Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. februára 2016, 20:54
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Aké hi-tech smartfóny prinesie rok 2016? Prehľad očakávaných vlajkových lodí od TOP výrobcov

TECH APPLE SAMSUNG XIAOMI
Uložiť Uložené

V najbližších mesiacoch príde na trh niekoľkých zaujímavých kúskov, a to isté platí aj o druhej polovici roka. Čo všetko môžeme od popredných výrobcov spotrebnej elektroniky očakávať a aké sú ich plány pre blízku budúcnosť?

Už o niekoľko dní nám na každoročnom podujatí Mobile World Congress v Španielsku ukážu svoje nové vlajkové lode juhokórejské spoločnosti LG so Samsungom a chvíľku pred tým budeme môcť konečne vidieť Mi 5 od čínskeho jabĺčka Xiaomi. Hneď na to predstaví HTC nový top Android model One M10 a o viac ako šesť mesiacov uvidíme vynovenú modelovú radu Xperia Z6 od japonského giganta Sony. Zabudnúť ale určite nesmieme ani na Google a jeho nadchádzajúci Nexus či Apple a iPhone 7, vrátane menšieho a slabšie vybaveného modelu iPhone 5se, s ktorým sa kalifornský výrobca vráti k 4-palcovým displejom. Okrem toho môžeme očakávať ešte niekoľko zaujímavých noviniek aj od iných, menej známych značiek, predovšetkým z ďalekej Číny. Taký Huawei, Lenovo alebo stále úspešnejšie Meizu má určite taktiež niečo pripravené. Čo to však tentokrát bude, je ešte stále veľkou neznámou, a to isté platí i o ostatných značkách a ich pripravovaných modeloch. Na základe dostupných informácií z rôznych únikov či špekulácií expertov sa ale dajú relatívne presne identifikovať všetky nadchádzajúce hi-tech smartfóny a ich podstatné hardvérové alebo softvérové inovácie, ktoré počas tohto začínajúceho roka zlepšia naše používateľské skúsenosti.

Xiaomi Mi 5

Bez akýchkoľvek pochýb jeden z najočakávanejších Android smartfónov, ktorý uzrie svetlo sveta ešte pred oficiálnym odhalením Galaxy S7, prinesie viacero zaujímavých zmien. Ako píše web PhoneArena, v prvom rade je dôležité spomenúť pribudnutie takzvaného Home tlačidla pod displejom, kde bude zároveň integrovaný senzor na odtlačky našich prstov. Telo novinky dostane menšie rozmery, tradične veľký 5.2-palcový (alebo 5.3") displej pravdepodobne s jemným Quad HD (alebo Full HD) rozlíšením a podľa niekoľkých, vraj dobre oboznámených zdrojov by malo pozostávať z jedného kusu precízne opracovaného hliníku. Iné dohady pre zmenu hovoria o hliníkovom rámiku a elegantnom 2.5D ochrannom skle ako na prednej, tak aj na zadnej strane mobilného zariadenia. A čo sa týka výkonu, v tomto prípade ho zabezpečí šetrný čipset Snapdragon 820 od americkej spoločnosti Qualcomm, keďže ta má so Xiaomi už dlhšie uzavretú dohodu o bližšej spolupráci.

Dátum predstavenia: 20. február
Očakávaná cenovka: od 350 eur

Aké hi-tech smartfóny prinesie rok 2016? Prehľad očakávaných vlajkových lodí od TOP výrobcov

 

Samsung Galaxy S7, S7 edge a S7 edge plus

Juhokórejský gigant odhalí svoje eso deň po Xiaomi. Medzi technickými špecifikáciami jeho vlajkovej lode by mali figurovať viaceré veľkosti uhlopriečky zobrazovacieho Super AMOLED panelu, keďže sa tento rok očakávajú až tri mierne rozdielne verzie - klasická Galaxy S7 spolu s menším a väčším prevedením unikátneho Galaxy S7 edge. Taktiež môžeme počítať s dvomi rôznymi čipsetmi, pričom európsky trh dostane špičkový Exynos 8890 a Snapdragon 820 zase USA aj Čína. Oba čipsety vyrába sám Samsung prostredníctvom vlastného 14 nanometrového FinFET procesu, ktorý zabezpečí nízku spotrebu a vysoký výkon. Hardvérová výbava Galaxy S7 by mala dokonca zahŕňať aj neustále zapnutý displej, zvýšenú odolnosť voči nepriaznivému prostrediu, ešte rýchlejšie nabíjanie a pokročilý 12 MPx fotoaparát so schopnosťou zvládať zlé svetelné podmienky oveľa lepšie, ako to momentálne zvláda Galaxy S6. Samotný vzhľad hliníkovo-sklenej konštrukcie prejde iba drobnými vizuálnymi zmenami, takže hlavné charakteristické črty minuloročného prevedenia, ktoré zožalo obrovský úspech, zostanú viac-menej zachované.

 
Dátum predstavenia: 21. február
Očakávaná cenovka: od 700 eur

Aké hi-tech smartfóny prinesie rok 2016? Prehľad očakávaných vlajkových lodí od TOP výrobcov

LG G5

Spoločnosť LG predstavila G4 minulý rok v apríli a mnohí preto očakávali, že to isté zopakuje aj s ďalšou generáciou počas tohto roka. Pravde je však úplne iná. Výrobca dátum vlajkovej lode G5 presunul na február a dokonca na ten istý deň, kedy Samsung predstaví Galaxy S7. A keďže sú obaja vzájomní konkurenti, nie je sa čomu ani čudovať. LG od zmeny dátumu zrejme očakáva, že tak svojmu rivalovi z rovnakej krajiny negatívne ovplyvní predaje, čo sa mu na základe toho, čo o G5 doteraz vieme, aj nakoniec sčasti môže podariť. Android smartfón údajne dostane unibody telo z kovu, taktiež neustále zapnutý Quad HD displej (tentokrát však IPS LCD) vo veľkosti 5.6-palca, dodatočný displej v štýle LG V10, hlavný fotoaparát až s dvomi senzormi či ergonomický snímač odtlačkov, ktorý bude umiestnený na zadnej strane konštrukcie.


Dátum predstavenia: 21. február
Očakávaná cenovka: zhruba 500 eur

Aké hi-tech smartfóny prinesie rok 2016? Prehľad očakávaných vlajkových lodí od TOP výrobcov

HTC One M10

Novinka od HTC mala byť pôvodne odhalená na podujatí MWC 2016 už o pár dní. Nespokojnosť vrcholového manažmentu s vizuálnym spracovaním tela smartfónu ale nakoniec dátum predstavenia trošku posunula. Model One M10 preto dorazí na pulty prvých obchodov až niekedy začiatkom apríla, pričom Galaxy S7 alebo G5 od LG už niekedy počas marca. Vzhľad konštrukcie sa bude podľa posledných únikov podobať na minuloročný mid-range smartfón HTC One A9, takže nemožno vylúčiť ani dosť nápadnú podobu so súčasným iPhonom. Medzi HTC a Apple je však tiež uzavretá dohoda, ktorá má zabrániť vzniku prípadných súdnych sporov ohľadne dizajnu. Aj tento kúsok s operačným systémom Android údajne poženie Snapdragon 820, tvrdí PhoneArena. Okrem iného sa hovorí ešte o 5.2-palcovom AMOLED displeji alebo Quad HD rozlíšení, ktoré má poskytnúť až okolo 560 pixelov na jeden palec. Ohľadne fotoaparátu vieme iba to, že dostane rozlíšenie 12 MPx alebo špeciálnu UltraPixel technológiu, čo vďaka veľkým pixelom umožní vyhotovenie kvalitných fotozáberov i po západe slnka.


Dátum predstavenia: marec
Očakávaná cenovka: od 600 eur

Aké hi-tech smartfóny prinesie rok 2016? Prehľad očakávaných vlajkových lodí od TOP výrobcov

iPhone 7 a iPhone 7 Plus

iOS smartfón s logom nahryznutého jabĺčka síce predstavia až v septembri, už teraz však internetom kolujú zaujímave informácie o pravdepodobnej výbave alebo možnom konštrukčnom spracovaní. Čo teda zatiaľ o iPhone 7 vieme? Aj keď to nie je ešte stále možné považovať za niečo dôveryhodné, v odborných kuloárov sa začína čoraz viac hovoriť o luxusne vyzerajúcom keramickom tele, tekutom kovezvýšenej odolnosti voči tekutinám, absencii 3.5 milimetrového jacku alebo Super AMOLED paneloch od spoločnosti Samsung. Keďže sa ale Apple snaží postupom času minimalizovať súčasný objem jej dodávok, je to veľmi nepravdepodobné. Skôr by sa teda dalo uvažovať o japonskom triu Japan Display (Sony, Toshiba, Hitachi) a ich novom Pixel Eyes LCD displeji. Dizajn konštrukcie prejde badateľnou zmenou, čo je ale pri modeloch so spotrebiteľským označením bez písmenka "s" (iPhone 4, iPhone 5, iPhone 6) už akousi tradíciou. Taktiež môžeme celkom reálne očakávať viaceré špecialitky, ako napríklad bezdrôtové nabíjanie či inovácie v oblasti zdroja energie a energetického manažmentu.

Dátum predstavenia: september
Očakávaná cenovka: od 700 eur

Aké hi-tech smartfóny prinesie rok 2016? Prehľad očakávaných vlajkových lodí od TOP výrobcov

Google Nexus

Podobne ako iPhone 6s, aj dve novinky od internetového giganta a jeho hardvérových partnerov boli oficiálne predstavené ešte len nedávno (september), takže o pravdepodobnej výbave či ostatných detailoch ich nástupcu - alebo nástupcov - zatiaľ nič poriadne nevieme. A keďže Google partnerov takmer každý rok obmieňa, nevieme ani to, kto sa tentokrát chopí výroby hardvéru. Súčasná generácia pozostáva z dvoch modelov, za 5.2-palcovým Nexus 5X stojí LG a za prémiovejším a rozmerovo väčším (5.7") Nexus 6P zase čínsky Huawei. Staršie generácie smartfónov Nexus vyrábal Samsung, HTC a Motorola. Do úvahy o potenciálnych kandidátoch pre rok 2016 by sme preto mohli teraz celkom vážne zahrnúť Xiaomi, Meizu alebo dokonca i Lenovo. Ak Google zostane pri dvoch veľkostne rozdielnych verziách, je veľká šanca, že si opäť vyberie až dve značky. Ako sa ale spomínalo, nič podrobnejšie zatiaľ nevieme.


Dátum predstavenia: september
Očakávaná cenovka: od 450 eur

Sony Xperia Z6 a Z6 Ultra

Ďalší vlajkový model, ktorý oficiálne uvidíme až v septembri, takže ani o ňom momentálne moc nevieme. Vylepšený fotoaparát, vyšší výkon alebo ešte krajší displej či vizuálne spracovanie sú však už teraz viac ako jasné. Problém však spočíva v tom, že okrem čipsetu nepoznáme žiadne bližšie detaily. Predpokladať ale môžeme, a to s pomerne veľkou pravdepodobnosťou, že Sony na spotrebiteľský trh uvedie - podobne ako minulý rok - tri veľkostne a hardvérovo rozdielne verzie vlajkovej lode Xperia Z6. Okrem klasickej verzie tak zrejme príde aj menšia Xperia Z6 Compact a Xperia Z6 Ultra so 4K displejom pre tých najväčších gurmánov.


Dátum predstavenia: september
Očakávaná cenovka: od 550 eur

A čo ostatní výrobcovia?

Ešte nám zostáva pár značiek, od ktorých sa tento rok takisto očakáva predstavenie aktuálnejšieho hi-end smartfónu. Okrem čínskych výrobcov to bude aj Microsoft a nástupcovia za Windows modely Lumia 950 a 950 XL. Tých sa ale dočkáme až niekedy počas októbra. Meizu má zase prísť s MX6, Huawei s náhradou za súčasný model Mate S a pre Lenovo to samozrejme platí tiež. Viac však budeme vedieť až po otvorení brány MWC 2016, čo sa uskutoční 22. februára.

Anketa:
Na ktorý model sa tešíš najviac?
Xiaomi Mi 5
Samsung Galaxy S7
LG G5
HTC One M10
Apple iPhone 7
Google Nexus
Sony Xperia Z6
Iný
Xiaomi Mi 5
13 %
353 Hlasov
Samsung Galaxy S7
10 %
289 Hlasov
LG G5
6 %
177 Hlasov
HTC One M10
4 %
117 Hlasov
Apple iPhone 7
48 %
1341 Hlasov
Google Nexus
3 %
90 Hlasov
Sony Xperia Z6
9 %
257 Hlasov
Iný
6 %
179 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia