Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. októbra 2017, 11:08
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Nemáš veľký rozpočet, no chceš poriadny smartfón? ZTE Nubia Z17 mini potom čaká iba na teba (Recenzia)

TECH
Uložiť Uložené

Čína priniesla na pulty model, aký očarí každého, kto chce veľa muziky za málo peňazí.

V našich končinách menej známy čínsky výrobca smartfónov s Androidom predstavil v prvej polovici tohto roka novinku pre každého, komu nezáleží na high-end špecifikáciách, no nechce investovať príliš vysokú sumu a zároveň nechce ani low-end model. ZTE Nubia Z17 mini so svojím mid-range hardvérom totiž reprezentuje zlatú strednú cestu. Má prémiovo spracované telo z kvalitného kovu, ideálne veľkú uhlopriečku, až tri fotoaparáty, schopný americký čipset a stojí pritom len okolo troch stoviek.

Všetko teda naznačujem tomu, že úloha tohto kúsku spočíva v poskytnutí čo najlepšieho pomeru medzi cenou a jeho výbavou. Preto sa teraz pozrieme ako na konštrukciu či displej, tak aj na softvér alebo takú výdrž. Technické špecifikácie už poznáme, takže nastal čas na reálne skúsenosti z používania. Poďme však poporiadku.

Nemáš veľký rozpočet, no chceš poriadny smartfón? ZTE Nubia Z17 mini potom čaká iba na teba (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Ako bolo spomenuté, Nubia Z17 mini predstavuje odľahčenú a tiež fyzicky menšiu verziu tohtoročnej vlajkovej lode spoločnosti ZTE, čiže okrem slabších špecifikácií ponúka i kompaktnejší zobrazovací panel. Rozmery hliníkového unibody tela smartfónu vďaka tomu ulahodia aj používateľom s menšími dlaňami a menšími prstami, pričom oblé krivky tu zabezpečujú doslova skvelú ergonómiu. Nikde nič nereže a ani netlačí.

Smartfón sa skvele drží, matný povrch pôsobí na dotyk naozaj príjemne a aby toho náhodou nebolo malo, tak nie je dobrý ani v zachytávaní odtlačkov prstov, čiže palec hore. Vytknúť mu ale nemám čo ani po vizuálnej stránke, precízne opracovaný kov vyzerá pekne v akomkoľvek svetelnom prostredí, pričom na konštrukcii nájdete množstvo menších detailov, ktoré mu spolu s hliníkom dávajú prémiový šmrnc. V spodnej časti na prednej strane navyše nájdete tri na červeno svietiace kapacitné tlačidla.

Áno, dizajn vrátane spracovania sú na úrovni vlajkových lodí, no čo sa týka pomeru medzi displejom a prednou stranou, nič výnimočné (niečo cez 70 %), avšak stále lepšie ako iPhone 8

Nemáš veľký rozpočet, no chceš poriadny smartfón? ZTE Nubia Z17 mini potom čaká iba na teba (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

5,2-palcový panel dostal vylepšenú (LTPS IPS) LCD technológiu aj Full HD rozlíšenie, takže jeho hustota dosahuje slušných 424 pixelov na jeden palec. Obraz je preto jemný, farby sú zase blízko k realite a maximálna úroveň jasu vás nesklame ani pri používaní smartfónu počas pekného slnečného dňa. Môže teda bez obáv povedať, že tu hovoríme o tohtoročnom štandarde strednej triedy. Pokiaľ niekomu záleží na poriadnom displeji, tento model ho bez akýchkoľvek pochýb dostal.

Zadná strana skrýva okrem rýchleho biometrického snímača odtlačkov aj duálny fotoaparát, kde stojí za zmienku 12 megapixelov a clona f/2,2. Jeho základná aplikácia dostala množstvo šikovných režimov, vďaka ktorým zvládne zachytiť pekne vyzerajúce portréty s rozmazaným pozadím. A aj keď úroveň kvality fotografiám z iPhone 8 Plus ani zďaleka nestačí, za tú cenu, za akú sa čínska novinka predáva, dostanete podstatne viac, akoby ste dostali pri kúpe väčšiny súčasných mid-range modelov.

Nemáš veľký rozpočet, no chceš poriadny smartfón? ZTE Nubia Z17 mini potom čaká iba na teba (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Po vyhotovení prvého záberu ma najviac nadchla ostrosť detailov spolu s nízkym šumom, skvelým dynamickým rozsahom a poriadnou porciou svetla. Oba foto senzory spolupracujú, pretože jeden dostal za úlohu zbierať informácie o farbách a ten druhý zase o svetle, aby tak spoločne vytvorili jedno spoločné dielo. Nečakal som totiž, že smartfón za približne tri stovky dokáže ponúknuť tak schopný fotoaparát. 

Je pritom úplne jedno, či s ním fotíte cez deň alebo v noci. Sklamaní nezostanete za žiadnych okolností. A to isté možno povedať aj o prednom fotoaparáte so 16 megapixelovým rozlíšením či clonovým číslom o veľkosti f/2,0, ktorý vyniká poriadne veľkým uhlom záberu. Na selfie kúsok však i nízkym šumom a slušným množstvom svetla. Všetko teda naznačuje tomu, že ide o oblasť výbavy, kde výrobca šetril asi najmenej.

O výkon sa tu stará čipset Snapdragon 652 alebo 653, za ktorým stojí americký gigant Qualcomm. Podobne ako smartfón, aj tieto kusy hardvéru patria do strednej triedy. Keďže im ale asistuje až 4 alebo 6 GB operačná pamäť, tak tu hovoríme o kombinácii, akú len málo čo rozhodí. Prechodu medzi jednotlivými kartami pri multitaskingu nechýba plynulosť, spúšťanie nainštalovaných aplikácií prebieha svižne a keď si náhodou spustíte graficky náročnejšiu mobilnú hru, užijete si ju bez sekania aj pri bohatých vizuálnych detailoch. Samozrejme, netreba hneď očakávať výkon vlajkových lodí, no za pochvalu to rozhodne stojí.

Smartfón ZTE Nubia Z17 mini poháňa starší operačný systém Android, konkrétne verzia 6 Marshmallow, ktorý je obohatený o tiež celkom starú dodatočnú grafickú nadstavbu Nubia UI 4.0. Tá ale na druhú stranu disponuje všetkým, čo by mala mať každá moderná nadstavba - je rýchla, pekná a tiež nabitá užitočnými funkciami, aké by ste v čistom Androide hľadali márne. Najzaujímavejšie z toho všetkého sú ale špeciálne dotykové gestá, ktoré vedia citeľne zlepšiť intuitívnosť ovládania.

Nemáš veľký rozpočet, no chceš poriadny smartfón? ZTE Nubia Z17 mini potom čaká iba na teba (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

V hlavných nastaveniach nesú spoločný názov “Gestá na okraji” a vďaka nadobudnutým skúsenostiam musím uznať, že sú praktické. Dá sa povedať, že ak sa ich naučíte používať, nebudete si bez nich vedieť predstaviť čo i len jeden deň. Jedno z gest umožňuje listovať medzi spustenými aplikáciami, ďalšie pre zmenu reguluje jas. A jediné, čo sa od vás vyžaduje, je realizácia predpísanej dotykovej interakcie neďaleko okrajov displeja. Netreba stláčať žiadne tlačidlo a už vôbec nikde nič hľadať.

Rovnako však stojí za zmienku možnosť využívať zabudované senzory na zjednodušenie telefonovania alebo manuálne vybrať oblasti výbavy, kde treba obmedziť spotrebu. O tom si ale povieme trošku nižšie.

V útrobách kovovej konštrukcie nájdeme napevno zabudovanú batériu s priemerne (2 950 mAh) veľkou kapacitou, pričom dopĺňanie elektrickej energie prebieha prostredníctvom prítomného USB C portu, takže sa s nabíjačkou trafíte hneď na prvýkrát aj pri úplnej tme. Samotná výdrž nepredstavuje nič výnimočné, čiže smartfón ten jeden deň používania učite zvládne. Samozrejme, bez dlhého pozerania videí, hrania náročných hier alebo neustáleho rozsviecovania zobrazovacieho panela. V takom prípade výdrž klesne na tých 8 až 10 hodín.

Vyššie spomínaný manuálny šetriaci režim zahŕňa štyri základné oblasti, a to hlavný procesor, obrazovku, dáta a vibračný motorček. Je len na používateľovi, ktorej obmedzí cucanie energie, no zároveň musí počítať s tým, že po aktivácii klesne výkon alebo úroveň svietenia displeja.

Nubia Z17 mini disponuje rýchlym nabíjaním. Za prvú pol hodinu jej viete doplniť necelých 50 percent kapacity. Celý proces pritom trval niečo cez hodinu a pol, čo inými slovami znamená súčasný štandard strednej triedy inteligentných mobilných telefónov.

ZTE Nubia Z17 mini

Nemáš veľký rozpočet, no chceš poriadny smartfón? ZTE Nubia Z17 mini potom čaká iba na teba (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Kompaktný, vizuálne podarený a dobrým hardvérom vybavený kúsok. Aj tak môžem zhrnúť nadobudnuté poznatky z testovania Nubia Z17 mini, ktorá síce ponúka zastaralý softvér, no z pohľadu funkcionality sa rozhodne nemá za čo hanbiť. Keď k tomu pridáme ešte aj slušné fotografie, precíznu konštrukciu, prémiové materiály vrátane skvelého výkonu, tak z toho vznikne smartfón, pri akom si bezpochyby príde na svoje i náročnejší jedinec. 8/10

ZTE Nubia Z17 mini nájdeš v ponuke e-shopu nikita.sk

Nemáš veľký rozpočet, no chceš poriadny smartfón? ZTE Nubia Z17 mini potom čaká iba na teba (Recenzia)

Domov
Zdieľať
Diskusia