Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
9. marca 2023, 20:41
Čas čítania 1:04

Minister Karas predložil návrh, o ktorom dúfa, že neprejde. Prekvapivá novela môže poslať vedenie nemocníc na dlhé roky do väzenia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Minister tvrdí, že mal povinnosť predložiť zákon podľa memoranda, ktoré podpísal s lekárskymi odborármi.

Dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Kras predložil zmenu zákona, podľa ktorej môže ísť vedenie nemocníc do väzenia. V prípade, ak nemocnica bude mať nedostatok zdravotníkov dlhšie ako tri mesiace, hrozí riaditeľom nemocníc 3 až 15 rokov za mrežami, informuje RTVS

9. marca 2023, 9:46 Čas čítania 0:30 AKTUÁLNE: Toto sú najlepšie a najhoršie nemocnice na Slovensku za rok 2022 podľa pacientov AKTUÁLNE: Toto sú najlepšie a najhoršie nemocnice na Slovensku za rok 2022 podľa pacientov

Karas tvrdí, že tento návrh predložiť nechcel, no musí si plniť záväzky z memoranda s lekárskymi odborármi. Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský tvrdí, že v nemocniciach platia predpisy, podľa ktorých v nemocnici musí byť určitý počet zdravotníkov.

Nemocnice však tieto predpisy porušujú a odbory tak žiadajú, aby sa uzákonila trestnoprávna zodpovednosť a nový trestný čin – ohrozenie poskytovania zdravotnej starostlivosti. Ak by zmena prešla, začala by platiť už od 1. júla.

Karas dúfa, že návrh neprejde

„Minister spravodlivosti je ako člen vlády viazaný uznesením, a teda nemal inú možnosť, ako takýto návrh predložiť do pripomienkového konania tak, aby sa dal predložiť do Národnej rady SR v memorandom dohodnutom termíne,“ vysvetlila hovorkyňa rezortu Monika Klobušická. Minister podľa hovorkyne dúfa, že jeho vlastný návrh zákona neprejde.

„My ideme zavádzať basu pre riaditeľov nemocníc za problém, ktorý nespôsobili. Spôsobila ho dlhá nečinnosť v rezorte zdravotníctva všetkých politických garnitúr doteraz,“ odkazuje ministrovi Jana Bittó Cigániková. Zároveň však dodáva, že po schválení navrhovanej zmeny sa už nikto na post riaditeľa nemocníc neprihlási. 

Návrh zákona kritizuje aj generálny prokurátor

Generálny prokurátor Maroš Žilinka na Facebooku vyzval na to, aby poslanci pri schvaľovaní tohto zákona pristupovali na základe odbornej diskusie. 

„Zavedenie nového trestného činu ‚ohrozenia poskytovania zdravotnej starostlivosti‘ odmietam ako neopodstatnenú a bezúčelnú kriminalizáciu konania, ktorá nie je nevyhnutná a ktorá ani neprispeje k dosiahnutiu sledovania cieľa – vyšetrenie akútneho personálneho problému v zdravotníctve a zabezpečenie jeho funkčnosti,“ napísal. 

Domov
Zdieľať
Diskusia