Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
7. júna 2023, 15:00
Čas čítania 2:38
Martin Adam Pavlík

Na Voyo prichádza nová fantasy miniséria Vedma. Tešiť sa môžeš na Gabrielu Marcinkovú v zápornej úlohe aj na premiéru Annet X

Na Voyo prichádza nová fantasy miniséria Vedma. Tešiť sa môžeš na Gabrielu Marcinkovú v zápornej úlohe aj na premiéru Annet X
Zdroj: Voyo
FILMY A SERIÁLY FILMY A SERIÁLY VEDMA
Uložiť Uložené

Už v piatok 16. júna si budeš môcť pozrieť na streamovacej platforme Voyo prvý diel česko-slovenskej minisérie Vedma.

Je výnimočná v tom, že ide o žáner fantasy, ktorý je v našich končinách stále v plienkach. Oživiť sa ho podarilo scenáristke a producentke Adriane Kronerovej a jej synovi, režisérovi Jakubovi Kronerovi (v minulosti sa spolu podieľali napríklad na seriáloch Milenky, Kuchyňa či na filmovej sérii Šťastný nový rok). Uvidíme dokopy päť dielov.

„Príbeh je o konflikte dobra a zla, alebo lepšie povedané o konflikte svetla a temnoty. Na jednej strane je rodina bývalého alchymistu Filipa, ktorý spolu s deťmi žije už 400 rokov. Ich dlhovekosť a moc pramenia z využívania ľudského strachu, nenávisti či bolesti. No a proti nim stoja bytosti svetla, ktoré nepochádzajú z tohto sveta,“ vysvetlila pre Markízu producentka a scenáristka Adriana Kronerová. 

Scenár vznikal až rok

Vedmu vraj písala rok, no témam, ktoré sa snažila do minisérie dostať, sa venuje už dlho. Podľa jej slov len hľadala spôsob, ako ich spracovať. Režisér Jakub Kroner, ktorý momentálne nakrúca dva celovečerné filmy Lóve 2 a Miki o slovenskom kráľovi podsvetia Mikulášovi Černákovi, priznal, že nakrúcanie Vedmy bolo náročné, no od začiatku vedel, že to bude výzva. 

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy 13. apríla 2024, 8:00

„Na vizuálne efekty som si vybral slovenskú spoločnosť, s ktorou som už v minulosti pracoval na nejakých projektoch a chcel som im dať príležitosť robiť na niečom väčšom. Väčšina trikov sa robí v zahraničí, v Českej republike, ale ja som práve chcel ukázať, že aj na Slovensku sú štúdiá, ktoré dokážu robiť kvalitné triky,“ povedal režisér.

Vedma
Zdroj: TV Makríza

Dlhé váhanie a herecká premiéra

Postavu Vedmy si zahrala Antónia Lišková. Podľa nej je príbeh minisérie veľmi aktuálny. „Je o našej civilizácii, o našom svete. Vlastne sú tam dva – sú však navzájom také prepojené, že keď zničíme jeden, zničí sa aj druhý. Myslím, že v príbehu Vedmy je to veľmi aktuálne a krásne opísané. Keď sa nad tým človek zamyslí, ono je to naozaj pravda, že všetko, čo si myslíme, že je fantasy, je tak smutne reálne,“ povedala herečka.


Hlavnú rolu stvárnila česká speváčka Annet Charitonova, známa najmä ako Annet X. V minisérii hrá mladú Kláru, ktorá študuje históriu, žije u starých rodičov na vidieku a snaží sa preraziť v hudobnom svete. Má zvláštne, príliš realistické a neustále sa opakujúce sny. Popritom objavuje svoje nadprirodzené schopnosti. Práve ona by sa mohla stať ďalšou vedmou. Podľa legendy by mala otvoriť portál do inej dimenzie a tým sa posunúť na vyššiu úroveň vedomia.

Pre Annet X bola úloha Kláry prvou hereckou skúsenosťou. Prezradila, že keď ju tvorcovia oslovili, dlho váhala, no napokon si povedala, že keby túto ponuku neprijala, neskôr by to určite ľutovala. Tvrdí, že nie je zarytou fanúšičkou fantasy, no sleduje marvelovky. Najradšej má však pravdivé príbehy zo života.


V minisérii budeš môcť počuť aj jej pieseň. „Bola iná v tom, že som sa snažila od nej odosobniť, aby som to nepísala ja za Annet X, ale za tú 19-ročnú Kláru, ktorú stvárňujem,“ priblížila Annet Charitonova. Jej záhadného spolužiaka Toma si zahral syn Ivana Trojana Josef Trojan. Svoj charakter označil trochu vtipne za „charizmatického hajzlíka“. 

Josef Trojan a Annet Charitonova.
Josef Trojan a Annet Charitonova. Zdroj: TV Markíza

Veľká výzva a temný imidž

Niečo nové si na pľaci počas nakrúcania Vedmy vyskúšala aj Gabriela Marcinková (Dôverný nepriateľ, Matky). Podľa jej slov stvárnila konečne niečo, čo ešte predtým nemala možnosť. Zahrala si totiž hlavnú zápornú postavu, bezohľadnú a krutú Luciu, ktorá ide cez mŕtvoly. Hrá podľa vlastných pravidiel. 

V minisérii má takisto výrazne temný imidž. Stále chodí celá v čiernom a v dlhom kabáte. „Uchopila som to ako veľkú výzvu, lebo viem, že tak nepôsobím. Viem, že k tomu mám vnútorne dosť ďaleko, ale o to viac ma to láka. O to viac to chcem hrať,“ povedala Gabriela Marcinková. Najviac si vraj počas nakrúcania užila behanie po lese, kde potom robili rôzne kaskadérske scény a ľudia odlietali pod vplyvom jej síl.

Vedma Marcinková Gabriela
Zdroj: TV Markíza


V očakávanej fantasy uvidíš aj legendárnu Dagmar Havlovú, Jaroslava Dušeka, Ivana Franěka, šarmantnú Vicu Kerekes, Ervina Nagya, ale aj Petra Kočiša či Dušana Cinkotu. Hudbu k Vedme vytvoril Juraj „Jureš“ Líška z kapely Fallgrapp. Nižšie v galérii nájdeš fotky z premiéry, ktorá bola v utorok 6. júna v bratislavskom kine Cinemax Bory. 

Vedma premiéraVedma premiéraVedma premiéraVedma premiéra
Zobraziť galériu
(87)
Domov
Zdieľať
Diskusia