Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
7. marca 2023 o 17:30
Čas čítania 1:05

Vieš, ako správne vyplniť daňové priznanie? Finančná správa pre Slovákov zverejnila jednoduchý a prehľadný návod

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Daňové priznanie musíš podať do 31. marca 2023. Úradníci z finančnej správy na internete zverejnili návody, ako ho správne vyplniť.

Daňové priznanie k dani z príjmov podávajú státisíce Slovákov, mnohí sa však nespoliehajú na pomoc účtovníkov. Pre tých, ktorí svojho zamestnávateľa nepožiadali o vykonanie ročného zúčtovania, finančná správa pripravila prehľadný návod.

Pomôcť môže študentom, seniorom, ale aj rodičom na rodičovskej dovolenke. „Lehota na podanie daňového priznania k dani z príjmov za zdaňovacie obdobie 2022 je do 31. marca 2023,“ pripomínajú úradníci.

Kedy musím daňové priznanie podať?

Daňové priznanie za rok 2022 musí podať daňovník, ktorého celkové zdaniteľné príjmy presiahli sumu 2 289,63 eura. Do nich sa zahŕňa akýkoľvek príjem, ktorý je predmetom dane a nie je od dane z príjmov oslobodený.

„Do celkových zdaniteľných príjmov sa zahrňuje aj príjem dosiahnutý zo zdrojov v zahraničí, ak ide o daňovníka s neobmedzenou daňovou povinnosťou, t. j. daňovníka, ktorý má na území SR trvalý pobyt, bydlisko alebo ktorý sa na území SR zdržuje viac ako 183 dní v kalendárnom roku,“ uvádza Finančná správa SR.

Aké sú výnimky?

V prípade, že daňovník požiadal svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania, nemusí osobne podávať daňové priznanie. Rovnako to platí v prípade, ak osoba poberá príjmy od zahraničného zastupiteľského úradu na území Slovenska a je daňovníkom, ktorý „požíva výhody a imunity podľa medzinárodného práva“.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:01 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Poslednú výnimku tvoria osoby, ktoré poberajú príjmy zo závislej činnosti plynúce zamestnancom EÚ a jej orgánov. Tieto príjmy však museli byť preukázateľne zdanené v prospech rozpočtu EÚ.

Ak nepatríš ani do jednej z týchto troch skupín a tvoje príjmy prevýšili hodnotu 2 289,63 eura, daňovému priznaniu sa nevyhneš. Pomocné návody pre študentov, seniorov a rodičov na rodičovskej dovolenke nájdeš na tomto odkaze

Kompletný prehľad informácií o dani z príjmov si môžeš dohľadať na oficiálnej stránke Finančnej správy SR.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Milan Kapusta
Domov
Zdieľať
Diskusia