Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
6. marca 2023, 14:47
Čas čítania 0:57

Over si, či máš nárok na štátny príspevok 350 € na nákup notebooku. Na tejto stránke sa musíš registrovať, aby si ho dostal

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nárok na štátny príspevok vo výške 350 eur majú štyri skupiny žiakov.

Až 150-tisíc žiakov na Slovensku má nárok na príspevok vo výške 350 eur na nákup notebooku či tabletu. Na projekt je vyčlenených 65,4 milióna eur z Európskej únie. O príspevok môžu už dnes požiadať zákonní zástupcovia detí na webe digitalnyziak.sk.

Cieľom národného projektu je podpora rozvoja digitálnych zručností a znižovanie sociálnych rozdielov medzi žiakmi. 

Kto má na príspevok nárok? 

Príspevok sa vzťahuje na nákup iba jedného digitálneho zariadenia. V prípade, že si žiaci budú chcieť kúpiť elektroniku, ktorá sumu 350 eur prekračuje, doplatiť si ju musia z vlastného vrecka. 

Zároveň platí, že štát nebude posielať peniaze na bankové účty či vyplácať v hotovosti, ale žiaci príspevok dostanú vo forme zľavového poukazu vo výške 350 eur na nákup elektroniky v obchodoch, ktoré budú do výzvy zapojené. 

Podmienky na získanie príspevku však nemajú automaticky všetci žiaci. Žiadatelia musia splniť aspoň jednu z nasledujúcich podmienok:

Príspevok je určený všetkým prvákom stredných škôl na akademický rok 2022/2023. 

Nárok na príspevok majú aj žiaci z akéhokoľvek ročníka pochádzajúci z rodín v hmotnej núdzi, ak príjem členov z jednej domácnosti nedosahuje sumy životného minima. 

Príspevok 350 eur môžu získať aj žiaci, ktorí majú vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie o tom, že ich špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby vyplývajú výlučne z ich vývinu v sociálne znevýhodnenom prostredí.

Príspevok sa týka aj žiakov, ktorí sú členmi domácností, ktoré neprekračujú 60 % mediánu príjmu. Príspevok dostanú na základe potvrdenia o výške príjmu, resp. doklad o nevykonávaní zárobkovej činnosti, napr. potvrdenie o nezamestnanej osobe. 
príspevok, notebook, žiaci
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová
Domov
Zdieľať
Diskusia