Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová TASR
20. marca 2023, 7:16
Čas čítania 0:42

AKTUÁLNE: Od dnešného dňa zastropovali na Slovensku ceny 400 potravín. Kde a ako ich nájdete?

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ceny niektorých základných potravín by sa nemali zvyšovať v priebehu nasledujúcich troch mesiacov. Vyplýva to z iniciatívy obchodných reťazcov, o ktorej v piatok informoval dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan.

Od dnes platí zastropovanie cien niektorých základných potravín. K dohode pristúpili tieto reťazce: Billa, CBA, Coop Jednota, Kaufland, Labaš, Lidl, Tesco a Terno.

Každý z obchodných reťazcov zmrazí ceny potravín podľa vlastného uváženia. Na výber majú zo 400 potravín. Zoznam položiek so zastropovanými cenami zverejní každý reťazec na svojom webe a v obchodoch ich nájdete označené logom „Protiinflačná garancia“.

zastropované ceny
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Ceny niektorých základných potravín by sa nemali zvyšovať v priebehu nasledujúcich troch mesiacov. Na zastropovaní cien sa dohodli obchodné reťazce, dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič a viceprezident Zväzu obchodu SR Filip Kasana.

„Som veľmi rád, že sme na ministerstve prijali iniciatívu so zástupcami ôsmich najväčších obchodných reťazcov o zastropovaní približne 400 najmä slovenských potravín,“ povedal Vlčan.

Cieľom iniciatívy podľa Kasanu je chrániť spotrebiteľov pred zdražovaním, no bez deformovania trhu štátnymi zásahmi. 

„Členovia zväzu obchodu podpisom deklarácie o cenovej stabilite spred roka prijali záväzok, že k cenotvorbe potravín budú pristupovať citlivo a obchodné marže nebudú zvyšovať. Tento záväzok sme dodržali a ceny potravín rástli len z dôvodu zvýšenia odbytových cien našich dodávateľov,“ uviedol Kasana.

Domov
Zdieľať
Diskusia