Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Florián Meričko
14. marca 2023, 17:59
Čas čítania 0:58

PREHĽAD: Obedy zadarmo sú späť, žiakom zaplatia až 2,30 eura na deň. Kto má na príspevok nárok?

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Rezort školstva uvádza, že na príspevok majú nárok predškoláci v materských školách, ale aj žiaci prvého a druhého stupňa základných škôl.

Novela zákona o hmotnej núdzi navrátila tzv. „obedy zadarmo“, ktoré zrušila vláda na čele s Igorom Matovičom ešte v septembri 2021. Dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa opätovne naberú platnosť od 1. mája 2023.

Výška príspevku sa pohybuje v rozmedzí 1,40 eura až 2,30 eura na deň, informuje Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Kto má na príspevok nárok?

Rezort školstva uvádza, že na príspevok majú nárok predškoláci v materských školách, ale aj žiaci prvého a druhého stupňa základných škôl. Dotácia sa však od pôvodných obedov zadarmo líši. Po starom sa mohli rodičia rozhodnúť, či budú poberať daňový bonus alebo príspevok na stravovanie. Od 1. mája 2023 budú mať nárok na oba príspevky.

Nárok na príspevok majú tie deti, ktoré:

  • navštevujú materskú školu a žijú v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo príjem neprekročil hranicu životného minima,
  • navštevujú posledný ročník materskej školy alebo základnú školu (v tomto prípade je potrebné, aby rodič písomne požiadal žiadateľa, aby na toto dieťa podal žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu),
  • navštevujú materskú školu, v ktorej je aspoň 50 percent detí z domácnosti, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi.

Dotácia na stravu však vzniká iba v dni, počas ktorých sa deti zúčastnili na vyučovaní v materskej alebo základnej škole, pričom využili stravovacie služby.

Výšku príspevkov si môžeš pozrieť v našej tabuľke:

Dieťa v inštitúcii:Výška príspevku na deň
Materská škola1,40 eura
Prvý stupeň ZŠ2,10 eura
Druhý stupeň ZŠ2,30 eura
Domov
Zdieľať
Diskusia