Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Kamila Šebestová
16. marca 2023, 12:30
Čas čítania 3:29

Obehli sme 15 bratislavských lekární. V týchto ti z „morálnych dôvodov“ nepredajú antikoncepciu ani tabletku po pohlavnom styku

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
Obehli sme 15 bratislavských lekární. V týchto ti z „morálnych dôvodov“ nepredajú antikoncepciu ani tabletku po pohlavnom styku
Zdroj: Unsplash/Reproductive Health Supplies Coalition

Až 78 % Sloveniek malo podľa výskumu Možnosti voľby problém s prístupom k hormonálnej antikoncepcii.

Prichádzam do Lekárne sv. Alžbety v Bratislave. Na základe tipov od niekoľkých žien, ktoré mi povedali, že tu odmietajú predávať antikoncepciu, chcem zistiť, ako to v skutočnosti je. 

Také veci tu nepredávame,“ hovorí mi lekárnička, keď si vypýtam hormonálnu antikoncepciu predpísanú lekárom. Dodáva, že niečo také v lekárni nemajú „z morálnych dôvodov“. Na otázku, či sa tu nedá kúpiť ani tabletka po (núdzová antikoncepcia), razantne pokrúti hlavou.

lieky, antikoncepcia
Zdroj: Google Street View

Skúšam teda ďalšiu prevádzku – Lekáreň Milosrdní bratia na Námestí SNP. Odpoveď je podobná. Antikoncepciu aj tabletku po mi odmietnu predať, údajne ju ani tu nemajú. „My sme katolícka lekáreň,“ vysvetľuje mi farmaceutka. Odkaz týchto lekární znie teda jasne: Sex má slúžiť na počatie, a pokiaľ sa chceš chrániť pred otehotnením, sem nechoď. 

Lekárnici povedia, že ju nemajú. Pravda je inde

Na hormonálnu antikoncepciu a tabletku som sa pýtala v pätnástich lekárňach. Vo väčšine z nich boli tieto lieky samozrejmosťou. No ak mi ich odmietli vydať hneď dve lekárne len v centre Bratislavy, koľko je takýchto prevádzok po celom Slovensku?

Lekáreň Milosrdní bratia.
Lekáreň Milosrdní bratia. Zdroj: Google Street View

Ak ťa zaujímajú témy z oblasti sexuality či ženského zdravia, dočítaš sa o nich tu. Podpor podobné reportáže a pridaj sa do klubu Refresher+. Získaš tak neobmedzený prístup k našim článkom. 

Podnetom na túto reportáž bol fakt, že Slovenky majú piaty najhorší prístup k antikoncepcii v celej Európskej únii. Podľa prieskumu Európskeho parlamentného fóra pre sexuálne a reprodukčné práva sme skončili na 38. mieste zo 46 krajín sveta najmä preto, že u nás antikoncepciu neuhrádza zdravotná poisťovňa, uvádza portál Euractiv. Vo svete to už je samozrejmosťou. Podľa nášho zákona si však za antikoncepciu musí platiť pacientka, dokonca jej ju nemusia ani vydať. 

O dostupnosti antikoncepcie na Slovensku som sa rozprávala s lekárničkou Evou (jej plné meno na jej želanie nezverejňujeme, redakcia jej totožnosť pozná), ktorá vo farmaceutickom priemysle pracuje už sedem rokov. Prekvapila ma príbehom o kolegoch, ktorí klamú o dostupnosti antikoncepcie v lekárňach.

Anketa:
Stalo sa ti niekedy, že by ti v lekárni nechceli predať antikoncepciu či tabletku po?
Áno. 
Nikdy. 
Stalo sa to niekomu v mojom okolí.
Áno. 
20 %
51 Hlasov
Nikdy. 
61 %
153 Hlasov
Stalo sa to niekomu v mojom okolí.
19 %
47 Hlasov

Farmaceutka Eva má skúsenosti s kolegami, ktorí si v lekárni uplatňovali výhradu vo svedomí. Zo zákona majú pracovníci nárok nevydať lieky, s ktorými nie sú stotožnení. Mali by však nasmerovať pacienta na ďalšieho lekárnika, ktorý im liek vydá. Podľa Evy však niektorí lekárnici klamú a skutočnosť, že v danej lekárni majú antikoncepciu v sklade, jednoducho zataja. 

„Nikto im na to nič nemôže. Ani majiteľ lekárne, ani kolegovia,“ hovorí Eva. Podľa nej sa stáva, že lekárnici takto odbijú pacienta s nepravdou, že antikoncepciu v lekárni nemajú alebo sa nedá objednať. „Pritom v lekárni bola a dalo sa ju aj objednať,“ dodáva. Sama mala hlboko veriaceho kolegu, ktorý odmietal pacientom vydať antikoncepciu.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 132429 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako na tento problém reaguje lekárnická komora.
  • Ako môžu lekárnici odmietnuť vydať antikoncepciu alebo tabletku po.
  • Koľko z nás malo problém v prístupe k antikoncepcii.
Domov
Zdieľať
Diskusia