Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Tento článok je PR správa spoločnosti Intercom.
25. júna 2024 o 9:15
Čas čítania 1:54

Revízne dvierka: toto sú dôvody, prečo ich potrebuješ mať v domácnosti

Revízne dvierka: toto sú dôvody, prečo ich potrebuješ mať v domácnosti
Zdroj: Intercom
ZAUJÍMAVOSTI DOMÁCNOSŤ VECI V DOMÁCNOSTI
Uložiť Uložené

Dostupné sú v rôznych variantoch, a tak naplnia akékoľvek potreby. Povedzme si o nich viac.

Revízne dvierka sú nenápadnou, no dôležitou súčasťou každej domácnosti. Poskytujú bezpečný prístup k skrytým či ťažko dostupným technickým zariadeniam za stenou a v strope, ako sú elektrické rozvody, vodovodné potrubia, kúrenie a ventilácia. Umožňujú tak jednoducho kontrolovať ich stav, ale aj vykonať opravy či údržbu. Dostupné sú v rôznych variantoch, a tak naplnia akékoľvek potreby. Povedzme si o nich viac.

Intercom
Zdroj: Intercom

Typy dvierok a ich umiestnenie

Revízne dvierka sa využívajú v interiéri aj v exteriéri. Inštalujú sa do muriva alebo sadrokartónu. Umiestnené môžu byť viditeľne na omietke alebo elegantne skryté pod obkladmi, tapetou či maľovkou, čím sa dokonale prispôsobia interiéru.

V základe sa revízne dvierka delia na dvierka bez požiarnej odolnosti a dvierka protipožiarne, ktoré tvoria ochranu pred požiarom a využívajú sa hlavne na rozvody elektroinštalácií. Obľúbeným typom využívaným hlavne v interiéri sú revízne dvierka do sadrokartónu.

Odporúčané
SodaStream predstavil nový dizajnový prístroj, na Slovensku je dostupných len 500 kusov. Takto vyzerá limitovaná edícia (FOTO) SodaStream predstavil nový dizajnový prístroj, na Slovensku je dostupných len 500 kusov. Takto vyzerá limitovaná edícia (FOTO) 26. júna 2024 o 13:00

Prístup k vaňovému sifónu spoľahlivo zabezpečia vaňové dvierka, obvykle skryté pod obkladom. Niektoré dvierka majú perforovanú platňu na odvetrávanie a môžu slúžiť ako kryt radiátora. Iné sú vzduchotesné či s ochranou proti hluku.

Intercom
Zdroj: Intercom

V exteriéri sa používajú oceľové fasádne dvierka, odolné voči dažďu aj slnečným lúčom. Špeciálnym typom sú komínové dvierka, kľúčové na odvádzanie spalín z domu, čím nielenže chránia príbytok pred požiarom, ale aj zdravie jeho obyvateľov.

Spôsob otvárania

Revízne dvierka môžu mať jedno alebo viac krídiel, ktoré sa otvárajú pomocou pántov, vyklopením alebo vyvesením. Vybavené môžu byť rôznymi typmi zámkov, ako sú magnetické, zacvakávacie, štvorhranné alebo sú opatrené kľučkou či úchytkou.

Materiál

Revízne dvierka by mali byť odolné, praktické a ľahko udržiavateľné. Vyrábajú sa obvykle z kvalitných materiálov, ako je oceľ, nerezová oceľ, hliník, plast či drevo.

  • Oceľové a nerezové dvierka: robustné, odolné voči teplotám aj korózii. Sú síce drahšie, no vďaka schopnosti zvládnuť aj náročné podmienky sú skvelou voľbou pre exteriér.
  • Hliníkové dvierka: ľahšie a cenovo dostupnejšie než oceľové, zároveň dostatočne pevné a odolné voči vlhkosti aj mechanickému poškodeniu.
  • Plastové dvierka z PVC alebo ABS plastu: ľahké, lacné, odolné voči vlhkosti aj korózii, nie však také pevné ako dvierka kovové a vplyvom UV žiarenia môžu meniť farbu.
  • Drevené dvierka: dobré izolačné vlastnosti a príjemný dizajn, no môžu byť náchylnejšie na deformácie a vyžadujú pravidelnú údržbu.

Rozmery a tvary

Revízne dvierka by mali byť dostatočne veľké, aby umožnili pohodlný prístup k zariadeniam. Obvykle sú dostupné v tvare štvorca či obdĺžnika – obľúbené sú revízne dvierka 600 × 800 mm. Na trhu sú k dispozícii aj dvierka kruhové. Výrobcovia navyše zvyčajne dokážu vyrobiť atypické revízne dvierka na mieru podľa individuálnych požiadaviek.

Údržba a bezpečnosť

Hoci sú revízne dvierka malým prvkom v domácnosti, ich údržba je dôležitá. Pravidelným čistením zabezpečíme ich optimálny stav a predídeme korózii. Majme tiež na pamäti, aby pri otváraní dvierkam nestála v ceste žiadna prekážka pre prípad požiaru či inej núdzovej situácie.

Odporúčané
Doma vyrobená perlivá voda ťa môže vyjsť lacnejšie, než si myslíš. Toto sú dôvody, ktoré ťa presvedčia o kúpe SodaStreamu Doma vyrobená perlivá voda ťa môže vyjsť lacnejšie, než si myslíš. Toto sú dôvody, ktoré ťa presvedčia o kúpe SodaStreamu 27. marca 2024 o 10:30

Revízne dvierka sú kľúčom k bezpečnému a spoľahlivému fungovaniu vašich technických zariadení. Vyberte si preto také dvierka, ktoré budú vyhovovať vašim potrebám a poslúžia vám dlhé roky.

Späť
Zdieľať
Diskusia