Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. januára 2016, 12:19
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák martina

Bryan Singer vysvetľuje časové nezrovnalosti v X-Men univerze, čo nové vieme o filme Apocalypse?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Singer a Kinberg sa rozpovedali o minulosti, súčasnosti, ale i budúcnosti X-Men univerza. Okrem toho tu máme novinky k X-Men: Apocalypse.

Po dlhšej dobe sa Bryan Singer a Simon Kinberg, režisér, respektíve scenárista X-Men: Apocalypse (a duchovní otcovia filmového univerza) rozpovedali o svojom nadchádzajúcom projekte, ale i o celom X-Men svete. Na rad prišiel aj Deadpool. Začneme ale pekne po poriadku. 

Snímka predstaví nového záporáka, no v prvom rade množstvo nových postáv, medzi ktorými budú mladé verzie Cyclopa, Jean Grey, Storm, Nightcrawlera a mnohých ďalších. Najzaujímavejší príbeh môže ponúknuť práve Jean Grey v podaní Sophie Turner. Ako iste viete, X2 a X-Men: Last Stand sa zaoberali Dark Phoenix storylineom, a keďže to viete, rovnako tak vám je jasné, ako to dopadlo. Celkom nešťastne. Fox má teda priestor na reperát, ktorého sa možno dočkáme, nič ale nie je isté. Singer aj Kinberg sa však tomu nebránia. 

Bryan Singer vysvetľuje časové nezrovnalosti v X-Men univerze, čo nové vieme o filme Apocalypse?


Zďaleka najväčšou neznámou je samotný Apocalypse a to, aký silný vo filme vlastne bude. Vieme, že v komiksoch si robí prakticky čokoľvek, čo mu zíde na um, vo filme budú však jeho schopnosti mierne ohraničené, aby tak mali mutanti šancu ho poraziť, a aby to nevyzeralo scenárom vynútené a nelogické. To však nemení nič na tom, že bude neuveriteľne silný. Keď sa zobudí, uvidí svet v chaose, ľudí idolizujúcich nesprávnych lídrov a skazenú spoločnosť. Rozhodne sa preto ľudí potrestať a znovu zasadiť poriadok, čo robieval počas celej svojej existencie. Apocalypse nie je osoba, je to energia, ktorá môže prechádzať z tela na telo, a teda ich počas svojej histórie pár už vymenil.

PR reči o tom, že to bude najväčší X-Men film či plagát s nápisom: „Only Strong Will Survive“. To všetko by sme mali začať brať vážne, keďže Singer prezradil, že Apocalypse urobí svetu niečo veľmi zlé, niečo, čo veľa ľudí neprežije. Žeby tá deštrukcia na obrovskej úrovni skutočne pohla s celým svetom? Stále nie je známe, aké schopnosti záporák bude mať, no vieme, že jeho kostým je reálny a CGI sa bude využívať len občas, zrejme pri jeho zväčšení. Medzi jeho ďalšie schopnosti, ktoré Singer radí medzi tie najsilnejšie, je schopnosť presviedčať ľudí o tom, že má pravdu. V tomto ohľade sa spomína záver snímky, kedy má Apocalypse urobiť niečo skutočne veľké. Zabudnúť nemôžeme ani na fakt, že dokáže posúvať schopnosti a silu mutantov za poznané hranice, čoho výsledkom bude aj enormne nebezpečný Magneto. 

Singer vidí postavu a jeho ideológiu sčasti postavenú ako na náboženstve, tak i okultizme. Môžeme sa teda dočkať aj pár odkazov práve na oba spomínané aspekty jeho charakteru. Apocalypse je stvárený talentovaným Oscarom Isaacom. Ten bol prvá voľba režiséra a je veľmi rád, že Oscar na túto výzvu kývol. 

Bryan Singer vysvetľuje časové nezrovnalosti v X-Men univerze, čo nové vieme o filme Apocalypse?


Čo sa týka spojeného univerza, všetky filmy Foxu s mutantmi by ho mali zdieľať. X-Men: Apocalypse nemusí veľmi brať ohľad na sólovky Gambita, Deadpoola či Wolverina. Naopak, to sólovky musia odkazovať, respektíve rozprávať svoj príbeh vo svete niekoľko desiatok rokov po udalostiach X-Men: DoFP a Apocalypse. V istom bode sa niektoré z postáv určite stretnú. No a čo sa týka Deadpoola, pravdepodobne sa už pracuje na sequeli. V ňom by sa mal predstaviť aj Cable, aj keď nie je nejasné, či ho skôr uvidíme v tímovke X-Force alebo práve v Deadpool 2. 

Teraz sa už pohodlne usaďte, pretože prichádza časť pre tých väčších fajnšmekrov, vysvetlenie časových rovín a paradoxov po Days of Future Past. Film bol veľkým míľnikom v sérii X-Men. Nielen preto, že sa tu spojilo pôvodné herecké obsadenie s novým, a že sa tu Bryan Singer vrátil k ságe po X-Men a X2, ale hlavne preto, že sa tu resetovala celá časová os hrdinov. Všetky udalosti z X-Men, X2 a X-Men: The Last Stand boli vymazané z existencie. Toto dalo možnosť Singerovi a scenáristovi/producentovi Simonovi Kinbergovi pokračovať v tvorbe ďalších X-Men snímok odohrávajúcich sa v minulosti, zatiaľ čo osud postáv už teraz visí vo vzduchu. Takže, pokiaľ sa X-Men: Apocalypse odohráva v roku 1983, nemusia sa príbeh a postavy nevyhnutne posúvať v čase smerom dopredu do stavu, kde sú v roku 2000. Ale to zas neznamená, že nemôžu skončiť rovnako, ako predtým (čo je ale veľmi nepravdepodobné). 

Zmätení? Niet divu. Vždy, keď sa tvorcovia potýkajú s cestovaním v čase, objaví sa množstvo komplikovaných hypotéz, ktoré môžu nastať v tej či onej časovej rovine. Obzvlásť všetci zbožňujeme časové paradoxy. U X-Men je to o to zložitejšie vzhľadom k určitému množstvu postáv a ich minulosti. Kingsberg objasňuje časové súvislosti:

Nemusí sa to hýbať nevyhnutne dopredu, kde sme našli Patricka Stewarta čoby Professora X a mutantov na začiatku X-Men 1. Budú sa diať veci, ktoré povedú v tomto všeobecnom smere, čo bolo súčasťou filozofie, ktorú sme mali na konci Days of Future Past. Nemôžete úplne zmeniť smer alebo prúd rieky, ale môžete ju trochu presmerovať. Preto niektoré veci budú prekvapením. Ľudia, ktorí boli v X-Men 1,2 či 3 môžu zomrieť a tí, ktorí tam zomreli sa zas môžu zachráiť.

 

Bryan Singer vysvetľuje časové nezrovnalosti v X-Men univerze, čo nové vieme o filme Apocalypse?

Singer dodáva:

„Znamená to, že diváci pri filme rozmýšľajú nad všetkými možnosťami. Ale postavy sa stále posúvajú vpred. Jean a Scott, je im súdené byť spolu? Je Scott ten typ, čo neznáša školu a autority a je mu predurčené stať sa lídrom? Neviete. Objaví vôbec niekedy Jean celý potenciál svojej sily? Nemáte tušenie. Snažíme sa smerovanie postáv posúvať premyslene, ale aj tak máme slobodu v celom príbehu a môžeme si do pekla robiť čo sa nám zachce, pretože sme vymazali tie tri filmy.” 

Prequel, o ktorom ani nemáte tušenie, ako bude vlastne pokračovať. Prequel, pri ktorom si ani sami nie ste istí, kam by mal smerovať a kde skončia postavy. To je podľa môjho názoru tá krása na Days of Future Past. To je dôvod, prečo som bojoval tak tvrdo, aby sme mali Hanka McCoya, ktorý nám vysvetlil teóriu nemennosti času, pretože to definuje, čo robím s týmto vesmírom a s udalosťami X1, X2, a X3, ktoré sú zmazané - alebo nie sú?’’

Kinberg argumentuje, že aj keď bola časová os resetovaná, všetko sa bude pohybovať dopredu smerom k „New Future”, kedy sa Wolverine prebudí na konci Days of Future Past, kde Scott, Jean, Hank, Rogue a ďalší stále žijú. Singer sa neponáhľa s vyjadrením, že New Future je definitívny koniec. Pridáva vyjadrenie, ktoré fanúšika desí a vzrušuje zároveň:

Bryan Singer vysvetľuje časové nezrovnalosti v X-Men univerze, čo nové vieme o filme Apocalypse?

„Môžem zabiť ktorúkoľvek postavu kedy len chcem. Všetko to bude fér. Čokoľvek sa môže prihodiť. Keď sa dve udalosti dejú zároveň v kvantovej fyzike, voláme to superpozícia a keď pozorovateľ konečne zaznamená výsledok, hovorí sa tomu ,,kolaps superpozície’’, ktorý nastáva, keď sa Wolverine prebudí a vidí všetko to šťastie. Takže áno, to je výsledok, v ktorý všetci dúfame, o ktorý sa usilujeme a ku ktorému sa posúvame vpred, ale zároveň sme videli v Days of Future Past iný, temný svet. Myslíte, že nemôže nastať zase? Myslíte, že prebudenie takej silnej bytosti nemá dostatočnú silu destabilizovať systém? Všetko je možné. Podľa mna je to fér.“

Tak si to zosumarizujme, „New Future“ scéna na konci Days of Future Past je miesto, kde pravdepodobne všetci X-Men skončia, ale ani to nevieme povedať s určitosťou a Singer si vyhradil právo posunúť udalosti ešte ďalej. V tejto novej časovej osi, udalosti X-Men z roku 2000 a všetkých jeho neskorších filmov (vrátane sóloviek Wolverina) už sú pre ďalšie príbehy irelevantné a sú takpovediac non-cannon.

  • Svet, ktorý existuje v Apocalypse sa líši od ostatných X-Men filmov v tom, že v tejto časovej osi boli mutanti odhalení svetu v roku 1973 počas debaklu v Bielom dome. A tak žijú vonku a väčšinou sú spoločnosťou akceptovní.
  • Táto nová časová os nemusí nevyhnutne viesť k prvému X-Men filmu, hoci filozofiou ostáva, že rieka väčšinou končí na rovnakom mieste s niekoľkými možnými odchýlkami. Táto časová os vedie až k New Future na konci Days of Future Past, nepripúšťa iné zmeny zapríčinené cestovaním v čase.
  • Vzhľadom k tomu, že mutanti už nie sú v úkryte, škola Charlesa Xaviera pre nadaných je oveľa väčšia škola a definujeme ju ako „jasnejšie a šťastnejšie miesto" ako na začiatku prvého filmu z roku 2000.

Ak sme sa zatiaľ niečo naučili, tak to, že budúcnosť nie je daná. Znamená to, že aj keď X-Men: Apocalypse predstaví mladé iterácie našich obľúbených postáv, vlastne nevieme, do akých osobností vyrastú. Singer v podstate reštartoval svoju vlastnú sériu spôsobom, ktorý udržuje neistotu a dá mu viacmenej čistý štít znovu interpretovať ikonické postavy bez toho, aby sa dotkol toho, čo bolo predtým. Pomohli vám Singerove a Kinbergove komentáre a tento článok k tomu, aby ste približne vedeli, čo od ďalších X-Men očakávať? Apocalypse dorazí do kín už 26. mája 2016.

Bryan Singer vysvetľuje časové nezrovnalosti v X-Men univerze, čo nové vieme o filme Apocalypse?
Domov
Zdieľať
Diskusia