Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
21. marca 2023, 18:31
Čas čítania 0:46

V USA sa alarmujúcou rýchlosťou šíri smrteľná infekcia. Nebezpečná pleseň kolonizuje hostiteľov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ak sa u hostiteľov uchytí, spôsobuje zápal, ktorý v takmer polovici prípadov usmrtil nakazenú osobu.

V amerických nemocniciach sa v posledných dňoch výrazne zvýšil výskyt pacientov, ktorých imunitný systém napadla huba s názvom Candida auris. U pacientov s oslabeným imunitným systémom spôsobuje vážne komplikácie, informuje stanica NBC News.

Ak sa u hostiteľov uchytí, spôsobuje zápal, ktorý v takmer polovici prípadov usmrtil nakazenú osobu. Od ohlásenia výskytu prvých ochorení si však výrazne zvýšil počet pacientov. 

„Zvyšujúca rýchlosť pribúdania nových prípadov v posledných rokoch nás znepokojuje. Zaznamenali sme nárast nielen v oblastiach, kde už k infekciám dochádzalo, ale aj v úplne nových,“ priblížila Meghan Lyman, šéfka zdravotníkov z Centers for Disease Control and Prevention.

Skok až o 95 percent

Výskyt Candidy auris v nemocniciach zdravotníci monitorujú od roku 2016. Veľký výskyt nebezpečnej infekcie ich však začal trápiť až v poslednom období. Medzi rokmi 2019 a 2020 zaznamenali 756 prípadov, čo je medziročný nárast o 59 percent, o rok neskôr už to bolo 1471, čo je ďalší skok, rovno o 95 percent.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Podľa americkej štátnej organizácie CDC nie je alarmujúci len počet chorých jedincov, ktorých huba napadne. Došlo totiž aj k výraznému nárastu prenášačov, ktorých táto nebezpečná infekcia iba kolonizuje. Títo ľudia nepociťujú žiadne príznaky ochorenia, a tak môžu nevedome prenášať hubu ďalej.

Nebezpečná huba Candida auris.
Nebezpečná huba Candida auris. Zdroj: Wiki Commons/Shawn Lockhart
Domov
Zdieľať
Diskusia