Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. marca 2016, 16:13
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Separ: Výsledky hovoria za seba samé a ja nemusím po tých rokoch nikomu nič dokazovať (Rozhovor)

HUDBA DMS SEPAR
Uložiť Uložené

S Pirátom sme sa porozprávali nielen o albume DMS, ale aj o udalostiach, ktoré mu v poslednom období vyčítalo veľa sklaných fanúšikov.

Je to už nejaký ten týždeň, čo uzrel svetlo sveta nosič, na ktorý čakalo naozaj obrovské publikum rapových fanúšikov. Formácia DMS v zložení Dame, Separ a Smart dala dokopy album, ktorý sa vo finále tešil extrémne veľkému úspechu a ani my sme ho neprehliadli v rebríčku najlepších počinov roku 2015. MMXV už dnes predstavovať nebudeme, keďže ho už má snáď každý napočúvaný odpredu aj odzadu, ale spoločne so Separom, ktorý prijal ponuku na rozhovor preberieme okrem jeho pohľadu na spoločný projekt s odstupom času aj zopár udalostí, ktoré mnohým fanúšikom nedajú správať a tiež názory na súčasnú podobu našej milovanej rapovej scény a jej budúcnosť. Určite ste aj vy zaregistrovali, že sa Pirát rozhodol nechať si narásť vlasy a dokonca si dovolil spraviť spoločne s kolegami skladbu s Aless. Dnes vám teda všetky tieto udalosti objasní zo svojho pohľadu sám Separ, ktorý si našiel čas odpovedať na naše otázky aj pomedzi množstvo povinností. Poďme teda na to. 


Separ: Výsledky hovoria za seba samé a ja nemusím po tých rokoch nikomu nič dokazovať (Rozhovor)

Čau starý. Máš momentálne pár týždňov po albume, už ste odohrali aj nejaké zastávky z tour a ohlasy fanúšikov sú veľmi pozitívne. Vnímaš toto obdobie ako zatiaľ najlepšie/najúspešnejšie v kariére?

Serus. Neviem, či najlepšie, pretože to takto je už zopár rokov. Plné kluby, super ohlasy, sloboda v tvorbe, platinové a zlaté platne, naplnené sny. Takže skôr by som to definoval tak, že som vďačný, že to ešte stále trvá!


Poďme najprv k samotnému albumu. Pracovalo sa ti pohodlnejšie na sólových veciach alebo ste už s Damem natoľko zohratí, že si nepozoroval rozdiel?
Rozdiel je v tom, že sa musíš zhodnúť na hudbách, témach, coveri a mastri s ďalšími ľuďmi. Pri sóle robíš pochopiteľne všetko podľa seba, čo je určite slobodnejšie a pohodlnejšie. Zvolíš si svoje tempo a v ňom tvoríš. No každopádne som na tretie sólo zatiaľ nemal chuť, keďže som spravil dve v rozmedzí roka a pol. Takže som sa tešil a zároveň nečakal nič. Teraz už môžem povedať, že to dopadlo nad očakávania všetkých a robilo sa nám dobre. Tá chémia pri DMS proste funguje dodnes. 

A je ju aj cítiť. Dokázal by si MMXV charakterizovať tromi slovami?
Rukopis, Dynamika, Sila.


Na trackliste môžeme nájsť ako Tinu, tak aj MiniMo. Išlo vám o to, aby ľudia nevedeli o koho ide a utvorili si nezávislý názor, alebo nie je treba hľadať niečo hlbšie?
MiniMo NENI Tina, sú to dve rôzne osoby. Viac ti k tomuto neviem povedať. 

Album obsahuje 20 trackov, a tak je pochopiteľné, že ste siahli po hudbách od viacerých producentov. S ktorým československým sa ti momentálne spolupracuje najlepšie, resp. koho produkcie ti najviac sedia? 

Smart a SpecialBeats sú mi najviac po chuti, ale aj Wich alebo Homiebeats sú týpci, pri ktorých ťa nebolí hlava po každom jednom telefonáte. 

Za asi najsilnejšiu vec na albume by sme mohli označiť TLAK, ktorá je odkazom pre tvoju dcéru. Cítiš sa ako otec zodpovednejšie?

Oveľa. Niekedy je tá zodpovednosť za celú rodinu tlak sama o sebe, hahah, ale prišlo to v tú najsprávnejšiu dobu. Hrozne ma baví ta rola "živiteľa", cítim sa tak byť naozaj potrebný, a to mam rád. No a malá je zázrak, ale to pochopí asi len foter. A nie taký, čo spraví decko a má piči, ale taký ten ozajstný. 

Odporúčané
SEPAR VS. RYTMUS: Naozaj si člen Kontrafaktu kupuje mesačných poslucháčov na Spotify? Spýtali sme sa distribútora jeho hudby SEPAR VS. RYTMUS: Naozaj si člen Kontrafaktu kupuje mesačných poslucháčov na Spotify? Spýtali sme sa distribútora jeho hudby 25. februára 2024, 12:30

Že nedávaš prebaľovanie už vieme, inak pomáhaš Tine vo všetkom?
Šťanica je ok, kula fakt nedávam, aj keď samozrejme, aj tomu sa občas nevyhnem. Resp. keď sa malá narodila, robil som to iba ja, keďže Tina sa moc nemohla hýbať. Snažím sa, no nie som dokonalý. 

Idem C. S Lukášom sa pochopiteľne stretávaš na koncertoch keďže často hrávate spolu. Sadli ste si ako ľudia, čo je aj pri hudbe najdôležitejšie a vznikli z toho spoločne s Vidím jak ich hnevá dve veľké spolupráce. Vidíš ho ako budúcnosť rapu na Slovensku a v Česku?
Pil t d maafakin Sí je nepochybne človek, ktorý to cíti a vie, jak spraviť banger a jediné, čo by ho mohlo dojebať je, že si uletí a začne sa k ľuďom chovať jak primitív. My sme si sadli a poznáme sa veľmi dlho, aj keď sme nikdy spolu nechodievali von. Vidím jak ich hnevá malo za mesiac 3 a pol milióna views, čo sa veľmi často nestáva, takže je to hit jak hajzel a keď to hráme, veľa ľudí si spontánne odtrhne uši alebo nejakú končatinu z toho návalu eufórie. Dojebávame statiku budov. A či je budúcnosť? Šak sa pozri, čo spravil za rok. Ak sa udrží a jeho kvalita nezačne upadať, ak zajebe album jak trojhlavý mastodont vyjebaný, tak jeho miesto je, myslím si, už isté. 

Separ: Výsledky hovoria za seba samé a ja nemusím po tých rokoch nikomu nič dokazovať (Rozhovor)

Máš pocit, že sa naša súčasná rapová „scéna“ uberá správnym smerom alebo to vnímaš skôr tak, že to ide do sračiek?

Ja si myslím, že naša scéna, ak by bola "americky" narapovaná, má svetovú úroveň. Samozrejme, nie všetci, ale väčšina z tých "Áčkových" interpretov je podľa mňa veľmi kvalitná. 


Aj sa ti v poslednej dobe stalo, že si si pustil niečo nové slovenské a povedal si, že z týchto niečo bude? Pokojne buď konkrétny.
Nerieš, Aless, Pil C, MegaM, PAT, Palermo. Títo šeci majú podľa môjho názoru veľkú šancu uplatniť sa. Nebudem sa hrať, že ich nevidím, pretože ako všetci slovenskí rapeři, mám doma internet a využívam sociálne siete. Veľa kolegov sa bude tváriť, že ich nevidí, nepočuje a ani netuší, o kom hovoríš, aj keď videl všetky ich klipy. To mi je na smiech.  


O tom, že sú slovenské internety nevyčerpateľnou studňou zvrátených názorov asi nie je treba pochybovať. Natrafil som aj na komentáre typu, že ako je MMXV plytký album a ako ste si strašne uleteli. Myslíš, že fanúšikovia (asi hlavne tí mladší) už nedokážu počúvať rap s porozumením a stačí im dobrý beat a farba hlasu?

Ja si skôr myslím, že tie hovná píšu tí starší. Pretože im nejakým spôsobom vadí, že ich obľúbeného interpreta "zrazu" počúva masa detí od 13 rokov, a že tým sa ten interpret stáva zlým. LENŽE! Asi si neuvedomujú, že aj oni začali rap počúvať v tom istom veku a počúvajú ho dodnes. Tie decká sú budúcnosť "fans" základní všetkých interpretov v celkom československu. Na koncert ti nedojde 30-ročný cápek a aj keď už príde, užije si ten koncert niekde na boku, v kľude s piukom v ruke. Tie deti nám ale robia atmosféru, tie decká skáču a hučia refrény. Takže mám piči ich jeblé žiarlivostné komentíky. Každopádne, základom je, že moju hudbu cením ja, a že ju robím najlepšie jak viem. Výsledky hovoria za seba samé a ja nemusím po tých rokoch nikomu nič dokazovať. Funguje nás tu zhruba 8 dookola, prečo? Lebo sme napiču? Jaaj, no, tak asi hej. Plytký album? Zapni si zvuk, ty tupec. Pochop metafory a iróniu, ty primitív. A začni rozdeľovať názor a hejt, no a potom sa pokojne vyjadruj aj verejne. Pozri sa za seba, čo si vytvoril ty. Nič? Hmm, škoda. Tak asi som ja z nás dvoch ten väčší nikhaj, hahahah.

Odporúčané
EXKLUZÍVNE: Toto je slovenský Spotify Wrapped 2023. Separ prevalcoval takmer všetky kategórie EXKLUZÍVNE: Toto je slovenský Spotify Wrapped 2023. Separ prevalcoval takmer všetky kategórie 30. novembra 2023, 8:23

Súhlas. Ako už povedal Delik: "Na naše koncerty chodia decká, nech chodia radšej na nás ako na vás, poď nalej mi ešte panák". Keď už sme ale pri tých komentároch, tak by som sa chcel pozastaviť aj pri aktuálnej téme, ktorá momentálne mnohým nedá spávať. Ako si mohol Separ dovoliť nechať narásť vlasy?

V piči som, že ľudia platia agentúram extrémne love, aby mali dosah a reklamu na internete jak ja zajebem jednou fotkou pojebaných vlasov. Som rozvíril hladinu ešte viac, jak Škola rapu, hahah. Pozri, takto ... mal som hlavu dohola 13 rokov, no už som to nechcel, tak prišla zmena. ALE! Niekde pred pár rokmi som poznamenal, že chlap má byť dohola. A tak slovenský a český národ ZASE nezabudol a usúdil, že už NAVŽDY musím byť dohola. To je to isté, jak skladba Tepláky. Keď si dám rifle, maskáče alebo kraťasy, v sekunde je tam 68 komentárov alá "kde máš tepláky", "toto už neni Separ". Im úplne jebe a ja sa na tom len bavím. 

Separ: Výsledky hovoria za seba samé a ja nemusím po tých rokoch nikomu nič dokazovať (Rozhovor)


Všimol som si, že si sa to snažil tým ortodoxným zástancom klasiky bez možnosti vybočiť aspoň trochu na sociálnych sieťach vysvetliť, no aj napriek tomu málokto chápe, že to, čo nosíš na hlave je len tvoja vec. Nemáš pocit, že je to len hádzanie hrachu na stenu a v konečnom dôsledku je to zbytočné?

Hej, hej, sem tam zajebem výchovný mood a začnem im vysvetľovať veci s pocitom, že im pomôžem a vyliečim ich hlúpe názory. Sem tam to dokonca aj niekto pochopí, sem tam sa aspoň zasmejem a sem tam sa len zas utvrdím, že náš národ je bohužiaľ z 80 % zložený z tupcov a obmedzencov. Nevadí. 

Už viackrát si spomenul, že nový účes bude súčasťou nejakého projektu. Znamená to teda, že sa ho v dohľadnej dobe dočkáme?

V nedohľadnej. A možno to ani nespravím. Za trest za tých kokotov, čo to odsúdili skôr, jak zistili, prečo, a čo vlastne súdia.

A čo tvoje ďalšie plány v roku 2016?

Rapovať, nahrávať, hrať koncerty, robiť nové kolekcie PiratArmy, rodina a výchova detí. Jak každý rok. 

Čo sa týka tých kontroverzií v poslednom období, tak by sme medzi ne mohli zaradiť aj spoluprácu s Aless. Viem, že skladba mala pôvodne výjsť len ako Alessin singel, no dátum vydania sa musel o týždeň posunúť, keďže ste sa tam s Damem a Tinou nanominovali. Ako sa to stalo?

Nahrávali sme s Damem feat na jeden album a bola tam aj Agnézia ej kej ej Skaparelli Flow. Pustila nám to a my že fuuu, popiči. Okrem toho ju dissujú všelijaký nikhaji, tak reku, že šak podporme dievča. Mali sme dlhší rozhovor a presvedčila ma, že to má v hlave veľmi dobre upratané, čo je na tak "malé" dievča veľmi sympatické. Zažila si nejaké hovná a prekonala ich, čo ma tiež dosť baví. No a čo sa týka rapu, cením, že to myslí naozaj vážne, venuje sa tomu a je to popiči, tak prečo nie? Hocikedy jej dám ďalší feat. 


Fanúšikom horeli klávesnice a smartfóny aj preto, že si pár týždňov predtým v Prijmi Cveng venoval zopár minút téme nových mien. Myslel si tým teda všetkých okrem Alessie?
Myslel som aj ju. Keď som hovoril, že zvezenie na Egovi im pomohlo, ale aj uškodilo, keďže tá méta je tak vysoko, že bude ťažké ju prekonať. Ale moje sympatie mala už predtým ako človek. Tie hudobné sympatie prišli doslova pár dní po tom rozhovore. To sú tie paradoxy života - nikdy nevieš, prečo a kvôli čomu zmeníš názor na to, alebo to.


„400 tisíc euro za rok a furt nemám dosť“. Takto znie začiatok tvojej slohy na Detektorovi II, ktorá opäť generovala stovky komentárov, tentokrát spochybňujúcich túto sumu. Jasné, nájdu sa takí, ktorých to je*e, ale aj takí, ktorí si jednoducho povedia, že to nie je reálne. Takže sa mýlia?

Keď predáš 7 tisíc albumov, máš tri kolekcie handier behom roka, ktoré sa predávajú viac jak dobre a hráš každý víkend 2 až 4 koncerty za nemalú sumu, plus vyfasuješ nejaké "sponzorské", iTunes a Youtube, ver mi, že sa to dá. Každopádne nie som človek, ktorý si kupuje Gucci a hovná, tak možno preto to tak nevyzerá. Investujem inde. Jedno, čo by som chcel ešte povedať je, že nejsom ani v prvej trojke, čo sa zárobkov týka. Diky, dovi. Neriešme to už.


Tak k hudbe a udalostiam z posledného obdobia by hádam aj stačilo, prejdime ešte na zopár našich klasických otázok. Ako momentálne tráviš voľný čas?
S rodinou. Sem tam si aj pohoním.

Dávaš aj filmy alebo seriály? Ak áno, aké?

Momentálne ma určite najviac rozbil Revenant a Narcos. 


Varíš? Aké najkomplikovanejšie jedla zvládaš? Pokojne buď konkrétny.

Keď je leto,veľa grilujem, inak tomu moc neholdujem. Ale jedlo milujem! Pupek ti napovie...


Keďže si za posledných pár rokov precestoval celé československo 47-krát, určite nám vieš odporučiť najlepšie reštaurácie.

Geronimo v Košiciach, Culinarium v Smokovci, Koliba na Donovaloch (tá drevená v rohu na parkovisku), Savoy Praha... a vlastne celkovo Ambiente reštiky sú úplne inde.


Keď spomínaš tie Košice, tak odporúčam aj Dish v Prahe, taká, ešte o niečo vylepšená verzia Geronima 2.0. A stalo sa ti aj, že ti naložili také hovány, že si sa jedla vôbec nedotkol?
Kokooot, NERAZ! Zažil som polievku, ktorá bola číra voda, v nej 15 slizov a nerozpustený bujón.


Prednedávnom si začal spolupracovať so značkou svojho obľúbeného pitia a k tomu mám hneď dve otázky. Čím zapíjaš a či si vieš predstaviť chlastať niečo iné.
Pijem menej jak kedysi, ale stále to isté a na zmenu to nevyzerá. Zapíjam vodou alebo 100% jablkovým džúsom.


A čo šport?
Sem tam, nič špeciálne. Moje koncerty sú jedny z tých najenergickejších na scéne, takže asi ani nie je treba. Je to jak dva regulérne kardiotréningy po sebe, takže sa udržiavam hraním. 

Odporúčané
KVÍZ: Ako dobre poznáš umelcov z česko-slovenskej hiphopovej scény? KVÍZ: Ako dobre poznáš umelcov z česko-slovenskej hiphopovej scény? 20. mája 2023, 15:00

Menšiu koncertnú pauzu ste mali už v januári, no predpokladám že po MMXV Tour bude opäť priestor trochu vypnúť. Chystáš sa niekam k moru?
Presne tak. Máme už objednaný krásny dom pri mori pre celú rodinu. Naučím deti šnorchlovať.

Ďakujem ti veľmi pekne za rozhovor. Na záver ešte priestor pre teba na pár slov čitateľom Refresher.sk.
Diky, cením podporu fans a cením hejterov za ich neutíchajúci viral okolo môjho mena. Mimochodom, tí v komentároch na refresher.sk patria k tým najprimitívnejším skurvysynom (pozn. redakcie: niektorí sa občas veru radi anonymne opustia), hahah. Seruuus!

Separ: Výsledky hovoria za seba samé a ja nemusím po tých rokoch nikomu nič dokazovať (Rozhovor)

A za pozornosť ďakujeme samozrejme aj vám. Veríme, že sme vám týmto rozhovorom vniesli správne svetlo na množstvo doposiaľ nie úplne dopodrobna diskutovaných nejasností. Zároveň sme zopár tém snáď už natrvalo a veríme, že už nikdy nebude potrebné sa k ním vracať. To je pre dnešok všetko, dovidenia! 

Domov
Zdieľať
Diskusia