Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. apríla 2018, 10:16
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Na mesiac sa vzdal mäsa, drog, orgazmov aj cukru. Muž chcel na 30 dní posunúť limity svojich nerestí

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Odvážna výzva, na ktorú potrebuješ naozaj veľkú dávku sebazaprenia.

V dnešnej dobe existuje množstvo najrôznejších diét a detoxikačných procesov, ktoré človeku sľubujú zlepšenie zdravotného stavu aj príchod psychickej pohody. Väčšina z nich vyžaduje vypustenie aspoň jednej neresti z tvojho životného štýlu, ale reportér VICE Justin Caffier mal odvážnejšie plány. Nechal sa jednotlivými diétami síce inšpirovať, lenže namiesto jednej či dvoch nerestí mal chuť na jeden celý mesiac vypustiť zo života hneď hromadu najrozšírenejších nerestí a návykov.

Na 30 dní sa preto vzdal mäsa, mliečnych výrobkov, lepku, pridaného cukru, kofeínu, alkoholu, drog, sexu aj masturbácie. Pripravil si pre svoje telo aj psychiku obrovskú výzvu a ako správny reportér sa vybral na tŕnistú cestu, aby svojim čitateľom ozrejmil, čo sa s človekom po takej záťaži stane. Pred začiatkom svojej výzvy si ešte v posledný večer doprial štedré jedlo v reštaurácii a potom už stratil všetky ilúzie.

Na mesiac sa vzdal mäsa, drog, orgazmov aj cukru. Muž chcel na 30 dní posunúť limity svojich nerestí
Zdroj: tumblr

Prvý deň začínal zľahka. Na raňajky mu postačilo ovocie, ale onedlho bol nahnevaný, pretože si telo vyžadovalo rannú kávu. Nepríjemná nálada mu vydržala pár hodín, čo sa len znásobilo potrebou variť pre samého seba, na čo nebol veľmi zvyknutý. Mentálna únava z vypustenia toľkých nerestí naraz prišla veľmi rýchlo. Dosiahnuť koncentráciu nebolo možné a nefungovala ani prokrastinácia.

Našťastie, bezlepkové verzie jedál prešli v posledných rokoch dlhou cestou. Justin si pochvaľoval bezlepkový chlieb a po štyroch dňoch sa pomaly zbavoval závislosti na kofeínu, ktorého nedostatok mu dovtedy definoval náladu. Ráno vstával s obrovskou dávkou energie navyše. Aby si svoj jedálniček ozvláštnil a nemusel piť len čistú vodu, zohnal si zvláštny prášok, ktorý mu schválila aj lekárka, ale onedlho objavil jeho odpornú chuť a neexistujúce účinky. Čistá voda preto zostávala jediným nápojom.

Po týždni sa do popredia dostal aj nedostatok sexu či masturbácie. Justin na sebe ráno pozoroval čoraz mohutnejšiu erekciu a ráno sa občas zobudil s rukami na svojich genitáliách, čo v noci neurobil vedome. Celibát však zostával v platnosti a on sa nechcel dať zlomiť ani svojou partnerkou. V Los Angeles nebolo problematické nájsť dobrú diétnu reštauráciu a opäť raz zostal prekvapený z možností, ktoré dnes majú vegáni a ľudia potrebujúci bezlepkovú stravu. Urobil aj menšiu výnimku, pretože doprial svojej priateľke orálny sex, aj keď on svoju fyzickú schránku uchoval neporušenú.

Na mesiac sa vzdal mäsa, drog, orgazmov aj cukru. Muž chcel na 30 dní posunúť limity svojich nerestí
Zdroj: tumblr

Po dvanástich dňoch bola situácia kritická. Aj keď spočiatku cítil väčšie prívaly energie a entuziazmu, po prekročení hranice desiatich dní prišli dva poobedné krachy za sebou. Justin sa snažil upraviť aj stravu, aby z nej postupne získaval viac pôžitku, ako si pôvodne predstavoval. Druhý týžden bol napriek tomu jednoduchší a po mentálnom zmierení s diétou si už vytvoril rutinu, ktorú bolo treba len nasledovať.

Na začiatku tretieho týždňa sa nechal nahovoriť na výlet do baru s kamarátmi. Celý večer výzvu neporušil a nevypil ani kvapku alkoholu, pričom pri pohľade na svojich opitých kamarátov na čosi silnejšie ani nemal chuť. Pri konci tretieho týždňa už začínal rozmýšľať, ako by sa dali pravidlá obchádzať. Nefajčil síce marihuanu, ale rád sa zdržiaval pri jej fajčiaroch, aby ju mohol vdychovať aspoň pasívne. Technicky tak výzvu stále neporušil.

Katastrofa prišla po 22 dňoch. Ráno sa zobudil s pohľadom na pokrčenú vreckovku vedľa svojej postele a okamžite vedel, čo muselo byť jej obsahom. Pravdepodobne si priamo počas noci podvedome sexuálne uľavil, ale keďže vtedy nebol pri zmysloch, ako porušenie výzvy to nepočítal. Napriek tomu si na svoju diétu celkom zvykol a z predstavy príchodu 30 dňa už nebol vzrušený ako na začiatku.

Ľudia mu po konci tretieho týždňa začali dávať komplimenty. Na večeri so svojimi kamarátmi, ktorých dlho nevidel, dostal kompliment o tom, ako výrazne už schudol. Nešlo síce o obrovskú zmenu, ale zhodil približne 6 kilogramov, čo sa prejavilo aj na postave.

Na mesiac sa vzdal mäsa, drog, orgazmov aj cukru. Muž chcel na 30 dní posunúť limity svojich nerestí
Zdroj: tumblr

Po mesiaci nemohol spochybniť fakt, že sa cítil o čosi zdravšie a myseľ mu pracovala rýchlejšie. Na druhej strane, koncentrácia a kreativita výrazne zaostávali a práca, ktorá mu predtým trvala zopár minút, mu občas odkrojila aj hodinu času. Extrémna diéta z neho vnútorne vysávala dušu, a tak sa občas cítil ako duch oddelený od svojej osobnosti. Po tridsiatich dňoch bol napriek všetkému spokojný. Okamžite sa vrhol dopĺňať iba sexuálnu absenciu, ale inak neplánoval žiadne prejedanie.

Skonštatoval, že stopercentné vegánstvo preňho nie je možné neustále udržiavať, ale sľúbil si, že mäso občas obmedzí. Rozdielne sa pozeral aj na alkohol a drogy, ktoré odsunul do kategórie príležitostne. Stratila sa mu aj chuť na sladkosti a do jedálnička vrátil lepok, pretože ak ľuďom nespôsobuje zdravotné problémy, jeho umelým vylúčením by si človek mohol aj priťažiť. Rovnako sa do života vrátila aj káva.

Koniec výzvy síce oslávil divokým večerom, ale na druhý deň ráno nemal chuť si nič podobné tak skoro zopakovať. Celý deň sa tešil na vegetariánsky šalát na večeru, avšak od budúcnosti si nič nesľuboval.

Domov
Zdieľať
Diskusia