Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
23. marca 2023, 12:40
Čas čítania 1:02

PRIESKUM: Skoro polovica Slovákov si myslí, že Ukrajinci robia z tejto krajiny horšie miesto na život. Mnohé odpovede prekvapili

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vyplýva to z prieskumu v rámci projektu Reviv EU, ktorý na Slovensku robili Bratislava Policy Institute (BPI) a agentúra STEM. Odpovede zozbierali medzi 5. a 16. februárom od 1 019 respondentov.

Po roku od začiatku vojny na Ukrajine z rozsiahleho prieskumu vyplýva, že postoje ľudí na Slovensku voči utečencom z Ukrajiny sú skôr negatívne. Mnohí ľudia ich dokonca považujú za väčší problém než Rusov. Vyplýva to z prieskumu, ktorý sa realizoval v rámci projektu Reviv EU financovaného Európskou úniou.

Hoci 55 % opýtaných zo Slovenska v prieskume povedalo, že prijímať utečencov z Ukrajiny je správne, až 70 % vraví, že Slovensko robí pre utečencov viac ako pre domácich. Okrem toho sa väčšina obáva, že príchod ľudí z Ukrajiny zníži kvalitu verejných služieb a oslabí slovenskú ekonomiku.

prieskum
Zdroj: Reviv EU/BPI

Za vojnu vinia USA

Viac ako polovica opýtaných pritom dáva vojnu na Ukrajine za vinu Spojeným štátom a takmer polovica viní samotnú Ukrajinu. Mnoho opýtaných však hovorí, že najväčšiu zodpovednosť nesie Rusko (zásadne zodpovedné za vojnu je podľa 47 % respondentov).

Postoje voči Ukrajincom sa však zhoršujú v čase: pre 56 % ľudí sa vnímanie ukrajinských utečencov síce nezmenilo, ale 37 % ich vníma negatívnejšie a len 7 % pozitívnejšie. Väčšina z nich (84 %) pritom nemá susedov utečencov z Ukrajiny a väčšina sa ani nezapojila do pomoci utečencom, nemajú teda osobné skúsenosti.

prieskum
Zdroj: REviv EU/BPI

Takmer polovica opýtaných (44 %) si myslí, že utečenci z Ukrajiny robia zo Slovenska horšie miesto na život (horšie dopadli už len utečenci prichádzajúci z Blízkeho východu a Afriky, pozitívnejšie zas vnímajú Vietnamcov, Číňanov či dokonca Rusov).

prieskum
Zdroj: Reviv EU/BPI

Problém je zrejme oveľa hlbší, keďže odpovede opýtaných naznačujú, že vo všeobecnosti máme na Slovensku problém prijať inakosť. Podľa 42 % opýtaných cudzinci narúšajú slovenskú kultúru, 26 % by nechcelo za šéfa cudzinca a 27 % by ho nechcelo ani za príbuzného (manžela alebo manželku, niekoho z rodiny).

Domov
Zdieľať
Diskusia