Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. decembra 2017, 9:10
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Slovenský seriál Vlci má byť voľnou inšpiráciou politických vrážd z 90. rokov

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Sudca Hirsch kandiduje na post predsedu najvyššieho súdu. So sebou si však nesie temnú minulosť.

Ústredná téma seriálu má čerpať najmä z tunajších, veľmi pochmúrnych 90. rokov minulého storočia, kedy sa k moci dostali rôzne nelegálne živly. K ním sa v seriáli Vlci pripája aj sudca Hirsch (Ivan Krúpa), kandidát na predsedu najvyššieho súdu, no zároveň manipulatívny a zákerný človek s nie práve chvályhodnou minulosťou. Hirsch sa časom zoznámi s mladým horárom Andrejom (Daniel Zulčák), ktorého otca (Hirschovho bývalého priateľa) pred dvadsiatimi rokmi nespravodlivo odsúdil, na čo Andejov otec spáchal samovraždu. Ako inak, Hirsch spraví všetko pre to, aby pravda nevyšla najavo. Do toho ale prichádza Hirschova dcéra, právnička Alica (Natália Germániová), a s Andrejom nadviaže blízky vzťah. Čo od projektu ale vlastne čakať? Hlavná dejová linka neznie najhoršie, ale slová tvorcov nás už vopred upozornili na to, že nemôžeme dúfať v nič prevratné, ba práve naopak.

O seriáli totiž jeho kreatívna producentka, Danica Hričová, prezradila nasledovné: „Ten príbeh je súčasnejší ako boli Divoké kone. Deväťdesiate roky majú ľudia ešte v čerstvej pamäti, tvoríme ich totiž my, ktorí sme boli vtedy malí, toto obdobie sa nás týka a chceme o ňom hovoriť. A aj sa, mám pocit, o nich teraz celkom hovorí - vznikol film Únos, máme tu film o Mečiarovi, je to evidentne téma, ktorá dnešných tvorcov trápi a chcú sa ňou zaoberať.“

S jej slovami síce súhlasíme a vážime si, že sa chcú tvorcovia inšpirovať takouto zaujímavou témou, ktorá má slovenskému divákovi dozaista čo ponúknuť, ale pokiaľ je seriál prirovnávaný k Divokým koňom, obávame sa, že od neho nemožno očakávať nič viac ako len ďalšiu "slovenskú telenovelu". Na tento druh vysielania sa pochopiteľne vždy nájdu diváci, ale podobným zmýšľaním sa k zahraničnej seriálovej tvorbe jednoducho nemáme šancu priblížiť. 


Na druhej strane, s projektom si prídu na svoje aspoň milovníci vlčiakov (ak vás niečo takého dokáže sčasti utešiť). „Objednávka televízie v tomto prípade bola, že chceme seriál s krásnymi exteriérmi, v ktorom bude veľa zvierat. Spolupracovali sme s viacerými chovnými stanicami, máme tam československého vlčiaka aj nemeckého ovčiaka. Malé vlky sme zas museli použiť z viacerých vrhov, keďže nám počas nakrúcania rástli,“ prezradila producentka Hričová.

Úprimne povedané, predbežné vyjadrenia nás znepokojili a upútavka s titulnou skladbou v žiadnom prípade neohúrila, skôr veľmi sklamala. Nehodnotíme však jej vizuálnu stránku, plnú krásnych zvierat, ani hudobnú (to už nech posúdia odborní kritici z brandže), ale skutočne, nebudeme kráčať okolo horúcej kaše, pretože prvé, čo nás po zhliadnutí vyššie priloženej upútavky napadlo je to, že súčasná slovenská seriálová tvorba nemá divákovi s aspoň miernymi nárokmi skutočne čo ponúknuť. P.S. samozrejme, česť výnimkám, pretože aj také sa nájdu. A ako to vidíte vy?

Domov
Zdieľať
Diskusia