Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. februára 2018, 20:42
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Miliardár Bill Gates má pre svet desivú predpoveď na najbližšie roky. Svetová populácia by mohla výrazne doplatiť na infekčné choroby

ZAUJÍMAVOSTI BILL GATES CHOROBY
Uložiť Uložené

Jeden z najbohatších ľudí na svete má strach.

Pred štyrmi rokmi bola vytvorená iniciatíva s názvom The Global Health Security Agenda, o ktorú sa postarala americká vládna agentúra US Centres for Disease Control and Prevention. Jej vznik podnietila epidémia eboly v afrických krajinách a postupom sa projekt rozvíjal až do takej miery, že dnes pôsobí v 49 krajinách sveta.

Nanešťastie, najnovšie rozhodnutie stanovuje, že ročný rozpočet iniciatívy bude zredukovaný, a tak sa bude musieť stiahnuť z desiatich zo svojich krajín pôsobnosti, čo sa nepáči nielen mnohým odborníkom, ale ani miliardárovi Billovi Gatesovi. Donedávna ešte najbohatší človek na svete nedávno svet varoval pred hrozbou, ktorá by mohla vzniknúť práve v krajinách, z ktorých bude iniciatíva stiahnutá.


Gates sa obáva, že v najbližších rokoch svet postihne obrovská epidémia kvôli patogénu šíriacemu sa vzduchom. Podobná epidémia má podľa neho potenciál zabiť možno aj 30 miliónov ľudí v rozmedzí jediného roka, a tak si podľa neho ľudstvo musí dávať pozor na to, aké nasledujúce kroky podnikneme. Experti predpokladajú, že podobná epidémia by sa na svete mohla objaviť v najbližších 10 až 15 rokoch a odchod iniciatívy z krajín ako Pakistan či Demokratická republika Kongo bude znamenať, že prípadné vírusy a patogény sa tam budú môcť šíriť voľnejšie bez výraznejšieho medzinárodného dohľadu a nakoniec by na to mohli doplatiť milióny ľudí.

Odporúčané
Príbeh rádioaktívneho muža: plakal krv, nemal kožu a jeho DNA sa rozkladala zaživa. Lekárov prosil o smrť Príbeh rádioaktívneho muža: plakal krv, nemal kožu a jeho DNA sa rozkladala zaživa. Lekárov prosil o smrť 28. marca 2024, 9:30

Už onedlho prejde rovných 100 rokov od momentov, kedy ľudstvo zachvátila pandémia chrípky, ktorej sa nakazilo cez 500 miliónov ľudí a nakoniec kvôli nej zomrelo 50 až 100 miliónov ľudí. Bill Gates sa aj pomocou svojich peňazí snaží vyvíjať nové vakcíny, zbavovať ľudstvo ochorení a chrániť ho pred pandémiami, ale sám to jednoznačne nezvládne.  

Domov
Zdieľať
Diskusia