Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. októbra 2017, 15:45
Čas čítania 0:00
Šimon Kucka

Spoločnosť Weinstein Company je po sexuálnom škandále v troskách, hovorí sa aj o jej definitívnom konci

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Harvey Weinstein pokazil život nielen niekoľkým desiatkam žien, ale aj ľuďom z jeho bývalej spoločnosti.

Spoločnosť Weinstein Company patrí medzi jedny z najlepších filmových spoločností na svete. Najviac sa zrejme preslávila produkciou filmov režiséra Quentina Tarantina, ako napríklad Nehanební bastardi, Nespútaný Django či naposledy Osem hrozných. Okrem toho sme od bratov Weinsteinovcov dostali mnoho iných úspešných snímok, z ktorých za zmienku stoja najmä Nedotknuteľní (2011), Kráľova reč alebo Kód Enigmy (2014). V uplynulých dňoch svet obletela správa o sexuálnom škandále zakladateľa filmovej spoločnosti Weinstein Company, Harveyho Weinsteina. Ten mal sexuálne obťažovať, a v jednom prípade dokonca aj znásilniť ženy z filmovej brandže.

Od vypuknutia škandálu sa verejne priznalo 34 celebrít, vrátane takých veľkých mien, ako Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Cara Delevingne či Léa Seydoux, že boli v minulosti obťažované Harveym Weinsteinom. Ten bol však najnovšie, okrem okamžitej výpovede zo svojej vlastnej spoločnosti, vyhodený aj z Akadémie filmových umení a vied, ktorá udeľuje Oscary. Napríklad Gwyneth Paltrow spomenula v jednom z rozhovorov, ako sa jej Weinstein na natáčaní filmu Emma (1996) snažil dotýkať a neskôr jej navrhol spoločné masáže na hotelovej izbe.

Gwyneth Paltrow vo filme Emma 

Spoločnosť Weinstein Company je po sexuálnom škandále v troskách, hovorí sa aj o jej definitívnom konci
Zdroj: Miramax

Ďalšia spomínaná, Cara Delevingne, sa so svojimi fanúšikmi prostredníctvom Instagramu podelila o svoj nepríjemný zážitok s násilníckym magnátom nasledovne:Okamžite po tom, čo sme zostali sami, sa začal chváliť s koľkými herečkami skončil v posteli a ako im dopomohol urobiť kariéru. Neskôr ma pozval do svojej izby. Rýchlo som odmietla a spýtala sa jeho asistentky, či už na mňa vonku čaká auto, ktoré ma odvezie domov. Ona mi odvetila že nie, a potrvá dlho, kým moje auto dorazí, takže by som predsa len mala ísť do jeho izby. V tom momente som sa cítila úplne bezmocná a vystrašená, ale nechcela som, aby to na mne bolo vidieť. Dúfala som teda, že som sa iba v celej situácii mýlila. Keď som vošla do izby, našla som v nej ďalšiu ženu a okamžite som si pomyslela, že som v bezpečí. Lenže on požiadal mňa a tú druhú ženu, aby sme sa pobozkali. V tej chvíli som sa postavila a spýtala sa ho, či mu mám niečo zaspievať. A tak som začala spievať, mysliac si, že by to mohlo situáciu zlepšiť. Možno by to vyzeralo viac profesionálne, napríklad ako konkurz na rolu. Bola som strašne nervózna. Keď som dospievala, povedala som, že musím odísť. Odprevadil ma ku dverám, zastal pred nimi a pokúsil sa ma pobozkať na pery. Zastavila som ho a našťastie sa mi podarilo ujsť z izby.

Podľa viacerých zdrojov však spoločnosť už od roku 2015 vedela o rôznych obvineniach a sexuálnych napadnutiach na adresu Harveyho, ale prirodzene sa snažila zamiesť ich pod koberec. Všetko nasvedčovalo tomu, že spoločnosť Weinstein Company sa čoskoro predá, a ak sa tak nestane, príde jej definitívny koniec. Médiá čakali oficiálne vyhlásenie od kompetentných osôb. To sa dostavilo včera, a doslova sa v ňom uvádza, že v žiadnom prípade nedôjde ku predaju spoločnosti či jej úplnému zatvoreniu. Práve naopak, spoločnosť nás uisťuje, že žiadny z ich filmov nie je v ohrození. Spomínali sa najmä snímky Polaroid (november 2017), Paddington 2 (január 2018) a War with Grandpa (február 2018) s Robertom De Nirom v hlavnej úlohe. 

Ako však dopadne propagácia ďalších veľkých projektov filmovej spoločnosti, akými sú napríklad Wind River s Jeremym Rennerom či The Curent War s Benedictom Cumberbatchom je naďalej otázne. Dátum premiéry The Current War bol pôvodne ohlásený na november tohto roka, ale po vzniknutí problémov sa spoločnosť sa rozhodla presunúť dátum až  na rok 2018. Taktiež bol zrušený aj seriál z dielne Amazonu od režiséra Davida O. Russela (American Hustle, The Silver Linings Playbook), za ktorého produkciou stála práve firma bratov Weinsteinovcov. Hlavnými hviezdami seriálu mali byť Robert De Niro a Julianne Moore, no z projektu nakoniec nič nebude, k čomu sa už vyjadrili aj samotní herci. Čo sa týka Amazonu, ten ukončil spoluprácu s Weinstein Company aj pri ich ďalšom spoločnom počine The Romanoffs od režiséra seriálu Mad Men.     

Benedict Cumberbatch ako Thomas Edison v snímke The Current War

Spoločnosť Weinstein Company je po sexuálnom škandále v troskách, hovorí sa aj o jej definitívnom konci
Zdroj: Weinstein Company

Mnoho hercov, režisérov a iných prominentných osobností Hollywoodu sa už vyjadrilo na jeho adresu, vrátane Weinsteinovho dlhoročného kamaráta, Quentina Tarantina. Ten prostredníctvom Twitteru jeho priateľky Amber Tamblyn odkázal toto: „Neuveriteľne ma zaskočilo a láme mi to srdce, vidieť všetko, čo vyšlo na svetlo sveta po 25 rokoch môjho kamarátstva s Harveym Weinsteinom. Potrebujem ešte pár dní, aby som strávil všetku tú bolesť, emócie, hnev a spomienky, kým sa k celej veci verejne vyjadrím." S každým dňom pribúdajú nové a nové priznania celebrít, obviňujúce Harveyho Weinsteina zo sexuálneho obťažovania. Samotný Weinstein doposiaľ odmietal všetky obvinenia, tvrdiac, že sa ľudia iba snažia pošpiniť jeho meno. Po prevalení škandálu však všetko priznal a jeho najbližšie kroky údajne smerujú do Európy, kde by mal podstúpiť liečenie. Iba čas ukáže, ako to nakoniec s Weinstein Company dopadne, a či sa im po páde podarí opäť postaviť na kolená.

Domov
Zdieľať
Diskusia