Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. marca 2018, 14:09
Čas čítania 0:00
Marek R.

Mohamed Salah: Chelsea s ním nemala trpezlivosť, teraz je v drese Liverpoolu jedným z najlepších hráčov na svete

ŠPORT FUTBAL LIVERPOOL
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Kto by to bol po šialenom letnom prestupovom období povedal, že práve Salah bude transferom roka.

Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku či Mohamed Salah. Len si predstavte týchto hráčov popri Hazardovi v Chelsea a boli by sme svedkami jedného z najlepších útokov v Európe. Realita je však úplne iná, keďže vedenie Chelsea už tradične nemalo trpezlivosť a všetci traja vyššie menovaní hráči sú momentálne ťahúňmi konkurencie The Blues - Manchestru United, Manchestru City a Liverpoolu.

Nás však zaujíma momentálne len jeden z nich - Mohamed Salah. Ten sa za teraz už len smiešnych 42 miliónov eur vybral počas letného prestupového obdobia z rímskeho AS do Liverpoolu, kde sa okamžite stal miláčikom fanúšikov, o čom svedčí aj tento chytľavý song.

Suma 42 miliónov eur je teraz absolútne na smiech, keďže po prestupe Neymara sa transferové čiastky opäť posunuli smerom hore a napríklad taký portál Transfermarkt odhaduje Salahovu aktuálnu hodnotu už na 80 miliónov eur. Ja osobne by som ale pod 100 nešiel, keďže popri De Bruynemu je Salah v aktuálnej sezóne najlepším hráčom Premier League, dokonca je momentálne aj jej najlepším strelcom a keď teda rátame len aktuálnu sezónu, tak jednoznačne je aj jedným z najlepších hráčov na svete.

V drese Chelsea bol Salah považovaný za hráča, ktorý je síce nesmierne rýchly a má dobrú techniku, no jeho zakončenie bolo na úrovni tretej cenovej, a tak pre neho nezostalo v zostave miesto. Jeho kroky preto smerovali do Talianska, konkrétne do AS Rím (ešte predtým hosťovanie vo Fiorentine), kde spolu s Džekom vytvorili obávané duo a hlavne minulá sezóna bola pre oboch perfektná. Salah zaznamenal v lige dvojciferné číslo ako v góloch, tak aj v asistenciách (15 a 11) a Liverpool prejavil záujem o egyptského reprezentanta.

Embed from Getty Images

Hoci v tom čase už bol Salah považovaný za výborného hráča, nikto však nečakal, že Salah je až takýto dobrý. Poďme však najskôr ešte niekoľko rokov do minulosti.

Malý Mohamed sa do futbali zamiloval v čase, keď mal 7 alebo 8 rokov. Pravidelne vtedy pozerával zápasy Ligy majstrov a snažil sa na ulici napodobňovať hráčov ako Ronaldo, Zidane alebo Totti. Počas takýchto pouličných zápasov mu jeho vtedajší najlepší kamarát vravel, že jedného dňa bude aj on výborným hráčom ako jeho vzory. A je dobré vedieť, že najlepšími kamarátmi sú do dnešného dňa, keď už Salah patrí momentálne k tomu najlepšiemu, čo futbal ponúka.

Svoj prvý profesionálny kontrakt podpísal ako 14-ročný s klubom El Mokawloon a jeho kariéra sa tak mohla začať. No nebolo to pre neho zrovna jednoduché, keďže 4 až 5-krát do týždňa musel kvôli tréningom cestovať do Káhiry, čo mu trvalo 4 a pol hodiny. 

Embed from Getty Images

Aj kvôli tomu tak vynechal veľa školy a vyzeralo to asi takto. Škola od siedmej do deviatej, potom s povolením klubu mohol odísť, do Káhiry sa dostal medzi druhou a pol treťou poobede, tréning začínal o pol štvrtej alebo o štvrtej a trval do šiestej, nasledovala cesta domov s príchodom medzi desiatou a pol jedenástou v noci, no a potom prišiel rad na jedlo, spánok a ďalšie dni sa to opakovalo.

Poháňala ho hlavne túžba stať sa skvelým futbalistom a prvé náznaky, že sa ním aj stane, prišli, keď mal 16 rokov. Vtedy si totiž pripísal premiéru za Áčko. No a v 19-tich si už dokonca pripísal aj svoj debut za národné mužstvo. Svoju krajinu reprezentoval aj počas olympijských hier v roku 2012 a v skupinovej fáze zaznamenal gól v každom zápase - proti Brazílii, Novému Zélandu aj Bielorusku.

Embed from Getty Images

V rovnakom roku sa Salah vybral aj do Európy, keď si ho vyhliadol švajčiarsky Bazilej, teda klub, ktorý sa takmer pravidelne zúčastňuje Ligy majstrov a je tak výborným mostíkom pri snahe posunúť sa ešte vyššie. A tak sa aj stalo, keďže netrvalo vôbec dlho (január 2014), kým si ho vyhliadla londýnska Chelsea. Zaujímavé taktiež je, že už vtedy o neho mal záujem aj Liverpool.

Kariéra v Chelsea však bola ako z nočnej mory, Salah sa dostával na ihrisko len veľmi zriedkavo, až napokon už londýnsky klub nemal s hráčom trpezlivosť a ten tak musel opustiť Stamford Bridge. Ešte pred prestupom do rímskeho AS ho čakalo hosťovanie vo Fiorentine, kde opäť nabral stratené sebavedomie, zvykol si na novú súťaž a následne ju po prestupe do spomínaného AS Rím aj svojimi výkonmi ovládol. A vďačí za to hlavne trénerovi Lucianovi Spallettimu, ktorý mu bol vždy ochotný pomôcť.

Embed from Getty Images

Salaho-mánia sa však naplno rozbieha až po príchode do Liverpoolu. Prestup za 42 miliónov eur bol prehliadaný kvôli transferom Neymara či Dembeleho, taktiež sa hovorilo o Salahovi ako o hráčovi, ktorý ma tragické zakončenie, no máme tu polovicu marca a zo Salahových výkonov každému padla sánka.

Hráč s číslom 11 je momentálne najlepším strelcom ligy s 28 presnými zásahmi (druhý Harry Kane ich má 24), okrem toho má v lige na konte aj 9 asistencií. Svoju neskutočnú formu potvrdil aj v sobotňajšom zápase proti Watfordu, kedy strelil dva obdivuhodné góly, najskôr zaznamenal svoj prvý hattrick v drese The Reds, aby následne strelil aj štvrtý gól v zápase pri výhre 5:0.

Embed from Getty Images

Niet sa preto čo čudovať, že sa okamžite stal miláčikom publika, fanúšikovia žiadajú Egypt, aby mu postavili pyramídu a dokonca sa mu ušiel aj vtipný pokrik: “If he’s good enough for you / He’s good enough for me. If he scores another few / Then I’ll be Muslim too!”

Momentálne tak kráča za ocenením pre najlepšieho hráča Premier League, kde mu ale nesmierne silného protivníka robí Kevin De Bruyne a navyše je Liverpool stále v Lige majstrov, takže sme neskutočne zvedaví, ako sa mu bude ďalej dariť aj v tejto súťaži.

Navyše má Salah stále len 25 rokov a jeho kariérny vrchol ešte pred sebou. Liverpool sa tak môže opäť po rokoch dostať medzi európsku špičku a práve Salah by mohol byť tým najväčším ťahúňom tímu. A ako lepšie ukončiť článok ako jeho dvoma parádnymi gólmi zo soboty?

Verme, že Jerome Boateng tento gól radšej nevidel

Ani traja obrancovia nemali proti nemu šancu

Anketa:
Ktorému hráčovi by ste za doterajšie výkony dali ocenenie pre najlepšieho hráča Premier League?
Kevin De Bruyne
Mohamed Salah
Iný
Kevin De Bruyne
15 %
90 Hlasov
Mohamed Salah
78 %
469 Hlasov
Iný
7 %
44 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia