Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. septembra 2016, 14:48
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Do nepálskych panien sa pravidelne prevteľuje hinduistická bohyňa a úplne im tak mení ich detstvo

ZAUJÍMAVOSTI DETI
Uložiť Uložené

Chceš-nechceš, je v tebe bohyňa, a preto sa musíš prispôsobiť.

Na svete existuje veľké množstvo všakovakých náboženstiev či božstiev. Každé z nich sa odlišuje či už zvykmi, tradíciami, uctievanými bohmi a podobnými záležitosťami. No zvláštne spôsoby nájdeme napríklad aj v ďalekom Nepále, kde sa odohráva naozaj neobyčajná vec. Štát rozprestierajúci sa pod vysokánskymi Himalájami obýva niečo cez 26 miliónov ľudí, kde väčšina ľudí vyznáva hinduizmus. Nebolo by na tom nič k počudovaniu, keby sa v hlavnom meste Káthmandu nenachádzala samotná bohyňa Taleju! Teda, aspoň podľa miestnych.

Taleju býva často označovaná ako odvážna bojovníčka s mnohými rukami, šípmi, lukom, mečom či oštepom. No podľa miestnej tradície sa pravidelne prevteľuje do tiel malých nepálskych dievčat, ktoré sú ešte pannami. Po dôkladnom výbere z celej krajiny sa na ich počesť obetúvajú býky a podobne. Dievča je však v takmer úplnej izolácii, pretože komunikovať môže iba s rodinnými príslušníkmi a von nevychádza, iba počas festivalu. Ide o zaujímavé zvyklosti, a preto sa reportéri z Broadly rozhodli do Nepálu vycestovať, aby pre celý svet zdokumentovali život takejto dievčiny. Viacej podrobností zo života Kumari nájdete v priloženom videu.

No čo, máme aj my na Slovensku nejaké bohyne?

Domov
Zdieľať
Diskusia