Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
9. marca 2023, 19:21
Čas čítania 0:32

Slovensko ohrozuje obzvlášť agresívny druh ázijského sršňa. Jeho uštipnutie môže byť smrteľné

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Výskyt sršňa ázijského na Slovensku predstavuje najmä hrozbu pre včely.

V Európe sa rozmnožuje agresívny a nebezpečný sršeň ázijský. Včelári a ochranári spozorneli a tvrdia, že pre Slovensko môže predstavovať reálnu hrozbu. Pre alergikov môže byť jeho bodnutie smrteľne nebezpečné, píše portál MY Novohrad.

„Sršeň ázijský predstavuje hrozbu pre opeľovače a včelárov, pretože včely napáda a živí sa nimi, ako aj ostatným hmyzom, menším od neho. Napáda priamo aj samotné včelstvá a majú tendenciu obsadzovať včelíny. Naše európske včely sa proti nim nedokážu brániť,“ cituje portál Štátnu ochranu prírody SR. Jedna robotnica sršňa ázijského môže denne skonzumovať až 50 včiel.

Sršeň ázijský je menší ako sršeň, ktorého môžeme v Európe bežne spozorovať. Má výrazné žlté nohy a hruď a hlavu má čiernu. Spoznať ho môžeš aj podľa výrazného oranžového pásu na bruchu.

Výskyt tohto druhu môžeš nahlásiť aj na stránke štátnej ochrany životného prostredia Slovenskej republiky TU

sršeň ázijský
Zdroj: Getty Images/Nicolas Reusens
Domov
Zdieľať
Diskusia