Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júna 2024 o 17:01
Čas čítania 0:59
Ilona Hobzová

Muž v Česku spadol pri zbere čerešní, kovová tyč mu prepichla obe pľúca. Zdravotníci z hrozivej nehody zverejnili röntgenový záber

Muž v Česku spadol pri zbere čerešní, kovová tyč mu prepichla obe pľúca. Zdravotníci z hrozivej nehody zverejnili röntgenový záber
ZAUJÍMAVOSTI ČESKO NEMOCNICA SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Zapichnutú tyč museli pred nástupom do sanitky zlomiť, inak by ho nedokázali ani len naložit dnu.

59-ročný Radovan Kučera z Bochory spadol pri zbere čerešní na kovovú tyč, ktorá mu prerazila hrudnú dutinu, prepichla obe pľúca a len o milimetre minula srdce, pažerák a ďalšie orgány. Život mu zachránil lekársky tím z olomouckej fakultnej nemocnice. Muž podstúpil 5-hodinovú operáciu a po dvojtýždňovej hospitalizácii ho prepustili z nemocnice.

„Pravý bok som mal položený na zemi, nohy natiahnuté za sebou, jedna stále zakliesnená v rebríku. Pribehol ku mne priateľ so synom a okamžite zavolali záchranku a hasičov. Sám som chcel vytiahnuť priečku, ale kamarát ma našťastie od toho odhovoril,“ cituje nemocnica na svojej webovej stránke spomienky zraneného muža.

Záchranári dorazili 11 minút po telefonáte. Poskytli základnú podporu života a počkali na príchod hasičov, ktorí museli upraviť dĺžku tyče. „Použili hydraulické nožnice, aby ju z oboch strán zlomili, aby ma vôbec dostali do sanitky. Potom ma naložili a odišli do Olomouca,“ povedal Radovan Kučera.

Podľa lekárskeho tímu mal muž veľké šťastie. „Tyč prešla cez hrudník, cez tretí medzirebrový priestor, prepichla obe pľúca a v podstate ležala na aorte. Dotkla sa pažeráka, ale nepretrhla ho. Tesne minula pľúcny hilus, miesto, kde krvné cievy vstupujú do pľúc,“ povedal kardiochirurg Martin Kaláb.

Odporúčané
Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok 27. júna 2024 o 14:30

Operácia prebehla bez komplikácií, ale podľa nemocnice si zákrok vyžiadal neštandardnú spoluprácu personálu viacerých kliník a oddelení. „Na operačnej sále bolo naozaj tesno. Okrem ľudí tam bolo aj veľa prístrojov. Ale všetko išlo dobre, všetci si navzájom pomáhali. A povedal by som, že táto schopnosť medziodborovej spolupráce bola pre život pacienta kľúčová,“ dodal hrudný chirurg Josef Chudáček.

Domov
Zdieľať
Diskusia