Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. júla 2016, 16:32
Čas čítania 0:00
Jakub Hvozdovič

Máte radi žalúdok zvierajúce napätie? Surový seriál The Night Of od HBO vás nemôže minúť (Tip na seriál)

FILMY A SERIÁLY HBO THE NIGHT OF
Uložiť Uložené

Čakali sme duchovného nástupcu True Detective, no to sa tak úplne nekoná. Dostali sme temný a realistický zážitok, ktorý by ste určite nemali ignorovať.

Čo momentálne figuruje vo vašej seriálovej knižnici? Pravdepodobne perfektné sci-fi Stranger Things od Netflixu, tajomný a zamotaný Mr. Robot, možno ešte šialený a krvavý Preacher. Povedzme si ale na rovinu, niečo tomu chýba. Niečo, čo nás dostane späť na zem a poriadne zahustí krv v žilách. Ešte minulý rok sa o to snažil True Detective, no jeho druhá séria nepotešila a dá sa povedať, že HBO mu „dalo pauzu". Chcú si však udržať všetkých svojich divákov, a preto potrebujú niečím vyplniť aj tento priestor. Čo je to tentokrát? Ponurý, mysteriózny a surový detektívny seriál The Night Of, za ktorým stoja ostrieľané mená. 

Miniséria pochádza z pier dvoch veteránov, menovite Richarda Pricea a Stevena Zailliana. Prvý má pri svojom mene nomináciu na zlatú sošku za scenár ku Scorseseho filmu The Color of Money a zopár epizód klasického seriálu The Wire. Druhý menovaný má už zlatú sošku vyloženú na poličke, a to konkrétne za Schindlerov zoznam, ale svoj talent prepožičal aj filmom ako Americký Gangster či Gangy New Yorku. Práve on má na starosti aj réžiu, vďaka čomu miniséria zatiaľ pôsobí veľmi komplexným dojmom. Páni sa inšpirovali predlohou z inej epizodickej zábavky, konkrétne z Criminal Justice vysielanej na BBC. Táto je však zasadená do špinavého New Yorku a zavedie nás k dôkladnému vyšetrovaniu vraždy, skúmaniu dôkazov a samotnému súdnemu systému.

Máte radi žalúdok zvierajúce napätie? Surový seriál The Night Of od HBO vás nemôže minúť (Tip na seriál)
Zdroj: HBO

Opis deja sa vám môže zdať veľmi vágny a všedný, no to je zámer. Schválne sa nechceme púšťať do nejakých väčších opisovačiek, keďže tie by vám mohli pokaziť zážitok hneď z prvej časti a verte, že to určite nechcete. Uvidíte obyčajného, milého a šikovného študenta, ktorý sa bez vedomia svojich rodičov vyberie na párty do mesta a za pár nasledujúcich hodín má celý život hore nohami. Nie kvôli alkoholu, ani žiadnej nehode či potýčke. Ale kvôli brutálnej vražde. To by vám z príbehovej časti malo stačiť. Prečo však používame toľko superlatívov? Lebo nás prvá časť posadila na zadok. Nečakajte veľa krvi či slovných prestreliek. Práve naopak. Keď na scéne vládne ticho a vy sa pozeráte na zmäteného hlavného hrdinu, dokážete sa zvláštnym spôsobom vžiť do jeho kože a preciťovať napätie, búšiac do vás záber za záberom, až kým vás úplne nezomkne. Všetko je to obalené ešte do zvláštneho reálneho kabátu, ktorý vám pripomína, že toto nemusí byť vymyslený príbeh z hollywoodskeho šuflíka, ale môže sa to stať doslova hocikomu

Odporúčané
10 najlepších romantických filmov na HBO Max 10 najlepších romantických filmov na HBO Max 18. mája 2022, 14:30

Réžia je zahalená do ťažkých kovových farieb a tie k uvoľneniu atmosféry vôbec neprispievajú. Čo však prispieva značným dojmom sú herci. Ako hlavný podozrivý Naz Khan vystupuje šikovný Riz Ahmed, známy napríklad z Nightcrawlera či najnovšieho Jasona Bournea (škoda, že dostal rolu, akú dostal) a asistuje mu charizmatický John Turturro (Barton Fink, Quiz Show, ale aj séria Transformers). Proti nim stojí Bill Camp (12 Years a Slave, Black Mass) ako cieľavedomý a skúsený detektív Box. Všetkým trom rovnako na tomto prípade niečo nesedí a my môžeme iba čakať a odhadovať, čo to asi tak bude. 

The Night Of je osemdielna miniséria a zatiaľ sú k dispozícii 3 diely. V každej z nich prevažuje iný aspekt deja, no spája ich do celku už spomínaná surovosť a komplexnosť. Momentálne je na trhu veľa seriálov, ktoré sa môžu zdať atraktívnejšie, no bola by hanba, ak by tento zostal odignorovaný. Za nás len a len pozitívne pocity.

Domov
Zdieľať
Diskusia