôbec nízke.


Pri prvom priestupku môžeš dostať pokutu vo výške približne 60 eur, ale ak budeš v používaní jednorazových plastov pokračovať aj naďalej, pokojne môžeš dostať pokutu cez 300 eur a na tri mesiace poputuješ do väzenia. Obyvatelia Bombaja boli nariadením mierne zaskočení, pretože zbaviť sa plastových obal nikto veľmi rýchlo nedokáže. Miestni boli zvyknutí na to, že si väčšinu svojich jedál či nákupov nosievali v plastových taškách, a preto budú musieť prejsť na ekologickejšie alternatívy.

Odporúčané
Dcéra Borisa Kollára odchádza do Indie za frajerom: Jeho dom má 70-členný personál, súkromný wellness, kurty aj kino (Rozhovor) Dcéra Borisa Kollára odchádza do Indie za frajerom: Jeho dom má 70-členný personál, súkromný wellness, kurty aj kino (Rozhovor) 28. marca 2024, 12:30

Na sociálnych sieťach sa už objavili správy od ľudí, ktorí tvrdia, že mnohí inšpektori si pokuty pomýlili s vydieraním ľudí, a tak z nich len ťahajú peniaze namiesto napomínania a dohovoru. Trojmesačné väzenie bude zrejme dostatočne silnou motiváciou na to, aby Bombaj začal žiť bez plastov. Štatistiky pritom neukazujú, že India by využívala nadmerné množstvo plastových výrobkov na jedno použitie, avšak nakladanie s plastovým odpadom je v tejto krajine katastrofické, čo často končí taškami, obalmi aj slamkami porozhadzovanými po uliciach miest.


Domov
Zdieľať
Diskusia