Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. augusta 2016, 13:19
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Severná Kórea predstavila vlastný Netflix so set-top boxom. Propagandu umožní streamovať na požiadanie a kedykoľvek

TECH NETFLIX SEVERNÁ KÓREA
Uložiť Uložené

Digitalizácia a streamovanie dorazilo aj do KĽDR.

V Severnej Kórei by si len ťažko hľadal prístup na internet dostupný širokej verejnosti a rovnaké to je aj s ostatnými digitálnymi médiami. Štát skrátka nemôže dovoliť obyvateľom, aby si slobodne hľadali informácie o tom, ako vyzerá život v iných krajinách, a tak im radšej podsúva overené a pre veci neznalého človeka výborné služby, akou je najnovšie napríklad Manbang.

Severná Kórea predstavila vlastný Netflix so set-top boxom. Propagandu umožní streamovať na požiadanie a kedykoľvek
Zdroj: Korea Central Television

Musí ti byť jasné, že ku streamovacej službe Netflix by si sa v Severnej Kórei v žiadnom prípade nepripojil, no s Manbangom sa obyvateľom tejto izolovanej krajiny otvoria nové obzory a možnosti. Vo svojej podstate to vlastne nie je len služba, ale aj set-top box ukrývajúci v sebe schopnosť streamovať živé televízne vysielanie, novinové články a vizuálny obsah ako filmy či seriály. Drvivá väčšina obsahu potom pochádza priamo z KĽDR a keď sa človek chce učiť nové jazyky, má k dispozícii štátom schválené náučné videá po anglicky a rusky, takže výber je zdá sa dostatočne široký. Hlavnými ťahákmi z katalógu by mali byť dokumentárne série o severokórejských vodcoch a ideológie, takže v praxi sa pozeráš na prístroj schopný streamovať propagandu 24 hodín denne 7 dní v týždni. Napriek tomu, že štát by chcel tento set-top box dostať do väčšiny domácností, zatiaľ funguje iba v niekoľkých väčších mestách a problémom by mohol byť aj fakt, že iba veľmi málo obyvateľov má doma televízor. Vláda sa však obyvateľom snaží navodiť pocit, že im nechce nanútiť iba ďalší spôsob, ako v domácnosti presadzovať jediné správne myšlienky, ale pokúša sa iba dostať svoje obyvateľstvo do digitálnej doby. 

Domov
Zdieľať
Diskusia