Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. januára 2018, 12:03
Čas čítania 0:00
Radka T.

Odpad sa dá využiť tým najkreatívnejším spôsobom. Ľudia z 5 zaujímavých projektov ho zbierajú, aby mu vdýchli nový život

KULTÚRA ODPAD RECYKLÁCIA
Uložiť Uložené

Aj z odpadových materiálov sa dajú vytvoriť kreatívne vecičky.

Neustále zaťažovanie nášho životného prostredia novými a novými vecami a následne odpadom z neho má negatívny vplyv nielen na planétu ako takú, ale i ľudí na nej žijúcich. Je preto dôležité i nutné začať recyklovať vo veľkom. To znamená nielen dávať pozor na to, kam a ako vyhadzuješ svoj odpad, ale aj začať preferovať veci z neho vyrobené. Žiadne obavy. Sú také atraktívne a funkčné, že by nikto ani len nepovedal, z čoho vznikli.

Používanie napríklad recyklovaných plastov pritom už dávno nie je až takou novinkou, skúšajú to aj väčšie firmy, nielen v rámci bežných výrobkov v domácnosti, ale i v elektronike. Vytvoriť nové a originálne veci sa však dajú aj z iných materiálov, ktoré by sa inak vyhodili - napríklad z dreva či starej elektroniky. O to sa snažia aj ľudia, ktorí s sa pokúšajú začať formou startupov alebo majú túžbu niečo vyrábať, no inak, ekologickejšie. Predstavíme si preto zopár zaujímavých projektov z našich končín, kde je hlavným princípom recyklácia a pretváranie starých vecí na nové. 

Trash Made

Česi majú niekoľko zaujímavých projektov, kde hrá prím recyklovanie odpadu. Jedným z nich je aj ten s názvom Trash Made. Na webe sú jeho výrobky opísané ako dizajnové predmety s vlastným príbehom. Vyrobené sú nielen z používaných materiálov, ale i súčiastok. Novým výrobkom tak dodávajú jedinečný dizajn vďaka tvarom i farbám.

Odporúčané
Odpad slovenských firiem obvykle končí na skládkach. Tento reťazec vytriedi 94 % vlastného odpadu, je to v krajine unikát Odpad slovenských firiem obvykle končí na skládkach. Tento reťazec vytriedi 94 % vlastného odpadu, je to v krajine unikát 17. augusta 2023, 12:00

V podstate ide o výrobky vytvorené s využitím materiálov, ktoré už boli použité v elektrozariadeniach. Mali byť zrecyklované alebo zničené, no vďaka projektu Trash Made dostávajú nový život i využitie. Vzniknúť tak môžu náušnice z tlačidiel z telefónnych búdok či misy z drôtov, v zásade ide najmä o kolekcie šperkov, módne, ale i bytové doplnky. Podstatou je, aby boli estetické aj inšpirujúce pre ďalších ľudí. 

Odpad sa dá využiť tým najkreatívnejším spôsobom. Ľudia z 5 zaujímavých projektov ho zbierajú, aby mu vdýchli nový život
Zdroj: Facebook/Trash Made

Na projekte Trash Made sa podieľa viacero ľudí, ide najmä o umelcov či dizajnérov. „Spoločnými silami oživujeme časti starých elektrozariadení a dbáme na to, aby aj napriek použitiu recyklovaných materiálov boli všetky výrobky bezpečné a mali vysokú remeselnú úroveň a kvalitu spracovania,“ dodávajú autori, pričom za nosných sa považujú hlavne Anna Kozová, Linda Čihařová a Jana Chaklosch. Výboru zabezpečuje aj chránená dielňa. 

Pure Junk

Pure Junk, najprv projekt v rámci StartUP Weekendu ešte z roku 2014, tvorí partička Slovákov, ktorí sa venujú interiérovému a produktovému dizajnu, pričom hlavný dôraz kladú na recykláciu. „Práve recyklácia má priniesť veciam nový zmysel. Ten však okrem dizajnu musí spĺňať aj požiadavky na funkčnosť,“ opisujú princíp svojho fungovania.

Žilinská firma sa zameriava na interiéry a výrobu nábytku, pravdaže, z recyklovaných materiálov. Nosným je hlavne drevený odpad, no ľudia z Pure Junk tvrdia, že majú ambíciu spracovávať aj iné materiály. K ekologickejšiemu životnému štýlu by chceli inšpirovať aj ostatných ľudí. 

Odpad sa dá využiť tým najkreatívnejším spôsobom. Ľudia z 5 zaujímavých projektov ho zbierajú, aby mu vdýchli nový život
Zdroj: Facebook/Pure Junk

Veci z ich dielne sú výsledkom ručnej práce, pričom každý výrobok je zhotovený na zákazku. Dôraz kladú i na dizajn, vychádzať treba z prvého slova názvu ich firmy, teda pure. Čistý a jednoduchý dizajn je oslobodený od rôznych vzorov i aplikácií. To, čo nás pri tomto projekte však zaujíma najviac, je práve recyklácia a znižovanie množstva odpadu. Pure Junk si zadal víziu spolupracovať so zberňami odpadu i stavebnými firmami, ktoré ho produkujú, prípadne ho majú nadmieru.

Ermar

Pri dreve môžeme ostať, pretože ďalším človekom, ktorý s ním pracuje, je aj Erik Rybanský. Mladý chalan o sebe tvrdí, že k drevu inklinoval už odmalička vďaka svojmu otcovi. Lenže Erik chcel na trh priniesť niečo nové, a tak si vymyslel, že bude vyrábať drevené kravaty pod značkou Ermar.

Odporúčané
Daj si do roku 2023 zelené predsavzatie. Mnohé z nich sú až šialene jednoduché Daj si do roku 2023 zelené predsavzatie. Mnohé z nich sú až šialene jednoduché 1. januára 2023, 12:30

„Drevo, ktoré využívam na svoju produkciu, pochádza z demontáží starých budov a preto ho nazývam recyklované,“ uvádza na svojom webe. Ako ďalej dopĺňa, sú to napríklad staré časti domu ako podlaha či trámy. A keďže je Erikovou filozofiou, že každý produkt, ktorý vyrobí, musí mať svoju dušu, pridanou hodnotou je i to, že tieto drevené kúsky v sebe nesú určitú časť histórie.

Odpad sa dá využiť tým najkreatívnejším spôsobom. Ľudia z 5 zaujímavých projektov ho zbierajú, aby mu vdýchli nový život
Zdroj: Facebook/Drevené kravaty ERMAR

Okrem recyklovaného dubového dreva, ktoré je staré aj 100 rokov, používa Erik koziu kožu a zdôrazňuje, že ide o ručnú prácu. Okrem drevených kravát sa venuje ešte aj výrobe motýlikov či manžetových gombíkov, pravdaže, takisto z dreva.

WakiVaky

Štýlové vaky sú momentálne veľkou módou, no trendy by nikdy nemali ísť na úkor ničenia životného prostredia. Aj preto dáva na frak takzvanej rýchlej móde princíp slow fashion, teda pomalá a poctivá móda. Ďalšou možnosťou, ako ostať trendy, no nepodieľať sa na devastovaní životného prostredia módnym priemyslom, je zamerať sa na recyklované veci. Takými sú aj vaky či iné doplnky, napríklad opäť populárne ľadvinky, pod hlavičkou značky WakiVaky. Vyrábané sú z odpadových a zvyškových materiálov. 

Vaky sa teda vyrábajú pomocou recyklácie alebo upcyklácie, čiže redizajnovaním kusov oblečenia. „Naším cieľom je vyrábať ich udržateľne, čo znamená  šetrne k prírode a s úctou k ľuďom, ktorí ich tvoria. Na výrobu využívame už nepotrebné materiály, ktorým dávame druhú šancu, predlžujeme ich životnosť a vytvárame z nich nový jednoduchý produkt, ktorý je zároveň veľmi obľúbený a praktický,“ uvádza sa na stránke značky, za ktorou stojí Dominika Podolanová.

Odpad sa dá využiť tým najkreatívnejším spôsobom. Ľudia z 5 zaujímavých projektov ho zbierajú, aby mu vdýchli nový život
Zdroj: Facebook/WakiVaky

Cieľom projektu WakiVaky je aj vzdelávať o šíriť osvetu o nebezpečenstve globálneho textilného priemyslu tak, aby si čo najviac ľudí uvedomilo, že cestou k ochrane životného prostredia je udržateľnosť a podpora výrobkov, ktoré tento princíp dodržiavajú a dávajú si na ňom záležať.

Domov
Zdieľať
Diskusia