Nemocnica v belgickom Kortrijku dostala ako prvá v Beneluxe uznanie od food kritikov Gault & Millau, ktorí vydávajú prestížnych sprievodcov po reštauráciách.
Nemocničné jedlo by sa bežne v kulinárskych rebríčkoch hodnotilo skôr na rovnako nízkej úrovni ako školské jedálne. Nemocnica AZ Groeninge v západnom Belgicku vystúpila zo stereotypu a dokonca dostala uznanie od prestížneho francúzskeho sprievodcu po reštauráciách. Fakultná nemocnica v meste Kortrijk sa tak stala prvou nemocnicou v Beneluxe, ktorú spoločnosť Gault & Millau ocenila za kvalitu jedla, ktoré podáva svojim pacientom.
Hlavné je mať dobré ingrediencie a variť jednoducho
Marc Declerck, generálny riaditeľ spoločnosti Gault & Millau Benelux, ktoré sprievodca vydáva, uviedol, že už viac ako 10 rokov spolupracujú s firmami a domovmi dôchodcov na ponuke jedál. Spomínaná nemocnica si pozvala ich expertov, aby jedlo ohodnotili a poradili kuchárom, ako ho zlepšiť. Išlo im najmä o rybie chody, omáčky a zemiaky.
Francúzsky sprievodca následne uviedol, že jedlo má vysokú kvalitu. Hlavné je podľa neho pracovať s dobrými ingredienciami a zostať pri jednoduchých receptoch. „Ľudia nechcú veľmi komplikované veci. Hlavne aby to bolo zdravé a chutné. Varte pre nich, ako keby ste varili pre seba,“ povedal agentúre Reuters.
Pokrmy, ktoré sa varia pre pacientov, nebudú zahrnuté v každoročnom sprievodcovi po reštauráciách, ale získali oficiálny certifikát Gault & Millau na rok 2023.