Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. novembra 2015 o 13:24
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Výstup na vrchol, pády a comebacky boxerských legiend v úžasnom dokumente o Kličkovcoch

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Sebastian Dehnhardt sa postaral o jeden z najlepších dokumentov z prostredia boxu, keď zobrazil život dvoch najznámejších bratov v tomto odvetví, Kličkovcov.

K bratom Kličkovcom (alebo ak chcete, Klitschkovcom) som už od malička pociťoval veľké sympatie a vždy som im fandil. Bohužiaľ, k sledovaniu boxu som sa dostal až príliš neskoro a dnes je to už skôr len o tom, že sa teším len na obhajoby a zápasy Vladimira, ktorý sa snáď dočká vytúženého posledného opasku WBC, ktorý momentálne patrí Wilderovi. O budúcnosti ale inokedy, nakoniec, už o pár dní nás čaká duel Vladimira s Furym. Dnes sa ale pozrieme na ich minulosť, ktorú odkryl dokument s názvom Klitschko od režiséra Sebastiana Dehnhardta. Ten sa postaral o prevažne nemecké, televízne filmy. 

Výstup na vrchol, pády a comebacky boxerských legiend v úžasnom dokumente o Kličkovcoch


Hneď na úvod by bolo treba poznamenať, že Sebastian možno nebol vhodnou voľbou na post režiséra dokumentu o najznámejšom a najlepšom bratskom duu v boxe, možno aj v celom športovom priemysle nielen poslednej generácie (ak nerátame bratov Sedinovcov). Nie že by látku nezvládol, ale urobil si len svoju robotu a väčšie zimomriavky vyvolalo aj Red Hot Chilli Peppers, ktorí v dokumente raz zazneli, než ktorákoľvek Sebastianova scéna. Človek by čakal, že z dokumentu o Kličkovcoch padne na zadok, keďže neuveriteľne kvalitného, emotívneho či nervydrásajúceho materiálu mal režisér k dispozícii veľmi veľa. Nie že by Klitschko sklamal, ale svoj potenciál zďaleka nevyužil. Prvá polovica takmer dvojhodinovej stopáže sa pritom krúti okolo detstva bratov Vladimira a Vitalija, pričom to občas príliš zbytočne naťahuje a venuje sa témam, ktorým by sa vôbec nemuselo. 

Výstup na vrchol, pády a comebacky boxerských legiend v úžasnom dokumente o Kličkovcoch

Na druhej strane, dozvieme sa, čo formovalo vzťah oboch bratov, ako boli vychovaní, akých mali rodičov a že sa napríklad hrali v rádioaktívnej vode. Celé to pôsobí ako jemne natiahnutý psychologický profil a životopis, akonáhle sú však na scéne Vladimir či Vitalij, scény dostanú špecifický náboj a divák je razom vtiahnutý do ich deja. Takto to pokračuje až do druhej polovice, ktorá je už oveľa výbušnejšia a zaujímavejšia najmä pre športových divákov a fanúšikov boxu či samotných Kličkovcov. Sme svedkami ich vzostupu v profesionálnej kariére boxerov, ich pádov, najväčších prehier, prvej bratskej, skutočnej hádky, zdravotných problémov, ale aj následných comebackov a prepisovania histórie až do roku 2011. Dokument preto následne pôsobí ucelenejšie, má vyššie tempo, viac sa vyhýba hluchým a nezáživným scénam a dokáže byť aj dramatický a úderný, rovnako ako železné a oceľové ruky bratov Kličkovcov.


Ak ste fanúšikmi tohto športového dua, ktoré dokázalo v ťažkej váhe získať všetko možné a poraziť každého, kto im stál v ceste, dokument Klitschko je pre vás povinnou jazdou. Ak ale veľmi Klitschkovcom nefandíte, asi si budete rýchlo pretáčať k druhej polovici, ktorá je omnoho zaujímavejšia a bohatejšia na dramatické momenty a skutočne dôležité športové okamihy. V konečnom dôsledku ide ale o kvalitný dokument, ktorý sa ale dal natočiť aj lepšie, no najmä vďaka obom bratom, ktorí sú na obraze dostatočne často, ide o zaujímavý pohľad do ich života, ktorého hlavnou náplňou je rodina a box. 

Domov
Zdieľať
Diskusia