Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. marca 2017, 14:42
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

TOP10: Výber najlepších slovenských a českých hudobných producentov rapového žánru

HUDBA RAP
Uložiť Uložené

Rap na Slovensku a v Česku často dosahuje svetové kvality aj vďaka producentom, a tak sme sa rozhodli pripraviť si pre vás rebríček tých najlepších.

Snáď už nikto nepochybuje o tom, že sa rap na Slovensku a v Česku za posledných pár rokov rozšíril do väčšiny domácností a aj vaši rodičia by už dokázali vymenovať pár jeho predstaviteľov. Tí starší fanúšikovia majú možnosť s týmto hudobným žánrom rásť už vyše 15 rokov, a tak argumenty o tom, že rap počúvajú výhradne deti nie je absolútne na mieste. Zároveň musíme väčšinu interpretov pochváliť, keďže ich tvorba mnohokrát dosahuje skutočne vysokú kvalitu a jedným kameňom úrazu je žiaľ jazyk, ktorému nik mimo našich dvoch malých krajín nerozumie. Aj za tými najlepšími skladbami však vždy stojí hudobný producent, o ktorých sa budeme baviť dnes.

Pomerne dlhú dobu sme im venovali minimálnu pozornosť, no teraz prišiel čas napraviť to a predstaviť vám náš rebríček tých najkvalitnejších československých zástupcov tejto disciplíny. Už tradične pôjde o viacmenej subjektívny výber tých členov redakcie, ktorí domácu tvorbu sledujú, no pokúsime sa naše dohady podporiť aj argumentami. Pochopiteľne nie je vždy možné hodnotiť len samotné beaty, takže sa v prvom rade budeme opierať o skladby, na ktorých sa hudobne podieľali. No a ak si vravíte, že sme to mali jednoduché, tak vás veľmi radi vyvedieme z omylu, keďže sme ich za pár minút dokázali napočítať vyše 40. Poďme teda spoločne na to.

TOP10: Výber najlepších slovenských a českých hudobných producentov rapového žánru

10. Frank Flames

Frank Flames je jedným z mnoha trapových producentov u nás, no aj napriek tomu sa od všetkých ostatných zásadne líši. Ku každej svojej produkcii totiž pridáva svoj charakteristický touch, vďaka ktorému znalý poslucháč ihneď spozná, o koho ide. Až mi to skoro pripomína, že Flames pridáva "obyčajným" trapovým beatom akúsi novú dimenziu pomocou všelijakých vesmírnych zvukov, neobyčajných efektov a podobne. A pokiaľ náhodou neviete, čo máme namysli, nech vám je príkladom album Sleepwalker.

9. Fatte

Aj napriek tomu, že sa rebríček skladá skôr z mien reprezentujúcich nový zvuk, s veľkým potešením sme zaradili aj polovicu IF, ktorý v posledných dvoch rokoch na každom projekte tejto dvojice dokázal, že by sme nemali zabúdať ani na klasické sample z platní. Poväčšine skôr "ťažké" striktne rapové a úderné beaty pripominajúce oldschool, avšak v aktuálnom šate sú zároveň ideálnym materiálom pre kolegu Ideu, s ktorým im to ladí vždy stopercentne, čo je určite najdôležitejšie. Za všetky ukážky jeho skillz vyberáme skladbu Maria z posledného albumu Stop Play.

8. Mike T

Trafik je jedným z najdlhšie pôsobiacich hudobných producentov v Česku vôbec a je zároveň snáď jediným, ktorý vždy dokázal držať krok s dobou, prispôsobovať sa jej, no tiež zachovávať svoj veľmi typický rukopis. Na konte má viacero producentských projektov, na ktorých môžeme jeho schopnosti sledovať a aj keď ho na albumoch kolegov zo scény vídame skôr výnimočne, určite by sme boli veľmi radi, keby tomu bolo inak. Už čoskoro vydáva svoj ďalší album, na ktorom sa bude snažiť o zaujímavý koncept, do ktorého vloží aj vlastnú chémiu a silné emócie, ako inak, vďaka živým nástrojom. Ako ukážku jeho schopností vyberáme najnovšiu vec Nelituju Ničeho, no vrelo odporúčame aj návrat k záležitostiam ako napríklad HPTN.

7. Ján Lednický

Vo viacerých článkoch sme spomínali, že Ján Lednický vystupujúci aj pod speváckym resp. rapovým pseudonymom Jofre je majstrom Slovenska v hre na klavír. Jeho hudobnícke schopnosti sú veľmi jednoducho badateľné v každej jednej jeho skladbe a nepopierateľný je tiež fakt, že spolupracuje výhradne s tými najlepšími. Najčastejšie však produkuje hudby pre seba, čo sa často nevidí ani vo svete, no vo výsledku vždy dostaneme celok spôsobujúci zimomriavky. No a kto potrebuje dôkaz, tak si stačí pustiť napríklad poslednú spoluprácu s Egom.

6. Matej Straka

Schopnosti tohto chalana sme začali pozorovať až na albume Minimal, ktorý sa vyznačoval hlavne kvalitným zvukom, čo na Slovensku zatiaľ žiaľ stále nie je pravidlom. Hudbe sa však venuje už zopár dlhých rokov a snáď nikto nepochybuje o tom, že v tomto rebríčku si svoje miesto zaslúži. Za veľa hovorí aj skutočnosť, že už stihol spolupracovať s veľkou časťou scény vrátane Rytmusa. Viac o tom, ako Matej Straka tvorí ste si mali možnosť pozrieť prednedávnom v najnovšom pokračovaní Hip Hop Reality, kde sa tiež dozviete čosi viac o samplovaní starších skladieb.

5. Abe

Samozrejme sme nemohli zabudnúť ani na ridera z H16, ktorý je snáď jediným spomedzi všetkých československých hudobných producentov, ktorý má možnosť posielať svoje práce známym interpretom aj do zahraničia. Abe má veľkú zásluhu aj na zvuku najnovšieho počinu Sila od jednašestky, ktorý je vďaka nemu plný koncertných skladieb. Cit pre bangre je teda badateľný snáď na každej z jeho posledných hudieb, čo môžeme badať napríklad aj na albume HYPE od Pil C-ho a samozrejme ďalších. V tomto prípade je snáď najkomplikovanejšie vybrať len jedinú ukážku, tak vyberáme radšej dve.

4. Dalyb

Jedným prvých prieborníkov, vďaka ktorému sa rap na Slovensku dostal do súčasnej podoby je určite Dalyb, a to aj napriek tomu, že s to mnohým priznáva len veľmi ťažko. Člen košickej Haha Crew sa nikdy nebránil tomu, že si berie inšpiráciu zo zahraničia, na čom pochopiteľne nevidíme nič zlé. Vždy aktuálny a kvalitný zvuk definuje aj multižánrovosť, keďže sme ho už mali možnosť počuť v rôznych polohách. Dlhodobo spolupracuje s drvivou väčšinou aktuálnych mien, no aj napriek tomu vyberáme o niečo staršiu vec, ktorá pochádza z najlepšieho československého rapového albumu, aký kedy vyšiel.

3. NobodyListen

Top trojku otvára pražský DJ a producent NobodyListen, ktorý síce tvorí hudby primárne pre svoj alternatívny projekt VR/NOBODY, no aj napriek tomu si bez neho tento rebríček predstaviť úplne nevieme. Zaujímavosťou je, že aj napriek nízkemu veku spolupracoval so slovenskou scénou už pred veľa rokmi, keďže jeho tvorba oplývala zvukom, aký nik iný doručiť nedokázal, čo platí dodnes. Svoj cit pre hudbu dokázal pretaviť aj do skutočnosti, že je dnes z neho snáď najlepší československý DJ a za všetky ukážky vyberáme tú z albumu Hype. 

2. Maiky Beatz

Toto meno registrujeme už veľmi dlho, a to hlavne vďaka spolupráci s Rytmusom, ktorý od Maikyho odoberá produkcie snáď najčastejšie spomedzi všetkých československých producentov. Podobne ako v prípade Dalyba, aj on má schopnosť vytvoriť hudbu vhodnú na snáď každú emóciu, čo spozoruje každý poslucháč už po pár skladbách. Ako jeden z mála sa na verejnosti aj sociálnych sieťach objavuje len veľmi výnimočne, no vo veľa prípadoch by si určite zaslúžil väčšiu pozornosť, ako samotní interpreti. Keď sme o vyššie o Navždy tvrdili, že ide o najlepší album, tak teraz pripájame aj jeho najlepšiu skladbu. 

1. SpecialBeatz

Tak a konečne prvé miesto, ktoré snáď nie je pre nikoho veľkým prekvapením. Špeciál má za posledné približne dva roky na konte množstvo zásadných skladieb a po boku Pil C-ho, ktorému zároveň sekunduje na koncertoch sa dokázal vypracovať až na vrchol. Za všetko hovoria nielen views na youtube ale tiež reakcie ľudí pri dropoch na koncertoch a v neposlednom rade aj podpora od scény, ktorá s ním ráta na každom jednom svojom počine. Ak by som mal vybrať len jedinú jeho produkciu za všetky, tak je to určite práve Vidím jak ich hnevá, čo bude bez pochýb ešte veľmi veľa rokov najsilnejším koncertným bangrom na Slovensku. Patrik mimochodom chystá v aktuálnom roku aj producentský album, na ktorý sa veľmi tešíme. 

Anketa:
Ktorý z týchto československých rapových producentov je tvojmu srdcu najbližši?
Frank Flames
Fatte
Mike T
Ján Lednický
Matej Straka
Abe
Dalyb
NobodyListen
Maiky Beatz
SpecialBeatz
Frank Flames
3 %
119 Hlasov
Fatte
8 %
340 Hlasov
Mike T
2 %
102 Hlasov
Ján Lednický
3 %
135 Hlasov
Matej Straka
5 %
205 Hlasov
Abe
8 %
360 Hlasov
Dalyb
24 %
1095 Hlasov
NobodyListen
6 %
282 Hlasov
Maiky Beatz
21 %
941 Hlasov
SpecialBeatz
20 %
899 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia