Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. marca 2016, 20:56
Čas čítania 0:00
Phari

Johan Cruyff: Pionier totálneho futbalu, ktorý zásadne ovplyvnil vývoj najpopulárnejšieho športu sveta

ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

24. marca podľahol slávny Holanďan zákernej rakovine pľúc.

Vo veku 68 rokov tento svet navždy opustil legendárny Johan Cruyff. Futbalový svet smúti za geniálnym hráčom, trénerom a mentorom, ktorý sa zapísal zlatými písmenami do histórie najpopulárnejšieho športu. Bohužiaľ, svoj najdôležitejší zápas nedotiahol do víťazného konca, keď podľahol rakovine pľúc, ktorú mu diagnostikovali v októbri 2015. Ako vlastne vyzerala kariéra Johana Cruyffa si povieme v článku, špeciálne zasvätenom tomuto velikánovi. 

Hendrik Johannes Cruijff, alebo ak chcete Johann Cruyff, sa narodil 25. apríla 1947 v holandskom Amsterdame, kde odštartoval svoju úspešnú kariéru. Počas detstva hral okrem futbalu aj baseball, v ktorom taktiež preukazoval talent, nakoniec sa však rozhodol venovať výhradne futbalu, čo bola zrejme správna voľba. Seniorský debut si odkrútil vo farbách Ajaxu Amsterdam v roku 1964. 

Pod vedením trénerskej ikony Rinusa Michelsa sa priúčal konceptu tzv. "totálneho futbalu." Michels mal na jeho kariéru rozhodujúci vplyv a zmenil vnímanie futbalu mladého hráča. V skratke išlo o súbor taktík, kde mal každý hráč schopnosť hrať na akomkoľvek poste. Celý tím sa podieľal na útočení, rovnako ako na obrane. Cruyff si štýl hry zamiloval, neskôr ho ako tréner v FC Barcelona zmodernizoval a vypiloval takmer k dokonalosti. Pozícia, na ktorej nastupoval, bol stredný útočník, vďaka futbalovej inteligencii a prehľadu v hre však dokázal odohrať zápas na ľubovolnom poste. Patril medzi najlepších driblérov sveta a vynikal špičkovou technikou. Cruyffova slávna kľučka, ktorou zosmiešňoval súperov, je dnes legendárna. Napríklad na youtube existuje nespočetné množstvo videí, detailne popisujúcich, ako tzv. Cruyffovu otočku previesť v praxi. 

Ročník 1966/1967 zakončil s 33 gólmi na čele ligového rebríčka strelcov. Sezóna bola pre vtedy len 20-ročného Holanďana prelomovou. S Ajaxom získal titul v domácej Eridivisie, ligový pohár KNVB a bol vyhlásený holandským futbalistom roka. Úspešné obdobie plné titulov a osobných ocenení pokračovalo aj v nasledujúcich rokoch.

Sezóna 1970/1971 nebola práve najšťastnejšia, privodil si totiž vážne zranenie slabín, kvôli ktorému musel nútene pauzovať. 30. októbra 1970 nastúpil v zápase proti PSV, ktorý bol jeho comebackom po zranení. Dres s jeho obvyklým číslom 9 bol obsadený Gerriem Mührenom. Cruyff bol teda nútený nastúpiť s netradičným číslom 14. V tej dobe bolo veľmi neobvyklé, aby v základnej zostave nastupoval hráč s číslom vyšším ako 11. 

"Prečo by sme nemohli poraziť bohatý klub? Ešte som nevidel, aby vrece peňazí strelilo gól"

Johan Cruyff: Pionier totálneho futbalu, ktorý zásadne ovplyvnil vývoj najpopulárnejšieho športu sveta
Zdroj: fine art america

2. jún 1971, Londýn. Ajax Amsterdam poráža Panathinaikos Atény a prvýkrát získava cenný Pohár majstrov európskych krajín (predchodza dnešnej Ligy Majstrov). Cruyff sa na konci sezóny stáva opäť holandským hráčom roka a dokonca získava Zlatú loptu France Football pre najlepšieho hráča Európy, a stáva sa tak prvým Holanďanom, ktorý získal toto vysoko cenené individuálne ocenenie.

V roku 1972 vyhráva Ajax nad Interom Miláno 2:0, pričom oba góly strieľa Cruyff, jeho tím tak opäť získava Pohár majstrov európskych krajín (PMEK). Výhra zarezonovala vo svetových médiách, predstavovala pomyselný triumf totálneho futbalu nad talianskou školou založenou na precíznej defenzívnej hre, tzv. Catenaccio. V nasledujúcej sezóne sa tímu podarilo získať tretí PMEK v rade, po tom čo porazili vo finále opäť talianske mužstvo, Juventus Turín, pomerom 1:0. 

Cruyff zakončil svoje úspešné amsterdamské pôsobenie a v lete 1973 prestúpil do FC Barcelona. Prestupová čiastka bola na úrovni približne 2 miliónov dolárov, v tom čase išlo o najdrahší prestup futbalovej histórie. V rozmedzí rokov 1964 a 1973 odohral za Ajax Amsterdam dovedna 240 zápasov, zaznamenal 190 gólov, množstvo pamätných stretnutí a navždy sa zapísal do sŕdc tamojších fanúšikov. 

 "Taliani nad vami nemôžu vyhrať, no vy s nimi môžete prehrať"

Johan Cruyff: Pionier totálneho futbalu, ktorý zásadne ovplyvnil vývoj najpopulárnejšieho športu sveta
Zdroj: topsport.ibost.bg

Barcelone pomohol k prvému víťazstvu v domácej lige po dlhých 14 rokoch. Katalánci vyšli do ulíc a oslavovali, ako keby sa udial štátny prevrat. Oslavám dopomohol aj fakt, že v domácom zápase porazili úhlavného nepriateľa Real Madrid zdrvujúcim pomerom 5:0. Fanúšikovia ho začali prezývať El Salvador (spasiteľ) a pomaly sa stával ikonou klubu. Jedným z jeho nezabudnuteľných momentov v drese blaugranas bol tzv. nemožný gól, ktorý patrí dnes medzi najlegendárnejšie zásahy histórie. Barcelonu si zamiloval, čo potvrdil aj tým, že svojmu synovi dal katalánske meno Jordi.

 "S Cruyffom sa Barcelona cítila neporaziteľná, dodal im rýchlosť, flexibilitu a sebadôveru."

- futbalový historik Jimmy Burns

Počas pôsobenia v Barcelone získal svoju druhú a tretiu Zlatú Loptu France Football. Barcelonskú misiu ukončil v roku 1979, keď prestúpil do Los Angeles Aztecs. V drese FC Barcelona nastúpil v 143 zápasoch a vsietil 48 gólov, no bol predurčený, aby sa ešte vrátil. Neskôr hral za Washington Diplomats a Levante, hlavne pôsobenie v Španielsku bolo poznačené početnými zraneniam. Počas leta 1981 sa na dve sezóny vracia do Ajaxu Amsterdam, kde sa podieľa na dvoch ligových triumfoch (sezóny 1981-1982 a 1982-1983) a zisku ligového pohára KNBV (1982-1983).

Najpamätnejším momentom Cruyffa z druhého pôsobenia v metropole Holandska bola penalta proti Helmondu. Namiesto klasickej strely rozohral prihrávkou spoluhráčovi Jesperovi Olsenovi, ten mu loptu vrátil a Cruyff skóroval do odkrytej bránky bezmocného brankára. Podobný kúsok nám prednedávnom priedviedli Lionel Messi a  Luis Suárez. Na rozdiel od Cruyffa s Olsenom však dali brankárovi šancu.

Na konci sezóny 1982-1983 sa stala dovtedy nepredstaviteľná vec. Vedenie Ajaxu odmietlo predĺženie zmluvy superhviezde, ktorá mala v tom čase už 36 rokov. Celá situácia viedla u Johana k výbuchu hnevu, ktorý sa rozhodol podpísať zmluvu s odvekým rivalom Ajaxu, Feynoordom Rotterdam. Cruyff sa spolu s Rudom Guulitom, Petrom Houtmanom a ďalšími slávnymi hráčmi podielal na double, Feynoord získal ligový titul i pohár KNVB. Napriek vysokému veku vynechal iba jeden ligový zápas a zaslúžene získal po piatykrát cenu pre holandského futbalistu roka. Na konci ročníka urobil všeobecne očakávané rozhodnutie, oznámil ukončenie bohatej kariery.  

 "Vo futbale boli štyria králi - Di Stéfano, Pelé, Cruyff a Maradona"

César Luis Menotti - bývalý tréner FC Barcelona 

Johan Cruyff: Pionier totálneho futbalu, ktorý zásadne ovplyvnil vývoj najpopulárnejšieho športu sveta
Zdroj: netherlands.worldcupblog.org

Samostatnou kapitolou v Johanovej kariére je reprezentácia.  Za Holandsko debutoval v roku 1966  ako 19-ročný. Postupne v rozmedzí rokov 1966 až 1977 nastúpil v drese oranjes na 48 zápasov a 33-krát skóroval.  Zaujímavosťou je, že Holandsko nikdy neprehralo zápas, v ktorom sa Cruyff zapísal do listiny strelcov. Najväčší úspech v reprezentačnom drese bola účasť vo finále Majstrovstiev sveta v roku 1974 konajúcich sa v Západnom Nemecku. 

Holandsko dotiahol až do finále, kde podľahlo domácemu Západnému Nemecku 1:2, napriek tomu, že viedli 1:0 od 2. minúty po premenenej penalte Neeskensa. Podľa mnohých odborníkov a fanúšikov je holandská reprezentácia z MS 1974 najlepším tímom histórie, ktorý nezískal titul Majstrov sveta.

To, akým hegemónom sa Cruyff v Holandsku stal, dokazuje aj jeden zaujímavý fakt. Holandská reprezentácia mala zmluvu s firmou Adidas, ktorá jej dodávala dresy, on sám mal však zmluvu s Puma. Cruyff a jeho ľudia presadili, aby na jeho drese boli namiesto klasických troch pásikov adidasu, pásiky dva. S takto upraveným dresom nastupoval za národné mužstvo až do roku 1977, kedy ukončil reprezentačnú kariéru, čo sa stretlo s veľkou nepriazňou fanúšikov, ktorí očakávali, že privedie národný tím k vytúženému titulu na MS 1978 v Argentíne.

Niekoľko rokov neskôr sa vyjadril, že v tom čase čelil vyhrážkam o únose jeho rodiny, čo ho viedlo k ukončeniu kariéry v reprezentácii. "Hrať na Majstrovstvách sveta, na to musíte byt v poriadku na 200%, sú chvíľe, keď ide v živote o iné hodnoty," povedal vtedy.  

 "S určitosťou bol najlepším futbalistom, akého kedy Európa vyprodukovala"

- Franz Beckenbauer

Johan Cruyff: Pionier totálneho futbalu, ktorý zásadne ovplyvnil vývoj najpopulárnejšieho športu sveta
Zdroj: usatoday.com

Po ukončení aktívnej hráčskej kariéry sa začal venovať trénovaniu. Prvý tím, na ktorého trénerskú stoličku zasadol, bol samozrejme Ajax Amsterdam, kde postupne rozvíjal svoj pohľad na futbal. Zdokonaľoval tu svoje manažérske schopnosti v rokoch 1985 až 1988. Počas troch rokov svojho pôsobenia priviedol mužstvo k dvom ligovým pohárom KNVB a úspechu v druhej najhodnotnejšej súťaži v Európe - pohári UEFA

Rok 1988, stratený syn sa senzačne vracia do Katalánska. V tom čase bola FC Barcelona zdecimovaná vo všetkých smeroch. Mužstvo prežívalo najhoršiu sezónu od ročníka 1941/1942 a hralo otrasný futbal. Tréner Luis Aragonés bojoval s depresiou, hráči spolu s niektorými funkcionármi žiadali odchod prezidenta klubu Nunéza. Barcelona bola v rozklade a nič nenasvedčovalo zlepšeniu situácie. 4. mája 1988 vedenie klubu oznamuje, že sa 41-ročný Johan Cruyff stáva trénerom prvého tímu. 8 rokov neskôr má Barca na konte o 11 trofejí viac. 

"Hrať futbal je veľmi jednoduché, ale hrať jednoduchý futbal je tá najťažšia vec"

Johan Cruyff: Pionier totálneho futbalu, ktorý zásadne ovplyvnil vývoj najpopulárnejšieho športu sveta
Zdroj: fourfourtwo.com

Počas jeho éry klub získal 4x ligový titul, 3x superpohár, domáci pohár Copa Del Rey a prvýkrát v histórii klubu aj PMEK po víťazstve 1:0 po predĺžení nad UC Sampdoria (1991/1992). V "Dream Teame," pre mnohých fanúšikov najlepšom mužstve blaugranas všetkých čias, hrali Zubizaretta, Koeman, Ferrer, Sacristán, Guardiola, Bakero, Laudrup, Salinas, Stoichkov, Alexanko, Nadal, Goikoetxea, Begiristain, neskôr Romário či Ronaldo

Na Cruyffovi sa však podpísal veľký tlak a v roku 1991 musel silný fajčiar podstúpiť zložitú operáciu srdca, pri ktorej mu bol nasadený bypass. S fajčením musel skoncovať a cigarety vymenil za lízatká.

"Neverím v boha. V Španielsku sa všetkých 22 hráčov pred vstupom na ihrisko prežehnáva. Ak by to fungovalo, každý zápas by skončil remízou"

Johan Cruyff: Pionier totálneho futbalu, ktorý zásadne ovplyvnil vývoj najpopulárnejšieho športu sveta
Zdroj: fourfourtwo.com

Vo funkcii trénera Barcelony zotrval do roku 1996. Kvôli problémom so srdcom sa rozhodol nepokračovať v trénerskej kariére. Futbalom však žil aj naďalej a pohyboval sa v štruktúrach klubu, kde mal až do súčasnosti silné slovo pri rôznych dôležitých rozhodnutiach. V roku 2009 sa stal trénerom Katalánska. 

Johan Cruyff ovplyvnil vývoj futbalu v druhej polovici 20. storočia tak, ako nikto iný. Stal sa vedúcou postavou zlatej éry Ajaxu Amsterdam, dream teamu FC Barcelony či holandskej reprezentácie, ktorej štýl hry stále fascinuje futbalových odborníkov a fanúšikov. V roku 1999 obdržal ocenenie pre najlepšieho hráča Európy 20. storočia. V ankete France Football, v ktorej hlasovali držitelia Zlatej lopty, skončil v ankete Futbalista storočia na treťom mieste za Pelém a Maradonom

Inicioval tiež vytvorenie slávnej futbalovej akadémie La Masia, ktorá vyprodukovala množstvo hráčov svetového kalibru. Aj vďaka Cruyffovi môžeme dnes sledovať majstrovstvo Messiho, Iniestu, Piquého, Fabregasa a mnohých ďalších. Nespočetné množstvo trénerov a hráčov ho označuje za svoj vzor, človeka, ktorý ovplyvnil ich futbalové myslenie. Patria medzi nich napríklad Pep Guardiola či José Mourinho, ktorí boli Cruyffom priamo ovplyvnený počas svojich pôsobení v Barcelone. 

Johann Cruyff, najlepší hráč, akého Európa kedy vyprodukovala, geniálny tréner a gentleman, prestúpil 24. marca 2016 do nebeskej ligy.

Odvekí rivali Ajaxu, Sparta Rotterdam a Feynoord, si uctili pamiatku tejto legendy. Zápas bol zastavený symbolicky v 14. minúte a celý štadión povstal, aby si uctil legendárnu 14-tku.

Domov
Zdieľať
Diskusia