Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
23. marca 2023, 10:45
Čas čítania 1:03

Obrovská hanba pre Slovensko, tvrdí europoslanec. Klusa neodporučili na pozíciu s platom 20-tisíc eur, nepodporil ho nikto

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Toto som ešte nezažil, napísal rozhorčený český europoslanec na Twitteri.

Výbor Európskeho parlamentu pre kontrolu rozpočtu v stredu odporučil plénu neschváliť slovenského kandidáta Martina Klusa za člena Európskeho dvora audítorov. Proti bolo 20 členov, nikto nehlasoval za a traja sa hlasovania zdržali.

Klusovi, bývalému štátnemu tajomníkovi ministerstva zahraničných vecí, preto zrejme ujde pozícia s mesačným platom okolo 20-tisíc eur. Po vypočutí vo výbore bude čeliť hlasovaniu priamo v pléne Európskeho parlamentu, ktoré definitívne rozhodne, či pozíciu získa alebo odíde naprázdno.

Český poslanec europarlamentu Tomáš Zdechovský tento výsledok hlasovania na Twitteri označil za veľkú hanbu pre Slovensko.

O stiahnutie Klusovej nominácie už požiadala dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera aj prezidentka Zuzana Čaputová. Premiér podľa Denníka N vraví, že Klus sa má k výsledkom hlasovania postaviť čelom. „Hlasovanie hovorí jasne, čísla rozhodli. Preferujem postoj, že vyhrať majú tí najlepší,“ povedal.

Nemá prax, ale ani kvalifikáciu

Politológ Klus bol dlhé roky členom SaS a nemá finančné či audítorské skúsenosti. Dvor audítorov je pritom kontrolný orgán, ktorý má za úlohu sledovať, či sa dane v EÚ používajú v jednotlivých inštitúciách Únie zákonne.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Základnou podmienkou je prax, no ak ju kandidát nespĺňa, musí byť na funkciu dobre kvalifikovaný. To sa v prípade Klusa podľa výboru nepreukázalo. Na výbore nepresvedčil ani jedného člena, ktorý by zaňho hlasoval, čo sa doposiaľ v Európskom dvore audítorov nestalo.

Európsky parlament bude hlasovať o odporúčaní výboru na nasledujúcej plenárnej schôdzi v Bruseli, ktorá sa uskutoční 29. až 30. marca. 

Domov
Zdieľať
Diskusia