Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
13. júla 2023, 14:28
Čas čítania 0:46
Kateřina Viková

Gorila v torontskej zoo si vytvorila závislosť od videí. Povolené má už iba dokumenty s Attenboroughom

Gorila v torontskej zoo si vytvorila závislosť od videí. Povolené má už iba dokumenty s Attenboroughom
Zdroj: Zoo Praha/Petr Hamerník
ZAUJÍMAVOSTI ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

V zoologickej záhrade v kanadskom Toronte museli zaviesť neobvyklé opatrenia. Vo výbehu s gorilami po novom stojí oznam žiadajúci návštevníkov, aby opiciam neukazovali fotky a videá na svojich mobilných telefónoch.

Cieľom je obmedziť čas, ktorý zvieratá strávia pred obrazovkou. Na takzvaný screen time si dáva pozor mnoho ľudí, tentokrát však dôjde aj na gorily. „Mnoho návštevníkov našim gorilám na svojich telefónoch skutočne ukazuje rôzne fotky a videá,“ tvrdí riaditeľka zoo Maria Franke. 

Vedúca chovateľka Hollie Ross pre televíziu uviedla, že cieľom je, aby ľudia mohli gorily pozorovať v čo najprirodzenejších podmienkach, s čím sa pozeranie do mobilov vôbec nezlučuje. „Skrátka iba chceme, aby gorily mohli byť gorilami,“ povedala Ross. Fotky a videá na mobiloch môžu podľa Ross na zvieratá pôsobiť rušivo a ovplyvniť ich chovanie a vzťahy v rámci gorilej skupiny.  

U väčšiny goríl zatiaľ podobné zmeny nepozorujú. Mali už však jednu, síce ojedinelú, ale alarmujúcu skúsenosť. Štrnásťročný samec Nassir si totiž od digitálneho obsahu už vybudoval istú formu závislosti. Podľa Ross je videami úplne fascinovaný, a keby mohol, sledoval by ich neustále. 

Dokumenty s Attenboroughom majú gorily povolené

Podľa vedenia zoo však nemajú opice videá úplne zakázané. „Chceme si len byť istí, že máme kontrolu nad obsahom. Je to podobné ako u detí, tiež chcete, aby tam fungovala rodičovská kontrola,“ vysvetlila Ross s tým, že opice môžu sledovať napríklad prírodopisné dokumenty Davida Attenborougha. 

Domov
Zdieľať
Diskusia