Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
23. marca 2023, 9:44
Čas čítania 0:40

Státisícom Slovákov v týchto dňoch domov prídu špeciálne preukazy. Štát vysvetľuje, kto ich dostane a na čo slúžia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ak žiješ s deťmi alebo so seniormi v jednej domácnosti, v schránke ti zrejme čoskoro pristane nový občiansky preukaz s čipom, ale bez fotky. Nejde o podvod.

Ministerstvo vnútra upozorňuje, že státisícom Slovákov znovu rozosiela občianske preukazy bez fotky. Dostávajú ich deti a ľudia nad 65 rokov, ktorí nemajú občiansky preukaz s čipom. Napriek tomu, že na preukaze nie je fotka a ani podpis, netreba ich považovať za podvod. Preukazy sú skutočné a slúžia na prihlásenie do systému eZdravie.

Elektronické zdravotníctvo eZdravie dnes na Slovensku využívajú v ambulanciách a lekárňach. Pre tento projekt bude potrebné celkovo vydať elektronické doklady pre približne 800-tisíc občanov do 15 rokov a pre 300-tisíc občanov starších ako 65 rokov. Doposiaľ bolo vyrobených a zaslaných asi 400-tisíc dokladov.

Rezort vnútra dodáva, že tieto preukazy neslúžia ako cestovný doklad. Netreba o ne nijako žiadať, pretože štát ich ľuďom automaticky posiela na adresu trvalého pobytu. Vydanie a doručenie tohto preukazu je navyše bezplatné.

Ak v čase zásielky nebude nikto doma, preukaz si Slováci môžu prevziať na pošte alebo po odbernej lehote na oddelení dokladov v mieste trvalého bydliska.

Preukazy bez fotky majú platnosť 15 rokov, v prípade detí do vydania štandardného občianskeho preukazu.

občiansky preukaz bez fotky
Zdroj: Ministerstvo vnútra SR
Domov
Zdieľať
Diskusia