Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
10. júla 2023, 12:31
Čas čítania 1:33
Jana Chovancová

VIDEO: V Las Vegas vyrástla okrúhla futuristická stavba pokrytá LED svetlami. Ponúka fantastické svetelné divadlo

ZAUJÍMAVOSTI LAS VEGAS
Uložiť Uložené

Predstav si, že vonku prší, no ty prídeš do sveta, kde je slnečno. Alebo si predstav, že si v centre diania zemetrasenia, no aj tak si v bezpečí. V Las Vegas si môžeš tieto veci prežiť na vlastnej koži.

Pamätáš si diel Simpsonovcov, keď sa mesto Springfield stalo najviac znečisteným na svete a prekryla ho obrovská sklená kupola? Podobnú stavbu nájdeš aj v Las Vegas, aj keď bola postavená na úplne iné účely, ako to bolo v známom kreslenom seriáli. Obrovská okrúhla stavba bude vybavená LED svetlami, ktoré predvedú nádherné „nebeské divadlo“. Píše o tom CNN

Nazýva sa MSG Sphere a pre verejnosť sa otvorí o tri mesiace. Určená bude na rôzne filmové, hudobné aj športové podujatia. Navrhla ju svetová architektonická spoločnosť Populous, ktorá stojí za mnohými športovými arénami po celom svete. Náklady na výstavbu, ktoré narástli aj pre pandémiu koronavírusu, sa vyšplhali na 2,3 miliardy dolárov (2,1 miliardy eur) a do vnútra tejto gigantickej pologule sa zmestí až 18-tisíc divákov.

Nazývajú ju aj vesmírnou loďou, ktorú cez deň táto stavba tak trochu pripomína. Jej čaro však prichádza najmä v noci. Kupola je vybavená 1,2 milióna 16K LED svetiel, pričom tvorí obrazovku s najväčším rozlíšením na svete. Keď slnko zapadne za horizont a svetlá sa rozsvietia, začína sa šou, na ktorú ľudia len tak nezabudnú. 

Rozsvietená guľová stavba má zvonka pripomínať pohľad na našu Zem z vesmíru, avšak obraz, ktorý na nej bude svietiť, sa môže meniť. Ľudia sa tak budú pozerať na rôzne animácie a obrazy. Tie sa budú meniť aj podľa ročného obdobia či tradícií. Napríklad na známy jesenný sviatok Halloween sa obrazovka môže premeniť na obrovskú tekvicu, na Vianoce zase na snehovú guľu.

Odporúčané
Obeti preťal semenníky a zverákom vytlačil oko z očnej jamky. Gangster z Chicaga nepoznal zábrany Obeti preťal semenníky a zverákom vytlačil oko z očnej jamky. Gangster z Chicaga nepoznal zábrany 10. septembra 2019, 12:26

„Obrazovka siaha do výšky viac ako 76 metrov po celom obvode,“ hovorí Rich Claffey, prevádzkový riaditeľ spoločnosti Sphere. „Keď sedíte vnútri tejto opačnej misky, nemyslíte na nič iné, ste úplne ponorení. Kedysi som miloval IMAX v New Yorku, ale táto stavba ho prekonala,“ dodáva. 

Sphere okrem dokonalého obrazu sľubuje aj špičkový zvuk. Claffey tvrdí, že viac ako 160-tisíc reproduktorov rozmiestnených po celom obvode poskytne každému sedadlu rovnako dobrý zvuk. Nezáleží teda na tom, či je niekto v hornom rade alebo v dolnom. 

Obrovská stavba v Las Vegas je pokrytá LED svetlami a ponúka najlepšie rozlíšenie na svete. Jej animácie sa budú meniť a v jej vnútri sa okrem iného nachádzajú aj 4D stroje, ktoré divákom poskytnú nezabudnuteľné zážitky.
Obrovská stavba v Las Vegas je pokrytá LED svetlami a ponúka najlepšie rozlíšenie na svete. Jej animácie sa budú meniť a v jej vnútri sa okrem iného nachádzajú aj 4D stroje, ktoré divákom poskytnú nezabudnuteľné zážitky. Zdroj: Facebook/Sphere

Priestor vnútri pologule je vybavený aj haptickými sedadlami. Tie môžu vibrovať podľa toho, čo sa odohráva na obrazovke, a skvele znázornia napríklad zemetrasenie. Okrem toho sa tam nachádzajú aj 4D stroje, vďaka ktorým môžeš zažiť vonkajšie javy tak, akoby si sa nachádzal priamo v centre diania. Môžu na teba fúkať vietor, zmeniť teplotu, dokonca ti prinesú aj rôzne vône.

Domov
Zdieľať
Diskusia